Sahabat Tanpa Suara

Tumpang Merdeka...!

Thursday, December 6, 2012

Syabas dan tahniah aku nak ucapkan kepada semua calon-calon SPM 2012. Petang tadi selesai perjuangan mereka... Seringkali aku ingatkan kepada budak-budak aku: "Selepas 6 tahun kamu di Sekolah Rendah, tambah lagi 5 tahun di Sekolah Menengah; Inilah masanya... Inilah ujian besarnya... yang bakal menentukan hala tuju kamu selepas ini... Cikgu doakan yang baik-baik saja untuk kamu..."

Secara kebetulan subjek yang aku ajar (bagi yang tak tahu lagi aku, mengajar subjek MPV- Menservis Motosikal) merupakan kertas di hari terakhir... Pagi-pagi lagi aku dah sampai ke sekolah tadi. Nak pastikan budak-budak aku ready to go... Alhamdullilah masing-masing nampak konfiden. Dalamanya, aku tak tahulah... Cuma yang aku kesalkan ada juga yang tak datang ambil periksa. Daripada 22 orang yang aku daftarkan, 18 jer yang muncul... Seorang memang tak dapat hadir akibat kemalangan... Yang 3 lagi kecundang... Aku tak dapat buat apa-apa sebab memang dari kertas pertama 3 orang ni tak muncul-muncul... So aku assume samada diorang bertiga memang dah terlebih bijak ataupun memang mak bapak diorang keturunan kaya-kaya...

Habis kertas aku menunaikan janji untuk belanja budak-budak ni. Agak parah juga poket aku dikerjakan. Tapi nak buat macamana, dah janji... Sebelum berpisah, last words aku pada diorang: "So, inilah hari yang korang tunggu-tunggu selama ni kan...? Tamatlah dah masa kamu semua sebagai seorang pelajar sekolah... Pesan cikgu 1 jer, jadilah MANUSIA... Jangan jadi @#%$^# sudah ok... Cikgu doakan yang baik-baik saja untuk korang..."


Sempatlah pulak aku bergambor kenangan dengan budak-budak ni... So inilah dia budak-budak aku, budak 5C... Kelas yang diisytiharkan sebagai kelas 'paling mengerikan' dalam sekolah aku... Well, what do you expect? Budak bengkel... 30% daripada masa keseluruhan mereka di sekolah adalah dalam bengkel jer... Aku pun kadang-kadang stress dengan budak-budak ni... Tapi aku yakin dan percaya, budak-budak inilah yang satu hari besok bila berjumpa dengan aku akan datang bersalam cium tangan; budak-budak inilah yang besok bila nak kawin kad jemputan dia awal-awal lagi dah sampai kat aku; dan budak-budak inilah yang besok takkan lokek nak belanja aku minum kat kedai kopi... Nak harapkan anak-anak murid yang dah jadi lawyer, akautan atau doktor... Herm entah ler... Mungkin masa tu diorang fikir, alamak cikgu, ape kelasss... Heee tapi of course la bukan semua kan...

Well sebenarnya aku menumpang merdeka budak-budak ini juga, berakhirnya SPM bermakna berakhir jugalah tugas aku sebagai Pengawas Peperiksaan... So lepas ni barulah boleh 'betul-betul' bercuti... Bolehlah tempah tiket ke Disneyland ke, Hatyai ke, Hollywood ke... Perghhh iye sangatlah tu... Dapat ke Langkawi pun dah cukuplah... Aku sedar diriku siapa... Har har... Apa-apa pun:

MERDEKA...! MERDEKA...! METALLICA...!


 


Read more...

Save Palestine...!

Sunday, November 18, 2012


Satu dunia dah tau apa yang terjadi di bumi para anbiya, Palestin... Apa...? Korang tak tau lagi...? Wei duk dalam gua ke...? Heee jangan marah for sure korang semua dah tau kan... Sejak beberapa hari lepas saudara kita di sana telah dihujani dengan peluru-peluru berpandu... Yang menjadi mangsa bukan pejuang-pejuang Hamas sebaliknya orang awam, paling menyedihkan kanak-kanak pun pun menjadi mangsa...  Dari apa  yang aku baca setakat ini Israel sekarang sedang bersedia untuk melakukan serangan darat pulak... memang diorang nak serang habis-habisan sekarang ini...!

Aduyai aku tak taulah apa nasib rakyat Palestin ni kan...? Tak abis-abis ditindas, dijadikan pelarian di negara sendiri oleh puak-puak zionis yang dilaknat tu... Memang zionis ni bangsa yang jahanam, dahla dapat negara tu free-free jer, tak cukup dengan tu nak ambil lagi wilayah orang... Mentang-mentanglah diorang ni dapat bekup dari negara 'Uncle Sam'...! Jahanam gak Amerika neh...!

Tapi satu yang mengherankan aku adalah, dengan kelengkapan Israel yang serba canggih, ditambah lagi dengan bekup dari Amerika, berperang pulak dengan Palestin yang tenteranya kira macam tentera amatur jer.. Yang diketuai Hamas, dibantu oleh orang-orang awam jer, yang bersenjatakan batu di tangan jer... Namun Israel masih belum dapat menaklukn Palestin sepenuhnya... Memang Allah masih inginkan bumi anbiya itu terus diduduki oleh orang-orang Islam...

Kat bawah ni aku ada petik cerita yang aku dapat dari fb rakan. Ini antara cerita-cerita keajaiban yang terjadi disana. Mungkin ini antara sebab-sebab yang membuktikan Allah masih tidak mengizinkan kemenangan Yahuni Zionis ini...!

Ini kisah benar yang diceritakan oleh al-fadhil Ustaz Abdullah Zaik Abdul Rahma, Pengerusi Ekskutif Aman Palestin dan juga merangkap Presiden Ikatan Muslimin Malaysia yang telah pergi ke Gaza pada 20-31 Januari yang lalu.

Berikut adalah beberapa kisah benar dan pengalaman beliau di Gaza :

Peristiwa 1
Seorang Ketua Mujahid Gaza berkata pada Ustaz Zaik bahawa, ketika satu pertempuran, komander mujahidin menyuruh pejuang tidak menembak kereta kebal Yahudi yang memasuki kawasan mereka. Dengan berbekalkan baki 6 RPG, tiba-tiba senjata ini menembak ke arah kereta kebal tersebut dan memusnahkan ia. Komander itu menjerit agar tidak menembak dan para pejuang berkata mereka tidak melakukannya. Mereka berkata tiba-tiba senjata mereka berfungsi dan menembak sasaran. Setelah habis adegan aneh itu, para pejuang mendapati baki 6 RPG itu masih tidak digunakan! Dan siapakah yang menembak tentera laknatullah itu??? Allahu Akhbar!

Peristiwa 2
Temuramah bersama tentera Yahudi laknatullah oleh TV Israel yang cedera mengatakan bahawa mereka melihat pejuang Gaza kesemuanya berpakaian putih sedangakan uniform pejuang Hamas bewarna hijau! Siapakah yang berbaju putih itu???

Peristiwa 3
Tentera Yahudi yang buta setelah serangan berkata mereka tiba-tiba dibaling pasir ke mata mereka dan tidak tahu siapakah yang melakukannya.

Peristiwa 4
Peluru berpandu yang pertama di lancarkan oleh Israel ke Gaza mengenai sasarannya iaitu anggota tentera mereka sendiri! Ia berpatah balik! Allahu Akhbar!

Peristiwa 5
Pada permulaan perang, roket-roket Hamas yang hendak dilancarkan, tiba-tiba salah satu roket itu meluncur laju ke udara tanpa ada sesiapa yang mengaktifkan ia. Dan roket itu mengenai sasaran di Israel !

Peristiwa 6
Yang paling menakjubkan, seorang ulama Syria telah bermimpi bertemu dengan Rasulullah SAW dan kelihatan baginda sedang mengeluarkan pedang dari sarungnya. Ulama itu berkata, "Wahai Rasulullah, ke mana kamu mahu pergi?", lalu baginda menjawab, "Aku mahu berperang di Gaza !!!". MasyaAllah, Rasulullah sendiri mahu berperang di Gaza , di manakah kita?Itulah serba sedikit dari kisah takjub yang sempat diceritakan oleh al-fadhil Ustaz Abdullah Zaik setelah berada lebih seminggu di Gaza atas misi kemanusiaan. Ia kisah benar yang perlu umat Islam ketahui.

