Sahabat Tanpa Suara

WW 2

Wednesday, October 26, 2011


Read more...

WW 1

Wednesday, July 6, 2011




Read more...

Nak Kemana Lepas ni...?

Tuesday, June 28, 2011

Memang aku ni ketinggalan keretapi betul...! Baru pagi tadi aku dengar pasal berita ni... Padahal berita dah keluar 2 hari lepas... Ini petikannya:

Subjek Vokasional di sekolah dimansuhkan mulai tahun depan

2011/06/26

KULIM: Mata pelajaran vokasional (MPV) akan dimansuhkan di semua sekolah harian secara berperingkat mulai tahun depan, kata Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi.

Beliau berkata, langkah berkenaan dibuat sejajar dengan proses transformasi pengajian teknik dan vokasional seperti yang ditetapkan kerajaan baru-baru ini.
"Semua sekolah harian selepas ini tidak lagi diajar MPV. Bagi mereka yang berminat belajar dalam bidang tersebut, kerajaan akan menyediakan peluang di Kolej Vokasional menerusi Program Asas Vokasional (PAV).

"PAV ini dikhususkan untuk pelajar peringkat Tingkatan 1 hingga 3 dan mereka turut diberikan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap I dan II apabila tamat," katanya.

Baca selanjutnya>>

Persoalannya kemana hala tuju aku dan rakan-rakan selepas ini...? Bertukar opsyen ke...? Ditukarkan mengikut kemana subjek itu dipindahkan ke...? Diberhentikan dengan PENCEN PENUH ke...??? Kalau diberi pilihan, aku dengan berat hati nak pilih pilihan yang ketiga tu jer... Huk huk...

Apa-apa pun aku cuma mampu berdoa yang terbaik jelah untuk kami ini. Kelek ke hulu, ke hululah kami; kelek ke hilir, ke hilirlah kami... Nak buat macamana, SYMP...!

Gambar ihsan dari smkdhtk-panitiampv.blogspot. Antara pengurusan bengkel yang TERBAYEK yang pernah aku tengok. Cikgu dia ni satu kelas dengan aku masa di maktab dulu... Syteady bro, way to go...! Memang layaklah ko jadi Pentaksir Kebangsaan... Bengkel aku...? Jangan tanya, cicir bertiang tiang... Hu hu...

Read more...

Mat Besen

Tuesday, June 21, 2011


Beberapa hari lepas aku ada menulis tentang aku beraktiviti di Pusat Kokurikulum Kuantan. Baca sini>>... Di sana aku mendapat kawan-kawan baru dari kalangan guru-guru yang menjadi guru pengiring seperti aku. Salah seorangnya Cikgu Hacksen Ismail. Jangan tanya nama apa tu, dia orang Melayu dan memang nama dia macam itu. Aku pun malas nak bertanya kepada dia berkenaan namanya... Tapi aku bukan nak bercerita tentang dia, cuma nak mengulas satu kisah yang aku dengar darinya, begini kisahnya:

Semasa bujang dia mempunyai seorang teman karib, berkawan sejak kecil. Jo (bukan nama sebenar) memang terkenal seantero kampung sebagai pemuda yang macho. Di kalangan rakan-rakan dia sering menjadi 'kepala' bila melakukan sebarang aktiviti. Kemana-mana mesti ada Jo, kalau takde Jo aktiviti pasti menjadi hambar...

Apabila sampai seru (masuk musim mengawan) Jo pun menikahi gadis pilihannya. Namun perkahwinan tersebut dilangsungkan secara senyap-senyap sahaja. Kenduri pun kecil-kecilan sahaja. Sebaik selesai kenduri, Jo berpindah... Mungkin ke kampung isterinya, mungkin bekerja di tempat lain. Tiada rakan-rakan yang tahu. Sejak itu dia putus hubungan dengan Jo...

Sehinggalah baru-baru ini, Jo kembali ke kampung halaman. Namun perubahan ketara dirasai rakan-rakan Jo. Jo tidak seperamah dulu, bukan setakat tidak keluar rumah berjumpa kawan-kawan lama malah sering mengelak dari bertemu dengan rakan-rakan. Hai kenapa pulak si Jo ni, macam dah tak nak berkawan dengan budak-budak kampung dah ni...? Cikgu Hacksen membuat keputusan, jika Jo tak nak berjumpa dia, biar dia pergi berjumpa Jo...

