Sahabat Tanpa Suara

Bangunan Pusat Bumi

Tuesday, June 29, 2010

Tahukah anda bangunan apakah yang berkedudukan tepat-tepat di tengah-tengah pusat bumi kita ini? Kedudukan tersebut adalah pada garisan lintang 19,25,21 darjah (latitude) di bahagian utara dan garisan bujur 46,49,39 darjah (longitude) di bahagian timur. Bangunan tersebut adalah bangunan Kaabah yang terletak di Kota Suci Mekah.

Kota Mekah terletak di bahagian barat negara Arab Saudi iaitu 600km dari sebelah selatan kota Madidah dan lebih kurang 200km sebelah timur laut kota Jeddah.Kotanya merupakan lembah sempit yang dikelilingi gunung ganang dengan bagunan Kaabah sebagai pusatnya. Bagi umat Islam kota Mekah adalah kota suci kerana di dalamnya terletak Masjidil Haram dan Kaabah yang menjadi tanda kebesaran Illahi.

Kedudukan kota Mekah sebagaiman yang disebutkan tadi adalah hasil kajian seorang proffesor dari Mesir yang bernama Prof. Hosien Kamal El Din Ibrahim. Beliau terkenal dengan menerbitkan banyak artikel-artikel sains di dalam bidang kejuruteraan awam. Beliau turut mencuba satu kaedah baru bagi menentukan arah kiblat dari seluruh penjuru dunia. untuk itu beliau telah melukis satu peta dunia yang baru yang dapat menunjukkan arah Mekah dari kota lain di seluruh dunia dengan menggunakan perkiraan matematik dan kaedah spherical triangle.

Hasil kajian ini diakui benar dan diisytiharkan oleh The Egyptian Scholars of The Sun and Space Research Center yang berpusat di Kaherah Mesir.

0 comments:

Post a Comment

Ha sekarang korang boley komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

!

!

  © Blogger template On The Road for shamdisini.blogspot.com 2010

Back to TOP