*************************************************

Semoga Allah terus melindungi saudara kita disana... Jom sahabat sekelian, kita melibatkan diri, menyumbang sekadar yang termampu oleh kita... Samada dalam bentuk penulisan, sebaran kisah-kisah disana atau apa-apa yang terfikirkan... Bagi yang nak menyumbang dalam bentuk wang, di bawah ni aku bagi satu link... Korang boleh menyumbang disana atau mana-mana link lain yang ada... Tak kisahlah di mana pun, asalkan ketika disoal di kemudian hari nanti, at least kita boleh jawab yang kita juga telah 'menyumbang' kepada saudara seagama kita yang ditindas...

1. Aqsa Syarif Berhad
5515 7500 4299 (Maybank Islamic)
12 092 01 003490 4 (Bank Islam)

kemudian sila maklumkan beserta slip deposit kepada:

admin@aqsasyarif.org.my
Tel: +603-8733 4636
Faks: +603-8734 9636

www.aqsasyarif.org.my


Read more: http://amenoworld.blogspot.com/#ixzz2CZmqooPK
Aqsa Syarif Berhad:


. Aqsa Syarif Berhad
5515 7500 4299 (Maybank Islamic)
12 092 01 003490 4 (Bank Islam)

kemudian sila maklumkan beserta slip deposit kepada:

admin@aqsasyarif.org.my
Tel: +603-8733 4636
Faks: +603-8734 9636

www.aqsasyarif.org.my


Read more: http://amenoworld.blogspot.com/#ixzz2CZmQGpEX
1. Aqsa Syarif Berhad
5515 7500 4299 (Maybank Islamic)
12 092 01 003490 4 (Bank Islam)

kemudian sila maklumkan beserta slip deposit kepada:

admin@aqsasyarif.org.my
Tel: +603-8733 4636
Faks: +603-8734 9636

www.aqsasyarif.org.my


Read more: http://amenoworld.blogspot.com/#ixzz2CZkeCUOU
. Aqsa Syarif Berhad
5515 7500 4299 (Maybank Islamic)
12 092 01 003490 4 (Bank Islam)

kemudian sila maklumkan beserta slip deposit kepada:

admin@aqsasyarif.org.my
Tel: +603-8733 4636
Faks: +603-8734 9636

www.aqsasyarif.org.my


Read more: http://amenoworld.blogspot.com/#ixzz2CZmQGpEX
1. Aqsa Syarif Berhad
5515 7500 4299 (Maybank Islamic)
12 092 01 003490 4 (Bank Islam)

kemudian sila maklumkan beserta slip deposit kepada:

admin@aqsasyarif.org.my
Tel: +603-8733 4636
Faks: +603-8734 9636

www.aqsasyarif.org.my


Read more: http://amenoworld.blogspot.com/#ixzz2CZkeCUOU

Read more...

Penghujung Jalan...

Wednesday, October 31, 2012

Kelmarin aku ke hospital, melawat seorang sahabat kepada sahabat aku. Menurut sahabat aku ini, sahabatnya itu mengidap penyakit hati. Hepatitislah barang kali tu... Melihat keadaan sahabatnya itu, aku agak terkesima, kronik aku tengok keadaan sahabatnya itu...

Yang pertama menjadi perhatian aku adalah perutnya yang membusung, ibarat wanita sarat mengandung menunggu masa untuk beranak (maaf, bukan hendak mengaibkan pesakit, cuma nak bercerita perihal yang nyata)... Kedua belah kakinya membengkak, sedangkan mukanya sangat cengkung. Tangannya hanya tinggal seperti cebisan tulang yang dibalut dengan kulit yang mengedut... Segera terasa nak bergenang pulak air mata aku ni tapi masih dapat aku tahan... Aduyai mencabar 'kemachoan' aku sungguh situasi ini...

Disisi katilnya isteri bersama anaknya. Mereka hanya tersenyum tawar memandang aku... Hanya Allah tahu betapa hancurnya hati mereka melihat keadaan suami/ bapa mereka... Pertuturan pesakit sudah tidak jelas, ingatannya bercelaru. "Kuman dah naik ke otak..." Kata isterinya...

Sebenarnya kes ini telah dirujuk ke HUKM beberapa bulan yang lepas, selepas menjalani beberapa siri rawatan pihak hospital mencadangkan kepada keluarganya untuk membawa pesakit balik ke rumah... Kata pihak hospital "Sudah takde apa yang boleh kami lakukan..." Sejak itu pesakit hanya duduk di rumah, adalah cuba beberapa rawatan tradisional tapi tiada yang berkesan... Dan pagi tersebut pesakit menunjukkan tanda-tanda seperti sesak nafas lalu sahabat aku inilah yang menghantarnya ke hospital... Jika dilihat dari keadaanya memang nampak seperti pesakit dah nak sampai ke 'penghujung jalan'... Dari percakapan isteri dan anaknya aku dapat agak yang mereka pun sebenarnya sudah bersedia menghadapi sebarang kemungkinan... Namun ajal maut bukan ketentuan kita... Hanya Allah yang Maha Mengetahui...

Kami duduk tak lama, adalah dalam 10-15 minit barangkali. Bagi aku dalam keadaanya sebegitu lebih eloklah anak beranak dan keluarga yang menemaninya di sisi...

Gambar Hiasan
**************************************

Meh aku share sikit tentang penyakit hati ini... Bahasa omputihnya hepatitis... Kredit untuk sahabat blogger, CekWa:

1.    PENGENALAN HEPATITIS
Ada penyakit yang sama bahaya jangkitannya seperti AIDS, namun ramai yang tidak mengetahuinya. Tahukah anda virus Hepatitis B 100 kali lebih mudah dijangkiti berbanding virus HIV (AIDS). Hepatitis adalah penyakit yang disebabkan oleh beberapa jenis virus yang boleh menyerang dan merosakkan sel-sel hati manusia. Hepatitis juga dikenali sebagai radang hati atau bengkak hati.

Antara faktor-faktor yang menyebabkan Hepatitis adalah:
  • Jangkitan virus seperti virus hepatitis A, B, C, D, E dan G, virus denggi dan virus HIV
  • Dadah
  • Alkohol
  • Bahan kimia dan toksik
  • Ubat-ubatan

Keterukan Hepatitis bergantung kepada agen yang menyebabkan Hepatitis dan jangka masa pendedahan kepada agen penyebab kerosakan hati.

Hepatitis boleh menyebabkan gejala akut dan gejala kronik:

Gejala akut:
·         Air kencing berwarna gelap
·         Loya
·         Muntah
·         Sakit perut
·         Keletihan yang melampau
·         Sakit sendi
·         Demam
·         Jaundis

Gejala kronik:
  • Busung
  • Kaki membengkak
  • Muntah berdarah dan najis berdarah
  • Koma
 Baca lanjut di sini>>

P/S: Arwah Wan (nenek) aku dan arwah Aki (datuk) isteri aku juga meninggal akibat dari penyakit yang sama.... Al-Fatihah aku untuk mereka...

Read more...

"Macam Master Chef"

Thursday, October 18, 2012


Hari ni aku nak posting sesuatu yang baru bagi aku... Aku nak buat post pasal masakan, bole...? Haa jangan ingat aku tak leh buat cerita pasal masakan ok... Mana tau lepas ni bole glamour ala-ala mat gebu gitu... Hu hu  ada can ke...?

Ok ari ni aku nak tulis pasal makanan yang antara terfeveret aku: ikan bakar berempah... Tadaaa... Tapi resepi aku cilok dari kaknor@secubit garam juga... He hee jangan marah haa... Tapi kak Nor tu dia bakar ikan pari, aku pula main sebat jer, tengok dalam peti ada selar besar... herm hantam sajalah...

kalau korang nak tengok resepi 'original' kak Nor korang boleh ke link yang aku bagi tu ek... Kat sini: kaknor@secubitgaram...

Itu stail Ka Nor, tapi aku ni yang membesar dengan masakan mak aku sehingga hari ini terikut dengan stail masakan dia. Stailnya, tak pernah mengikut resepi yang spesifik... Contohnya nak masak satu-satu masakan kena bawang merah 5 ulasla, bawang putih 3 ulasla, halia 1 incila, cili 10 bijila bla bla... Semua resepi mak aku, dia ikut suka dia jer nak letak berapa banyak, takde kira-kiranya der... Tapi hasilnya tetap TERBAYEEEKKK (mengikut tekak kami adik beradik ler)......