Sampai di rumah Jo Cikgu Hacksen terkejut beruk, Jo memang dah tak serupa dulu... Fizikalnya berubah sama sekali... Bak kata dalam lagu P Ramlee: "Suaminya dulu hensem, rambut panjang dah jadi botak... ulala..." Lebih memeranjatkan lagi, kemachoan Jo hilang sama sekali, selain bekerja (penjawat awam) di pejabat, Jo juga melakukan semua kerja-kerja rumah seperti memasak, membasuh, menjaga anak bla bla...

Jo tidak melayan Cikgu Hacksen, disuruhnya Cikgu Hacksen balik... Katanya isterinya akan pulang sebentar lagi dan lauk untuk makan malam belum disiapkannya lagi. OMG sampai ke situ dah tahap kroniknya perubahan Jo...! Sampai satu tahap, pernah orang-orang kampung melihat Jo dimarahi oleh isterinya ketika dia sedang menyidai baju di ampaian. Ntah apa yang diamukkan oleh isterinya sehingga Jo dihempuknya dengan besen...! Dan Jo langsung tidak melawan...! Sebab itulah kini Jo lebih dikenali sebagai 'Mat Besen' dikalangan orang kampung...!

Sehingga hari ini kisah rumah tangga Jo menjadi buah mulut orang kampung. Ada yang mengatakan yang Jo sudah terkena nasi k**gk**g... Wallahualam bisawab... Hanya isterinya dan keluarganya yang tahu...

Ulasan aku: Ini bukan cerita rekaan aku, tapi diceritakan sendiri oleh rakan baru aku tu... Kalau dia berbohong pada aku, maka korang semua ni kena bohong jugaklah... Kui kui... Namun apa-apa pun kisah tersebut bukan sesuatu yang mustahil berlaku kan...? Di mana-mana pun kita pasti mendengar cerita sebegitu, betul tak...? Bahkan dari zaman P Ramlee dulu pun dah ada kisah camni... Tak caya...? Layan sedutan cerita DOREMI ni...



P/s: Kisah P Ramlee biasanya menceritakan tentang kehidupan realiti masyarakat... Cuma dalam ketawa ada maksud yang tersirat yang perlu direnungi bersama...

P/s/s: Kepada yang bergelar suami: Jangan jadi suami yang DAYUS...! Kepada yang bergelar isteri: Jauhi NUSYUZ...!

Read more...

Jaga Jantung Anda

Wednesday, June 15, 2011


Hujung minggu lepas, kakak kepada abang ipar aku telah kembali ke Rahmatullah... Aku tidak pernah berjumpa dengan arwah tetapi aku turut merasa kesedihan dan tumpang simpati. Usianya dalam lingkungan 40an... Cara kematian, seperti yang agak kerap aku dengar kebelakangan ini: sakit dada, sesak nafas dan terus rebah... Dikejarkan ke hospital dan dimasukkan ke ICU. Selang beberapa jam, terus dijemput mengadap yang Maha Esa... Biasa dengar...? Aku pernah menulis perihal yang sama menimpa ke atas salah seorang sahabat aku suatu ketika dulu...Baca sini>>

Seorang rakan aku pernah bercerita, dia pernah bertanya kepada seorang doktor apa tanda-tanda serangan jantung... Apa jawab doktor...?

"Biasanya tanda-tanda awal hanya terjadi pada orang berumur/ tua... Bagi orang muda, tanda dia sekali sahaja... Sebaik dapat tanda dia terus strike...! Dan biasanya strike pertama dia terus GOL...!"

Sejauh mana kebenarannya, aku tak tahu. Tapi kebelakangan ni aku sering juga dengar golongan bawah 40 kena serangan jantung, dan memang betul, sekali strike terus GOL...!

Aduyai seram dengar kan...? Mungkin benda-benda di bawah ni korang dah biasa dengar. Aku just tulis untuk remind diri sendiri dan rakan-rakan semua...