Jadi apa yang aku buat adalah, amik bawang merah, bawang putih, halia, serai semua aku tumbuk lumat-lumat... Aku tumis dengan lada boh, masuk kari ikan sikit, tumis sampai pecah minyak... Lepas tu masuk air asam jawo dengan garam secukup rasa... Agak-agak dah mendidih aku tutup api...

Aku amik aluminium foil, letak ikan bersama dengan tumisan tadi... Bungkus dan aku perap dulu 15 minit...Kemudian aku set oven 200 celcius selama 15-20 minit (hee bukanlah ikan bakar namanya, ikan ovenise la nama sepatutnya kan...?)... Tapi seting oven tu memang cub-cun punya... Aku keluarkan ikan dan selak foil tu, hasilnya memang TERBAYEK.. Bau rempah naik semerbak, ikan masak ngam-ngam, tak keras dan tak overcook... Nak tengok...?


Nah, ini hasilnya... Taddaaa...



Ops silap, ini gambar selepas proses melantak (masak dekat nak sejam, melantak tak sampai 15 minit pun, hua hua)...

Ini sebenarnya hasil dia... Sorila deco-deco takdo yoh.. Rupa mungkin kureng sikit tapi rasa dia... Perghhh ada berani mari sinila cuba...


Eh tapi apa plak kena-mengena dengan tajuk posting aku 'Macam Master Chef' tu...? Ha sebenarnya siap masak tu aku dapat komen yang aku dengar tersangat-sangatlah sincere dan nada yang penuh dengan kekaguman... Komennya berbunyi begini:

"Waaa sedapnya bau... Ayah ni macam MASTERSEF la..."

Haa inilah tukang komen tu... Sape lagi kalau bukan my dearest 5 years old son, Amin... Hee jangan marah ha....


P/S: bagi yang nak mencuba tu, selamat berjayalah yer... kalau masakannya sedap, angkat tangan kanan anda dan letak ke bahu kiri, tepuk sebanyak 3 kali dan lafazkan:"Syabbas bethe, syabbas..."

Read more...

Ok Fine...

Thursday, October 11, 2012

Setelah memikirkan sedalam-dalamnya, setelah mempertimbangkan faktor-faktor berikut:

i) didesak secara konsisten oleh linacorner (my sis)...

ii) bermimpi ngeri selama 4 malam berturut-turut...

iii) mendapat RIBUAN email dari peminat-peminat mendesak perkara yang sama...

iv) jeles dengan imanshah, (rajin bebenor dia mengupdate blognya)...

v) sekolah dah nak cuti (yabedabedu)...

vi) bakal menerima kenaikan pangkat secara time based tahun depan...

vii) aircond keta toyota s.e aku meragam lagi buat kali kedua dalam tempoh 2 minggu...

viii) beli jam baru lagi di lelong.com (walaupun dah berjanji akan membeli jam hanya selepas 3 tahun)...

viiii) nuffnang dah nak keluar cek, (mungkin dalam 3 tahun setengah lagi aku akan dapat cek pertama)...

x) mendapat panggilan peribadi dari obama...


Maka dengan ini aku terpaksa mengalah... Ok fine, fine...

AKU AKAN START BERBLOG BALIK....

P/S: Wassup wassup... Blogger poyo in da haus....

Read more...

Tarak Kualiti Punya Cikgu...!

Wednesday, March 14, 2012


Fuyyooo...! Ini memang betul-betul bikin panas...! Sekali gua SENNGGGAT baru dia tau...! Ini merupakan petikan dari Sinar Harian Online. Nak baca lebih lanjut klik sini>>

Ini berita dari siaran semalam sebenarnya, tapi baru tadi aku terbaca. Melalui FB member isteri aku. Sape yang mengeluarkan kenyataan tersebut? Datin Noor Azimah Abdul Rahim, Pengerusi Persatuan Ibu Bapa untuk Pendidikan Malaysia (PAGE)... Biasa dengar nama ni? Ala geng-geng yang beria-ia mempertahankan PPSMI tu... Well itu pendapat dioranglah kan...

Antara intipati kenyataannya adalah:

1. Pembelajaran di sekolah tidak mencukupi menyebabkan ibu bapa terpaksa menghantar anak-anaknya ke pusat tuisyen.

2. Mereka tidak menyalahkan guru, tetapi mengatakan yang kualiti guru sememangnya telah menurun kerana latihan yang mereka terima ketika di maktab/ universiti tidak mencukupi.

3. Jumlah pelajar di dalam sesebuah kelas yang ramai dan waktu pembelajaran yang singkat menyebabkan guru sukar untuk menumpukan perhatian kepada setiap pelajar...

4. Ekoran dari permasalahan di atas dan faktor ibu bapa yang terlalu inginkan kecemerlangan anak-anak mereka, maka mereka harus menghantar anak mereka ke pusat-pusat tuisyen...

Balasan dari kenyataan-kenyataan di atas pula (aku petik komen-komen Sinar Harian Online dan FB):

1. tugas saya:
setiausaha peperiksaan PMR
warden
guru tingkatan
ketua panitia pendidikan moral
ketua pentaksir lisan PMR
ketua pentaksir kerja kursus pendidikan moral SPM
guru penasihat ICT
guru penasihat Pengakap
guru penyelaras mentor mentee
guru penyelaras kecemerlangan akademik
guru penyelaras program guru muda

saya belum cerita lagi tentang menguruskan kursus, ceramah, majlis dll.

awak datang sini, ganti tugas saya seminggu, saya nak tengok awak boleh senyum atau tidak.


Aku: Naya cikgu ni kan...

2. penghinaan jenis apa plak ni...hampeh punya reporter.....agaknya dia pandai pun sebab belajar tuisyen dari tadika lg..ank sndiri lepas ni jgn antar sekolah, terus pi pusat tuisyen...!

Aku: Agak emosional komen ni...

3. Komen yang dibaca semuanya menjurus kepada kesibukan dan bebanan guru di sekolah masing-masing, namun harus diingat bahawa yang mengajar di pusat tuisyen pun guru sekolah jugak. Tidak sibukkah golongan guru ini sehinggakan ada masa menguruskan pusat tuisyen sedangkan ramai guru lain sibuk dengan itu dan ini...

Aku: Wah ni macam nak cari gaduh nih...!

4. Ini semua salah kerajaan! PRU 13 kita undi PR! Cikgu-cikgu semua naik gaji RM500 sebulan! Sape mao bagi wok!

Aku: Err tak tau nak komen camana... Ada gak orang komen cenggini...

Read more...

Hanya Kerana Wang...

Saturday, March 10, 2012

Firstly aku nak ucap selamat bercuti kepada semua rakan-rakan secawat, ooops sejawat... Enjoy the holiday ok, walaupun aku tahu ramai juga yang takkan menikmati sepenuhnya cuti tersebut. Sebagai contohnya orang rumah aku, minggu depan macam-macam plak program kat sekolahnya... Ucapan untuk orang rumah aku: Selamat bertugaslah yer... Jangan marah, heee...

Yang kedua nak ucap tahniah pada semua 1.4 juta penjawat awam, di atas pelarasan gaji yang kita dapat baru-baru ini... Syukur kepada Allah, terima kasih kepada kerajaan yang bertanggungjawab... Cuma harapnya kenaikan tersebut tak disertai pulak dengan kenaikan harga minyak, bil api, bil air, beras, tepung, gula bla bla... Secara peribadi aku merasa sedikit lega dengan pelarasan tersebut, at least terasa longgar sikit 'jerutan' kat leher ni, at least bolehlah aku 'bernafas' lega sedikit lepas neh...

Hari ini aku bukan nak bercerita pasal yang di atas, cuma aku nak share satu kisah benar... Cerita dari rakan-rakan: Hanya Kerana Wang... Al kisahnya:

Edy merupakan adik bongsu dari 3 beradik. Man merupakan abang kedua manakala abang sulung Syuk. Mereka bertiga mewarisi perniagaan emas dari orang tua mereka. Pusatnya di Kota Bharu Kelantan. Setelah perniagaan di sana bertambah maju dan menjadi semakin stabil, Syuk menghantar Man dan Edy untuk membuka cawangan baru di Pahang. Berhampiran tempat kerja aku. Berpunca dari satu dua urusan, aku dan rakan guru di sekolah aku berkawan dengan Edy...

Perniagaan emas memang merupakan perniagaan yang menguntungkan. Tak lama mereka berniaga, sudah nampak keuntungan yang dikecapi mereka. Alhamdulillah, aku dan rakan-rakan tumpang gembira tengok anak melayu berjaya dalam perniagaan emas, paling gembira bila dapat harga 'rakan-rakan'. Hee...

Tapi baru-baru ini aku dah tak nampak kelibat Edy di kedai tersebut. Yang ada hanya isteri Man. Man juga jarang kelihatan, kalau ada pun tak duduk di kaunter. Hanya di belakang kedai. Bahkan kedai tu sendiri pun dah macam nak tak nak blah jer dah... Banyak tutup dari buka dah...

Apabila aku bertanya kepada rakan guru aku neh (yang merupakan teman Edy yang paling rapat dikalangan kami), rupa-rupanya mereka telah 'pecah gu'... Edy telah membawa haluannya sendiri... Dengar cerita abang sulung mereka siap turun dari Kota Bharu untuk camput tangan, tapi tali yang terputus tidak dapat ditaut kembali... Masing-masing dah tak mau bertemu muka. Katanya kalau bertemu muka pun akan mencetuskan pergaduhan...

Dipendekkan cerita puncanya kerana cemburu akibat pendapatan yang diraih oleh si adik nampak lebih banyak dari si abang... Ditambah pula dengan 'adu domba' dari orang ketiga, menyebabkan benda yang kecil menjadi besar dan akhirnya menimbulkan permusuhan di antara dua beradik ini... Dan yang paling disesalkan adalah perniagaan melayu yang nampak berpotensi untuk maju di tengah-tengah perniagaan yang didominasikan oleh kaum lain (cina), menjadi 'hancur' gara-gara perkara kecil yang sepatutnya boleh diselesaikan jika masing-masing bersikap lebih berlapang dada dan tiada dengki mendengki... Aduyai donia donia...

P/S: Tak bolehkah kita ambil contoh kejayaan 3 beradik ini, yang bermula dengan modal RM2000 sahaja... Tetapi kini sudah memiliki jenama yang agak gah di Malaysia ini, KRU Production. Siap beranak pinak lagi syarikat mereka tu...

Read more...

Mengaku Bersalah...

Tuesday, March 6, 2012


ALOR SETAR, 6 Mac (Bernama) -- Seorang ustaz mengaku bersalah di Mahkamah Tinggi di sini hari ini terhadap tuduhan pilihan menyebabkan kematian pelajar Tahun Satu, Saiful Syazani Saiful Sopfidee, tahun lalu.

Hanif Mohd Ali, 28, mengaku melakukan perbuatan itu di bilik warden asrama putera Sekolah Rendah Agama Al-Furqan, Arau, Perlis pada 31 Mac 2011 antara 6 petang dan 12 tengah malam.

Dia didakwa mengikut Seksyen 304(a) Kanun Keseksaan kerana menyebabkan kematian dan jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara sehingga 30 tahun.

Berita Lanjut>>

Tak tau aku nak ulas menda ni camana... Aku dengar pelbagai versi cerita ni yang gempar seMalaya kira-kira setahun yang lepas. Ada yang membela Ustaz berkenaan dengan cerita versi mereka, manakala kebanyakkannya mencerca dan terus menjatuhkan death sentence pada Ustaz ni (mengalahkan mahkamah pulak)... Ada pulak versi yang aku dengar ianya adalah tuduhan berat sebelah yang bermotifkan politik (aiya itu macam pun ada ka...?)

Waima apa sekalipun, yang pastinya satu nyawa telah melayang... Di tangan seorang yang sepatutnya memegang amanah untuk mendidiknya... Sadis... Dan sangat-sangat tragis... Tapi aku tak nakla keterlaluan membidas Ustaz ini. Dia pun dah mengaku bersalah... Kisah sebenarnya, hanya dia, arwah dan Allah yang tahu. Di sini dia bakal menerima hukuman dunia... Di 'sana' kelak... Herm jawab ler...

Sementelah pula, aku memikul tanggungjawab yang sama dengan Ustaz ini. Aku akui di awal masa aku menjadi guru, memang cepat je nak baran... Laju je naik tangan dan kaki... Sampai tahap aku terpaksa berdepan dengan seorang nenek, kerana cucunya fobia untuk datang kesekolah, gara-gara kena 'penampar jopun' dari aku... Herm mujur pun menjawab dalam bilik Pengetua jer, kalau dalam mahkamah...! Perghhh perpalih bak kata orang Pahang ni...

Dulu aku pernah beranggapan, lagi besar kesalahan budak, lagi keras aku patut 'bagi'... Dan semakin keras aku 'bagi', lagi cepat budak tu akan insaf... Well, it turns out to be: HAMPES...! Dan apa yang aku semakin sedar hari ini, kekerasan tak dapat pun menyelesaikan masalah... terutamanya masalah disiplin pelajar... Di depan kita mungkin dia takut, tapi itu tak bermakna dia akan meninggalkan salah lakunya apabila berada di belakang kita... Kalau kebetulan pun dia tidak lagi melakukan kesalahan tersebut, ianya bukanlah kerana takutkan kita, tidak langsung... Budak-budak zaman sekarang, mana takut apa... Kalau yang memang jenis 'hero' tu, polis pun diorang tak takut, ini pulak cikgu... Silap-silap cikgu pulak yang kena 'hayun'...

Makanya sekarang ini aku lebih menggunakan pendekatan yang toleransi. Sekadar menasihati... Kalau lebih-lebih sangat, bagi amaran. Langkah akhir, keluar surat saman... Biar Kaunselor atau Guru Disiplin yang take over... Bukan aku nak lepas tangan, tapi aku rasa kumpulan kauselor dan guru disiplin ini lebih berpengalaman dalam menangangi sebarang masalah disiplin pelajar. Dan kebiasaan mereka mengambil tindakan berlandaskan undang-undang yang sepatutnya. Di pihak aku, selain dapat mengelakkan STRESS, aku juga dapat mengelakkan tragedi... Tragedi aku memukul, ataupun aku yang terpukul... Hu hu...

P/S: Jangan main-main dengan budak sekarang neh, di tempat aku dah ada kes cikgu kena belasah dengan budak sekolah... Siap bapak budak tu lagi yang jadi kepalanya... Perghhh PERPALIH WEH...

Read more...

Bijak... Bijak...

Friday, March 2, 2012

Huh esok Sabtu, tapi kena sekolah gak... Sejak naik cuti Tahun Baru Cina yang lepas, ini merupakan Sabtu yang ke-4 aku bersekolah... Amboi lama bebenor dah tak rasa melepak lama-lama dihujung minggu... Tapi nak buat macamana kan...? Amanah yang dipikul untuk mendidik anak bangsa, harus aku galas dengan sebaik mungkin... Fuh poyo jer...

Tadi aku round-round blog sahabat terserempak dengan posting yang satu ni. Membuatkan aku tersengih sepanjang membacanya... Herm kalau aku jumpa budak-budak yang menjawab soalan macam ini, memang terasa nak sekeh jer kepala sorang-sorang (tapi tentulah aku tak buat)... Gilo apo nak sekeh kepala anak orang... Tapi cuba korang bayangkan korang jumpa jawapan-jawapan yang sebegini, apa korang nak buat...?









Kredit:Tak usah Risau>>

Read more...

Wordless Wednesday 4: Angkara Semut Yang Durjana...!

Wednesday, February 29, 2012

Read more...

Dekat Sangat Dah...

Friday, February 24, 2012

Sepanjang perjalanan aku dari tempat kerja ke rumah, sekurang-kurang 4 tempat yang aku lalui sedang dalam proses kerja-kerja pembaikan. Dari menampal lubang, membawa ke memasang lampu jalan, sehinggalah membesarkan jambatan... Wah aku rasa macam meriah sangat la plak... Meriah dengan jem...!

Bukanlah aku nak menidakkan jasa pihak yang berkenaan. Memang itu merupakan tanggungjawab mereka... Apa yang mereka lakukan pun adalah untuk kebaikan kita semua... Cuma yang agak menghairankan aku, kerja-kerja ni dilakukan hanya pada 'musim-musim' tertentu sahaja. Padahal salah satu kawasan tu, aku rasa dah hampir bertahun-tahun berlubangnya. Rim kereta aku tu kalau boleh bercakap, komfem-komfem dia menyumpah aku: "apasal la hari-hari tuan aku ni langgar lubang...! Sakit satu badan aku...!" Hua hua hua... Tapi takpelah, at least lepas ni dia tak kan menyumpah aku dah...!

Bila buka tv atau selak surat khabar pula, bermacam-macam bantuan dihulurkan sekarang ini... RM500 la, kedai 1M la, bantuan murid susah la dan macam-macam lagi la... Haa yang ini memang aku tak nak pertikaikan... Yup, kerajaan yang baik adalah kerajaan yang menjaga kebajikan rakyatnya. Dan aku juga amat berharap agar bantuan-bantuan tersebut dapat diteruskan lagi pada masa-masa hadapan... Dalam masa yang sama aku juga amat-amat berharap yang ianya bukanlah sekadar satu 'umpan'..! Aku harap mereka cukup sedar yang rakyat sekarang ini sudah semakin bijak menilai... Jadi tunjukkan yang anda benar-benar IKHLAS... Aku yakin semua rakyat Malaysia inginkan kerajaan yang BERTANGGUNGJAWAB, BERSIH dan MENJAGA KEBAJIKAN RAKYATnya...

Herm apa-apa pun aku dapat rasakan, sama seperti kebanyakkan rakyat Malaysia yang lain rasakan... Ya, musimnya sudah nak sampai... Dah dekat sangat dah... Bersedialah semua... Bersedialah kita semua untuk, MEMANGKAH...!

Eh gambar ni lagi erk... Har har saje jer... Tak sabar betul nak tengok dua nama besar ini ni berdebat... Please jangan beri alasan buang masa ke, tak berfaedah ke atau bukan budaya kita ke... Kerana aku yakin semua rakyat Malaysia sudah matang... Waima apa sekalipun hasil daripada debat tersebut, ia sepatutnya menambahbaik lagi sistem demokrasi di negara kita ini... Aku kira hasil debat tersebut juga sedikit sebanyak bakal memberi hint kepada rakyat jelata, siapa yang patut mereka undi... Samada untuk terus di bawah kerajaan yang sedia ada hari ini, atau pun...???

Read more...

Lawan...!

Sunday, February 19, 2012

Suatu pagi hari persekolahan...

Murid : Selamat sejahtera cikgu!

Cikgu : Sama-sama, duduk! Dengar sini baik-baik. Hari ini cikgu nak uji kamu semua tentang perkataan berlawan. Bila cikgu sebutkan perkataannya, kamu semua mesti menjawab dengan cepat, lawan bagi perkataan-perkataan itu, faham?

Murid : Faham, cikgu!

Cikgu : Saya tak mahu ada apa-apa gangguan.

Murid : (senyap)

Cikgu : Pandai!

Murid : Bodoh!

Cikgu : Tinggi!

Murid : Rendah!

Cikgu : Jauh!

Murid : Dekat!

Cikgu : Keadilan!

Murid : UMNO!

Cikgu : Salah!

Murid : Betul!

Cikgu : Bukan !

Murid : Ya

Cikgu : Bukan lah

Murid : Ya lah

Cikgu : Bodoh!

Murid : Pandai!

Cikgu : Bukan!

Murid : Ya!

Cikgu : Oh Tuhan!

Murid : Oh Hamba!

Cikgu : Dengar ini!

Murid : Taknak dengar!

Cikgu : Diam!

Murid : Bising!

Cikgu : Itu bukan pertanyaan, bodoh!

Murid : Ini ialah jawapan, pandai!

Cikgu : Mati aku!

Murid : Hidup kami!

Cikgu : Rotan baru tau!

Murid : Akar lama tak tau!

Cikgu : Malas aku ajar kamu!

Murid : Rajin kami belajar cikgu!

Cikgu : Kamu gila!

Murid : Kami siuman!

Cikgu : Cukup! Cukup!

Murid : Kurang! Kurang!

Cikgu : Sudah! Sudah!

Murid : Belum! Belum!

Cikgu : Mengapa kamu semua bodoh sangat?

Murid : Sebab saya seorang pandai!

Cikgu : Oh! Melawan!

Murid : Oh! Mengalah!

Cikgu : Kurang ajar!

Murid : Cukup ajar!

Cikgu : Habis aku!

Murid : Kekal kami!

Cikgu : O.K. Pelajaran sudah habis!

Murid : K.O. Pelajaran belum bermula!

Cikgu : Sudah, bodoh!

Murid : Belum, pandai!

Cikgu : Berdiri!

Murid : Duduk!

Cikgu : Saya kata UMNO salah!

Murid : Kami dengar KeADILan betul!

Cikgu : Bangang kamu ni!

Murid : Cerdik kami tu!

Cikgu : Rosak!

Murid : Baik!

Cikgu : Kamu semua ditahan tengah hari ini!

Murid : Dilepaskan tengah malam itu!

Cikgu : (Senyap dan mengambil buku-bukunya keluar.)

P/S: CSL vs LGE dah lepas dah, nak tunggu DSNR vs DSAI plak...
P/S2: Ini bukan post politik yer... Kebetulan jer...

Sumber Lawak: Facebook member...
Sumber Gambar: Sini>>

Read more...

Jangan Pandang Sebelah Mata...

Monday, February 13, 2012

Hari ini baru aku sedar yang aku telah melakukan satu lagi kesilapan. Ya bukan silap besar pun, malah tak mendatangkan kesan pun kepada sesiapa... Tetapi sebenarnya kesilapan tersebut merupakan kesilapan yang aku benci apabila ada orang melakukannya terhadap aku, tetapi hari ini aku yang telah melakukannya... Kepada anak murid aku sendiri... Wooppss...!

Alkisahnya:

Tahun lepas lebih kurang sebulan sebelum pelajar tingkatan 3 menghadapi peperiksaan PMR, aku mendapat jadual untuk mengajar kelas tingkatan 3, matapelajaran Pendidikan Seni Visual...! Ei apa daa... Seni Visual...? Setakat ini lukisan aku yang paling cantik aku pernah lukis pun adalah gambar orang lidi...! Toinnnggg...! Aku segera ke bilik GPK 1.

"Bos, Seni Visual tingkatan 3...? Apa saya nak ajar ni...? Saya tak pandai melukis pun bos...!"

Relaks je GPK 1 aku jawab:" Eh bukan mengajar PSV, tu dalam jadual jer... Sebenarnya diorang ni dah masuk minggu ulangkaji dah. Ko bukan mengajar PSV, tapi buat ulangkaji je dengan diorang. Bahan semua dah ada, ko cuma bagi diorang soalan dan bincang jawapan je..."

"Wo macam tu ke...? Beres bos..."

Mengikut jadual yang diberi aku masuk ke kelas. Subjek yang aku perlu bincangkan dengan mereka adalah subjek Matematik. Aku sebenarnya jarang sangat mengajar kelas menengah bawah (tingkatan 1-3) jadinya agak kekok juga pada permulaannya. Kena pulak kelas yang aku masuk ni agak ke belakang, jadi budak-budaknya pun boleh tahan la...

Segera menjadi perhatian aku adalah sekumpulan 5 orang pelajar yang duduk di belakang sekali. Memang menguji kesabaran aku diorang berlima ni. Di kala pelajar-pelajar lain nampak nak sangat belajar, diorang ni ambil sambil lewa. Terutamanya sorang yang aku target 'kepala' geng berlima ni. Setiap kali masuk ke kelas aku terpaksa menumpu lebih perhatian pada mereka berlima. Bila diberi amaran baru mereka senyap, cuma yang sorang ni betul-betul tak 'makan saman' punya budak...!

Dipendekkan cerita satu hari tu aku hilang sabar. Hem diorang ni memang mencabar harimau yang sedang menyorokkan kuku ni...! Apa lagi, merasalah amukan si Bongkok dari Gua Hantu...! Sorilah aku tak boleh cerita detail, nanti jadi bahan bukti naik mahkamah pulak... Har har... Akhir sekali aku sound direct je pelajar sorang ni:"kalau macam nilah perangai kamu, memang lingkuplah PMR kamu...! Lepas ni baik tak payah sambung tingkatan 4. Terus melepak tepi longkang jelah kamu ni...!" Perhh baran betul aku masa tu...

Kebetulan itu merupakan kelas terakhir aku bersama mereka. Minggu berikutnya PMR pun berlangsung dan aku tak jumpa pun dah pelajar tersebut... Sehinggalah pagi tadi...!

Pagi tadi aku terserempak dengan pelajar ni... Dari jauh aku nampak dia tersengih jer...

"Cikgu..." Dia menyapa aku dulu...

"Ha kamu... Hidup lagi (ayat biasa aku bila jumpa budak yang lama aku tak jumpa). Nak pergi mana ni? Kelas mana sekarang?"

"Nak ke makmal Fizik cikgu... Saya kelas 4 Jujur (aliran sains) sekarang..."

Dia minta diri sambil berlalu. Sopan sungguh aku nampak sekarang ni... Aku tak terkata apa-apa. Hanya mengiringi dia dengan pandangan kosong. Macam tak percaya jer aku, tapi itulah kenyataannya... Silap aku kali ini..! Aku percaya dalam hati budak tu mesti dengan bangga berkata:"Ha, tulah cikgu lain kali jangan pandang saya sebelah mata tau...!"

Kuang kuang kuang...

Gambar hiasan. Gambar member lama aku yang kini sudah berjaya di Hollywood. Dulu aku pun pandang sebelah mata gak kat mamat ni. Tak sangka sekarang dah jadi megastar pun kat sana... Hua hua hua...

Read more...

Punca Gaduh Dah Mai...

Monday, February 6, 2012


Hari cuti ni relax jer lepak-lepak kat rumah... Penat melepak layan internet pulak... Usha blog kengkawan... Tetiba terperasan pulak satu mesej dalam cbox aku: "auto blogwalking software... try now...?" Herm muncul balik benda ni. Suatu ketika dulu benda inilah yang menyebabkan dunia bloging hangat seketika. Aku terbaca macam-macam komen pasal software ni... Siap ada blogger yang bergaduh dan mengeluarkan kata-kata kesat sesama sendiri lagi...

Kes ni memang hot pada masa tu sehingga membabitkan blogger-blogger otai, aku tak mau sebut nama-nama mereka sebab kalau sebut disini mesti ada yang mengenali mereka... Erm aku rasa tak payahlah aku cerita panjang lebar pasal part tu, yang penting dah setel pun... Kini tup tup timbul balik iklan dia dalam cbox aku...

Korang semua tau tak pasal benda alah ni...? Ker korang pun ada guna ni...? Hee hee... Now let me make a confession, aku pernah menggunakan benda alah ni suatu ketika dulu. Woopss nanti dulu jangan terus bang aku kay...! Aku menggunakan software autoblog ni pada peringkat awal aku berblog. Masa tu memang agak jahil tentang blogging ni. Aku dapat offer dari shoutbox sama seperti sekarang ini. Memanglah umpan dia sedap, dapat backlink berpuluh-puluh sehari, malah kalau hari rajin tu boleh sampai beratus-ratus dapat visitor... Mana tak syoknya...! Memang berbaloi sangat dengan bayaran yang dikenakan...

Dan itulah yang menjadi punca ketidakpuasan hati ramai blogger. Yelah orang lain yang pakai manual bagai nak rak jelajah satu-satu blog dalam satu-satu masa. Bila autoblog ni, tak perlu bersusah payah, dalam masa setengah jam, mesej kita boleh reach out beratus-ratus blog... Dan kita tak tahu menahu langsung kandungan blog yang kita 'ziarahi' itu... Yang malangnya blogger yang menerima mesej kita tu ia-ialah ingat kita ada menziarahi mereka lalu dengan seronoknya mereka membalas 'ziarah' kita tu... Padahal... Haremmm...

Namun tak lama aku menggunakan software tu, mungkin dalam seminggu atau kurang kot. Dan tetiba jer benda ni jadi hot bila ada blogger yang mendedahkan benda ni. Siap sertakan link blogger-blogger yang menggunakan software ni lagi. Katanya mereka yang menggunakan software ni adalah blogger yang mementingkan diri sendiri, tidak menghormati blogger lain dan paling teruk, berniat untuk menipu dalam mendapatkan backlink... Ooppss aku apa lagi terus stop ajerla. Mujur bukan aku yang terkantoi...

Seriously, sampai ke hari ini aku dah tak pernah guna 'menatang' tu lagi dah. Jadi di kesempatan ini aku ingin memohon maaf kepada mana-mana blogger dan rakan-rakan yang pernah 'tertipu' dengan aku (walaupun jumlahnya tak ramai mana pun)... Sori ye kengkawan... From deed down inside of my heart... Bagi blogger yang masih menggunakannya, terpulanglah pada kalian... Mungkin kalian mempunyai alasan-alasan yang tersendiri... Aku sentiasa mengingatkan diri aku, yang aku berblog dengan tujuan untuk mencari KAWAN... Bukan mencari MUSUH... Peace yo...!

P/S: Ada mata PANDANG, ada telinga DENGAR, ada otak PAKAI...

Read more...

Aku Bunuh Kau...!

Friday, February 3, 2012


Aku dah tak tahan... Kesabaran aku ada batasnya... Sebelum ini aku halau kau dengan cara yang baik... Kau buat bodo...! Hilang sekejap, esok lusa kau datang balik...! Kau tahu tak yang kehadiran kau adalah amat-amat tidak dialukan... Malah membuatkan aku sekeluarga hidup dalam ketakutan... Seolah-olah berada dalam mimpi ngeri yang sering menghantui hidup...!

Subuh tadi kemarahan aku sudah sampai ke kemuncaknya. Dalam aku tengah 'mamai' menuju ke bilik air, kau landing betul-betul depan aku. Terkesima aku seketika, panik...! Mujur aku dapat mententeramkan diri... Aku sergah kau, tapi kau macam biasa, buat muka selamba jer... Malah kau usha pula aku dengan muka kau yang tanpa perasaan tu... Kau betul-betul mencabar kejantanan aku... Siap kau kali ni...!

Aku cuba mencari 'senjata', tiada yang sesuai di sekitar aku. Yang ada kain pengelap kaki... Bolehlah, keras juga tu... Aku hayut sekuat hati... PELEPAPPP!!! Mengelupur kau disitu, terputus 2... Ekor kau mengeletek... Kau sendiri mengeletek...! Perghhh meremang bulu roma aku. Tetiba timbul rasa belas dalam hati aku. Tapi tetiba juga aku mendengar bisikan: "SHOW NO MERCY...!" Serentak itu PELEPAPPP sekali lagi... Kau senyap, kaku di ceruk dinding...! Puas hati aku...

Tapi aku yakin esok lusa akan datang pulak sedara mara, puak kedarak kau yang sama spesis dengan kau akan untuk mengganggu aku dan keluarga aku lagi. Well, ini mesej yang aku nak sampaikan: "Selepas ini percayalah, aku akan lebih bersedia...! Just bring it...!"

/
/
/
/
/
/
/
/
/



Inilah rupa mangsa 'pembunuhan' pertama di rumah baru aku ini...
Sumber gambar: Sini>>

Agak-agaknya apalah hukum aku membunuh cicak tu kan... Ni sedikit potongan hadis yang aku jumpa:

Didalam “al Mu’jam al Ausath” milik Thabrani dari hadits Aisyah berkata,”Aku mendengar bahwa Rasulullah saw bersabda,”Barangsiapa yang membunuh cicak maka Allah akan menghapuskan tujuh kesalahan atasnya.

Satu lagi hadis:

Didalam shahih Muslim, Sunan Abu Daud dan Jami’ at Tirmidzi dari Abu Hurairoh berkata : Rasulullah saw bersabda,”Barangsiapa membunuh cicak maka pada awal pukulannya baginya ini dan itu satu kebaikan. Barangsiapa yang membunuhnya dalam pukulan kedua maka baginya ini dan itu satu kebaikan yang berbeda dengan yang pertama. Jika dia membunuhnya pada pukulan ketiga maka baginya ini dan itu kebaikan yang berbeza dengan yang kedua.

Sumber hadis: Sini>>

P/S: Ni pengakuan gentle dari aku: Aku memang geli geleman bila jumpa cicak... Biarlah lipas ke katak ke, aku boleh tahan lagi... Tapi cicak... Grrrr tolong nyah... Geli mak....

Read more...

Wordless Wednesday 3 - Permata Hatiku...

Wednesday, February 1, 2012




Read more...

Lari La Wei...

Monday, January 30, 2012

Sejak dari zaman persekolahan, aku memang mempunyai kecenderungan dan minat dalam sukan olahraga. Ketika di sekolah menengah, aku merupakan pemenang regular dalam acara lari pecut dan lompatan, iaitu lompat jauh ataupun lompat tinggi... Cuma nasib dan bakat aku menyerlah setakat tahap sekolah sahaja. Apabila bertanding di peringkat daerah, memang aku tak ada nasib... Samada kecundang kepada peserta yang lebih hebat, ataupun terjatuh ketika mendahului, ataupun mengalami kecederaan...

Namun satu-satunya acara olahraga yang memang aku tak boleh blah adalah acara larian jarak jauh. Memang aku minta maaf bebanyak pada cikgu-cikgu. Somputtt... Takleh nak lari jauh-jauh pun. Paling jauh aku berlari dalam acara 4x400 meter jer... Itupun banyak bergantung pada 3 kawan-kawan yang lain...

Setiap tahun Kejohanan Merentas Desa sekolah seperti menjadi mimpi ngeri bagi aku. Memang setiap tahun aku tak pernah menamatkan larian seperti yang termaktub dalam peta laluan. Setiap tahun pasti aku akan 'melencong' dari laluan sebenar... Pernah ketika aku di tingkatan 4, aku siap lepak kedai mamak, pekena teh tarik dengan roti canai sekeping baru balik sekolah... Padahal pada tahun tersebut aku telah dilantik sebagai Ketua Rumah (Merah). Kaw-kaw punya aku kena kutuk dengan Ketua-ketua Rumah lain. Siap dengan cikgu-cikgu bengang dengan aku... Tapi biasalah hero, kalah mula-mula jer... Dalam Kejohanan Olahraga tahun tu, aku pulun terus emas dalam 100 dan 200 meter...! Har har har (ketawa riak!)...

Itu merupakan kisah 15-20 tahun yang lalu... Tapi hari ini aku 'terpaksa' berlari. Berlari kerana ingin mengeluarkan peluh. Berlari kerana ianya merupakan antara aktiviti yang boleh aku lakukan untuk mengeluarkan peluh secara PERCUMA... Tapi kenapa pulak aku perlu berlari...? Ini puncanya:

Sebulan yang lepas aku menjalani pemeriksaan kesihatan. Kepala aku sakit berdenyut-denyut, aku cepat merasa letih dan kadangkala sakit-sakit sendi... Apa lagi, ambil darah lagi ler... Benci...! Hasil pemeriksaan:

- Tekanan darah : Ok.
- ECG : Ok
- Kencing manis : Sedikit tinggi tapi masih terkawal.
- Kolestrol : .... Melebihi yang sepatutnya... ALAMAK...

Kata doktor: "you should lowered your cholesterol level or else in the next three month you will be commit to drugs...!"

Alamak...! Aku baru 35la bai... Takkan nak kena komit dengan ubat-ubatan kot... So aku takde pilihan lain melainkan... BERLARI....

Woops dah dekat pukul 6 dah, masa dah time... Kena angkat kaki dulu... Nak larila ni wei...!

Nike yang menjadi peneman aku sepanjang 'pelarian' aku...

Read more...

Rumahku Syurgaku: Part 1...

Thursday, January 26, 2012


Antara sebab aku 'berehat' lama dari menulis blog tempoh hari adalah atas urusan-urusan pembelian rumah... Sebelum ini aku pernah membuat posting berkenaan pembelian rumah... Syukur Alhamdulillah segala-galanya selesai menjelang bulan Julai tahun lepas. Walaupun ada sedikit kontroversi yang tercetus antara aku dan tuan rumah asal, namun segala-galanya berjalan dengan lancar juga akhirnya...

Aku bercadang untuk melakukan serba sedikit pengubahsuaian terhadap rumah tersebut dan bercadang untuk berhari raya di rumah baru, yang kita semua sambut pada Ogos tahun lepas. Namun hasrat tersebut tidak kesampaian. Sebenarnya itulah punca tercetusnya perbalahan antara aku dan tuan rumah asal rumah tersebut... Memang aku cukup baran dengan dia kerana cuba melengah-lengahkan penyerahan kunci, padahal urusan pinjaman aku telah selesai sepenuhnya dan gaji aku pun sudah dipotong untuk bayaran rumah... Hingga timbul ugutan untuk aku memecahkan grill rumah tersebut barulah dia bersetuju untuk menyerahkan semua kunci-kunci rumah. Pelikkan, aku mengugut untuk memecah rumah yang telah rasmi menjadi milik aku..!!??? WTH...

Tak kisahla tu, yang penting urusan pinjaman aku selesai, proses pertukaran nama berjalan lancar dan aku dapat juga memiliki semua kunci-kunci rumah tersebut. Walaupun tak dapat berhari raya di rumah baru tahun lepas tetapi aku memujuk hati dengan berkata "Insayalah tahun depan (2012) bolehlah beraya sakan di rumah baru"...

Walaupun segala urusan selesai pada bulan Julai, namun aku mengambil masa yang agak lama untuk kerja-kerja pengubahsuaian. Semua gara-gara nak save budget. Maklumlah modal pun ciput je. Kalau modal banyak sudah pasti aku serahkan kepada satu kepala kontraktor, sebut je nak macam mana, lepas tu keluar duit, pasti beres segala-galanya... Tapi apa yang aku buat adalah dengan membuat pengubahsuaian secara runcit-runcitan. Aku membeli barang-barang dan mengupah pekerja. Dengan cara ini, aku dapat mengawal budget aku sendiri. Dalam masa yang sama dapat memantau kerja-kerja supaya ianya benar-benar mengikut citarasa aku...

Alhamdulillah rumah tersebut sedia untuk diduduki menjelang Oktober tahun lepas... Sehingga ke hari ini dah hampir 3 bulan lebih aku mendiami 'syurga' ini. Syok woo duduk rumah sendiri... Maklum ler dah lama betul duduk dengan mertua, baru sekarang berpeluang untuk duduk sendiri... Yeahhh aku bebas...!

Oh ye lupa nak cerita, aku membeli rumah tersebut dengan harga RM180k. Aku membuat pinjaman sebanyak RM200k selama 30 tahun (perghhh memang sampai ke pencenla aku berhutang)... Lebihan RM20k aku peruntukkan untuk kerja-kerja pengubahsuaian dan memenuhkan dalam rumah dengan perabot dan perkakasan. Tapi RM20k ternyata tidak mencukupi, sehingga ke hari ini masih terdapat serba sedikit 'kelompongan' dalam rumah aku tapi yang nyata perbelanjaan keseluruhan aku sudah mencecah RM30k...! Takpelah, pelan-pelan kayuh kata orang... Insyallah satu hari besok penuh dan lengkap juga rumah aku ni; mengikuti cita rasa aku dan sudah semestinya pemilik bersama rumah ini- siapa lagi kalau bukan MEM BESAR, bini aku ler...


Tarrraaa... Kaler hijau gitu... Cat sendiri ni tau... Sejuk je mata memandang... Dok gitu...????

P/S: Nak tahu kemana jahanamnya duit aku RM30k...? Lepas ni kita cerita slow-slow...

Read more...

Aku Naga...

Sunday, January 22, 2012


Petang tadi rakan-rakan kita dari bangsa cina 'makan busat' dengan kaum keluarga masing-masing. Besok mereka akan menyambut tahun baru mengikut kalendar cina ataupun takwim lunisolar... Mungkin ramai lagi yang tak tahu sebenarnya aku mendapat pendidikan di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (Cina) dari darjah 1 hingga ke darjah 6. Makanya aku agak rapat dengan budaya dan masyarakat Cina sebenarnya...

Semasa aku bersekolah dahulu, Tahun Baru Cina merupakan antara hari-hari perayaan yang akan disambut. Bukanlah aku sambut macam kaum cina tu, sekadar menyambut dengan kawan-kawan cina je. Tapinya memang meratalah aku berjalan dengan kawan-kawan cina aku... Aku teringat ada satu tahun tu, memang banyak betul rumah kawan-kawan cina aku ronda, tapi oleh kerana was-was aku tak makan apa-apa pun. Yang aku bedal, air kotak... Tak air kotak air tin... Berkotak-kotak, bertin-tin air aku bedal. Sampai rumah kembung perut aku dibuatnya... Kira kes naya jugalah tu...

Tahun 2012 ini sekali lagi TAHUN NAGA menjelma. Mungkin ramai yang dah tahu kan, kalendar cina mempunyai 12 ekor binatang yang mewakili setiap 12 tahun dalam kalendarnya, dan naga merupakan satu-satunya watak binatang mitos dalam kedua-dua belas binatang tersebut... Naga sering dikaitkan dengan sifat-sifat seperti mulia, menimbulkan rasa hormat, berkarisma, bersemangat, baik hati, ramah, berkuasa, yakin, berwarna-warni, pemaaf bla bla. Itu yang positiflah, yang negatifnya naga juga dikaitkan dengan sifat-sifat tidak berhati perut, mengerah, gopoh, cerewet, angkuh, dogmatik, bongkak, zalim, tidak bertoleransi bla bla... Kalau nak tahu lebih lanjut korang boleh usha di wikipedia>>

Ya, memang aku agak exited bercerita tentang tahun naga ni, sebabnya: aku dilahirkan pada tahun NAGA... Tapi dalam agama kita tak pernah pun diajar untuk mempercayai benda-benda seperti ini, jadi cukuplah kita sekadar ambil tahu sahaja... Apa-apa pun kepada semua yang berbangsa cina: Happy Chinese New Year. Gong Xi Fa Chai... Nian Nian Jing Bu...!

P/S: Tahun Baru Cina merupakan festival yang boleh diraikan kerana ianya adalah perayaan BUDAYA. Tidak seperti Wesak, Thaipusam mahupun Krismas yang merupakan perayaan AGAMA yang selain dari ISLAM... (Tolong betulkan kalau aku silap)...

Read more...

Doa Untuk Man...

Thursday, January 19, 2012


Ini Man, sepupu isteri aku. Man berusia 26 tahun. Baru mendirikan rumahtangga 1 bulan yang lepas. Aku turut menghantar Man bernikah di Kluang Johor bulan Disember lalu. Inai di jari isterinya masih tak hilang warna... Man dimasukkan ke Hospital Besar Temerloh pada Jumaat lepas setelah mengalami demam yang berpanjangan. Pada malam Sabtu, pihak hospital mendapati jangkitan kuman di dalam darahnya, hampir merebak sehingga ke otak. Man perlu dimasukkan ke ICU namun Hospital Besar Temerloh kekurangan katil di unit tersebut. Lalu Man dihantar ke Hospital Putrajaya...

Semalam aku bersama isteri dan kedua mertua aku ke Putrajaya melawat Man. Pokde dan Mokde (ibu bapa Man) menyambut kami. Mata kedua-dua mereka bengkak dan merah. Mungkin terlalu banyak menangis, mungkin juga kerana kurang tidur... Man masih tidak sedarkan diri. Dia di'koma'kan, menurut Pokde aku. Aku tak tahu kenapa, mungkin bagi mengurangkan sakitnya akibat kemasukkan ubat melalui tiub-tiub yang berselirat di mukanya dan di tangannya...

Aku kurang mengenali Man, jarak usia yang agak jauh menjadi punca kami tak hang out together-gether... Lagipun aku baru sahaja mengenali dia, dalam 3-4 tahun yang lepas. Itu pun pada hari raya je kami berjumpa. Tapi pada pandangan aku, Man seorang yang ramah. Cepat je aku mesra dengan dia, tak kekok pun ketika berbual dengan dia. Menurut bapa-bapa saudaranya (yang aku temui di hospital) Man merupakan anak kebanggaan mak ayahnya. Cucu kesayangan kedua atuk dan neneknya, dan sangat disenangi oleh semua ibu-ibu dan bapa-bapa saudaranya. Jika di kampung Man akan menjadi faktor semua ahli keluarga untuk balik ke kampung dan berkumpul saudara mara. Satu kelebihan Man yang paling nyata, dia sangat suka mencari saudara dan berhubungan merapatkan silaturahim...

Biasalah kan, orang yang baik-baik ni besar dugaan yang dihadapinya... Sebelum balik, Pokde berpesan kepada aku agar mendoakan Man. Of course kata aku, itu sudah pasti... Maka ku pinta kepada rakan-rakan semua, apalah kiranya jika kalian semua dapat bersama-sama mendoakan kesejahteraan buat Man. Moga Man dipanjangkan umur dan disegerakan sembuhnya... Amin Ya Rabbal Alamin...

Cis, menitis pula air mata di pipiku....

Read more...

Aku Mai Dah...

Thursday, January 12, 2012


Har har har... Kan aku dah kata aku akan kembali... Ya kini Shamdisini sudah kembali... Kembali menggegarkan dunia blogging... Har har har... Wah ganas je bunyi dia kan...

Petang semalam penantian aku sejak tahun lepas berakhir (herm macam lama giler rasanya bila sebut sejak tahun lepas tu)... Padahal aku mohon talian ini pun pada 24/12/2011 jer. Kiranya menunggu dalam 3 minggu jer la... Thanks a lot to TM, yelah setelah 5, 6 kali aku tanpa berputus asa menalipon 100, akhirnya diorang tunaikan juga permintaan aku... Walaupun pada peringkat awalnya mereka mengatakan tidak dapat menawarkah khidmat di kawasan aku ini kerana terdapat sedikit 'technical issues'...

Yang bestnya semalam diorang masukkan talian telefon dengan streamyx sekali gus. Padahal menurut mereka kebiasaannya mereka hanya akan memasang talian telefon sahaja pada minggu 1-2 selepas permohonan. Manakala talian streamyx pula mereka akan masukkan selepas 1-2 minggu pemasangan telefon... Tapi dalam kes aku mereka terus pasang serentak. Kiranya my lucklah tu kan... Kira berbaloilah aku menunggu dari tahun lepas... Betul...?

Ok, untuk peringkat permulaan 'come back' aku ni aku taknaklah menulis panjang-panjang... Masa ni sebenarnya untuk mengunjungi kawan-kawan dulu. Nak war-warkan pada korang semua yang aku ni masih 'hidup' lagi. Jomlah saling bertandang kembali. Kalau tak korang, sape lagilah yang nak memeriahkan blog aku ni... Iyelah aku tahulah penulisan aku SANGAT MENARIK dan TAK MEMBOSANKAN LANGSUNG, malah DISUKAI bahkan DIGILAI ramai... So without wasting any time, let's blogwalk first... World of blog, here i come... He he he... Peace yo...

Read more...

Berapa Lama Lagi Daa...

Sunday, January 8, 2012


Eiii brape lame lagi aku nak tunggu daa... Jangan aku sampai jadi macam tengkorak kat atas tu sudahlah... Masuk ni dah hampir 3 minggu aku tunggu... Tergendala hasrat aku nak buat 'come back' di awal tahun 2012 ni... Hu hu hu...

Terlalu banyak benda yang aku nak sharekan... Maklumlah kali terakhir aku 'on air' adalah kira-kira 3 bulan yang lepas. Itu pun aku post gambar aku masa muda jer. Cer tengok gambar ni: aku masa muda>>... Post aku yang kedua terakhir pun ada gambar ajer, tengok sini>>... Masa tu memang aku berhasrat nak 'berehat' seketika, bukan nak berhenti terus... diulang, BEREHAT... Bukan BERHENTI... Tujuan aku BEREHAT pun sebenarnya adalah untuk menumpukan pada sesuatu yang sangat penting yang berlaku dalam hidup aku... Nantilah bila aku start aktif balik boleh aku post berkenaan cerita tersebut...

Ok, since aku berhenti menulis seketika banyak yang telah berlaku... Well, aku sekarang dah berpindah ke rumah baru... rumah sendiri tau, wau teruja sangat dapat duduk rumah sendiri... Anak sulung aku, Shahmin dah mula bersekolah... Yang itu, Mama dia paling teruja... Apa lagi yang aku nak cerita...? Hem kesihatan aku agak merosot kebelakangan ini... Sejak jadi cikgu ni makin kurang aku berpeluh... Perlu lakukan sesuatu... Apa lagi...? Haa Nuffnang aku dah bertambahla, walaupun pergerakannya slow macam siput khinzir jer tapi yang pastinya ia menokok... Lagi...? SBPA, Adam Adli, 901, Maharaja Lawak Mega, Ombak Rindu bla bla...

Dalam pada itu, aku ada juga menjenguk rakan-rakan blogger... Ada yang aku tengok dah mula kureng... Tapi kebanyakkanya masih aktif, follower pun dah bertambah ramai, cerita pun makin mantop...! Itu yang buat aku bertambah teruja nak kembali ni...!

Tapi apa-apa hal pun aku kena tunggu yang INI jugak... Apa lagi kalau bukan pakcik STREAMYX...! Beberapa hari lepas aku call ke service centre (100) katanya nama aku masih belum ada dalam sistem... Aduyai kena pulak aku double check dengan kedai TM point... Argghh tortokan botul...! Harap-harap minggu depan bolehlah setel semua... Dan bolehlah aku kembali... Kembali meneruskan kisah-kisah aku yang poyo... So i guess i'll be seing u all... Soon... Till then, peace yo...

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

!

!

  © Blogger template On The Road for shamdisini.blogspot.com 2010

Back to TOP