Simptom-simtom Serangan Jantung

# Sesak nafas
# Sakit dada yang menekan-nekan bermula di bahagian tengah atau kiri dada dan biasanya merebak ke lengan kiri dan leher
# Sakit mencengkam sehingga boleh menyebabkan pitam atau pengsan
# Berpeluh dingin
# Berasa sejuk walaupun suhu persekitaran panas
# Pening kepala dan berasa loya

Faktor-faktor Serangan Jantung

# Tekanan darah tinggi
# Kolesterol/lemak tinggi dalam darah
# Obesiti
# Kurang senaman/tidak aktif
# Pemakanan yang tidak sihat
# Diabetes
# Tekanan perasaan (stres)
# Merokok

Cegah Serangan Jantung

# Bersenam sekurang-kurangnya 3 kali seminggu,20 – 30 minit setiap kali
# Makan secara sihat
# Kekalkan berat badan unggul
# Berhenti merokok
# Belajar menangani tekanan perasaan(stress)
# Periksa tekanan darah
# Periksa paras glukos darah anda
# Awasi paras kolesterol
# Lakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala

Sumber: Info Sihat Malaysia

Read more...

Bagaimana Untuk Menjimatkan Elektrik...

Wednesday, June 8, 2011


Entry sebelum ini aku bercerita tentang kenaikan tarif elektrik. Bagaimana akhirnya yang paling terkesan dengan kenaikan tersebut adalah kita, PENGGUNA... Namun jika difikirkan balik tiada apa-apa yang mampu kita lakukan untuk membuatkan pihak yang terbabit untuk menurunkan tarif. Jadi apa yang boleh kita lakukan...? Bersabar ajelah... Sampai masa kita 'switch' je apa yang patut...

Tapi dalam masa yang sama bolehlah kita amalkan beberapa petua dan amalan untuk kita mengurangkan penggunaan tenaga dan perbelanjaan bil elektrik...

1. Padamkan peralatan elektrik atau lampu, jika tidak digunakan
Jika anda tidak menggunakan sebarang peralatan elektrik buat jangka masa yang panjang, sila padamkan dan cabut palamnya daripada suis. Peralatan yang berada dalam mod siap sedia atau pengecas bateri yang dipasang masih menggunakan sejumlah tenaga yang kecil.

2. Gunakan lampu neon berkecekapan tenaga
Gunakanlah lampu neon atau floresen kerana ianya menggunakan tenaga dua pertiga kurang daripada lampu pijar dan dapat bertahan enam hingga 10 kali lebih lama. Lampu ini juga kurang menghasilkan haba.

3. Gunakan mentol watt lebih rendah
Daripada menggunakan mentol 100-watt, anda mungkin memerlukan hanya mentol 60 watt untuk beberapa bilik dan ruang di rumah anda.

4. Gunakan peti sejuk anda dengan bijak
Biarkan makanan yang dimasak sejuk terlebih dahulu sebelum menyimpannya ke dalam peti sejuk dan rancang simpanan makanan dan bahan mentah anda dengan bijak dan efisien kerana peti sejuk yang terlebih muatan akan menggunakan lebih banyak tenaga. Juga pastikan peti sejuk ditempatkan sekurang-kurangnya 4 inci daripada dinding untuk mengelakkan motor peti sejuk anda rosak.

5. Optimumkan penggunaan mesin basuh anda
Basuh pakaian anda menggunakan air paip biasa dan basuhlah dalam kuantiti yang banyak. Apabila anda ingin membasuh sedikit pakaian, pilihlah tetapan yang bersesuaian dengan kuantiti pakaian anda pada mesin basuh. Cuba jemur pakaian anda seperti biasa daripada menggunakan mesin pengering yang tidak cekap tenaga.

6. Selenggara unit pendingin hawa anda
Bersihkan penapis udara pada pendingin hawa anda kerana penapis yang terlalu kotor menggunakan lebih banyak tenaga untuk beroperasi. Tetapkan suhu pendingin hawa di antara 22 hingga 26 darjah Celsius untuk keselesaan yang optimum.

7. Sejukkan rumah anda dengan mengurangkan haba dalaman
Selain daripada memadamkan peralatan elektrik mahupun lampu yang tidak digunakan, anda juga boleh menggunakan langsir bagi menapis sinaran matahari secara langsung ke dalam rumah anda. Apabila memasak, pastikan pengaliran udara dengan betul agar haba tidak mengalir ke ruang lain di rumah anda.

8. Ganti peralatan elektrik yang lama
Peralatan elektrik yang baru menggunakan kurang tenaga berbanding yang lama. Sebagai contoh, peti sejuk yand berada di pasaran kini menggunakan kurang 40 peratus tenaga berbanding model peti sejuk 10 tahun dahulu.

9. Semak Kecekapan Tenaga pada Peralatan Elektrik
Jika anda merancang untuk membeli peti sejuk baru, pastikan anda membuat perbandingan kecekapan tenaga pada model-model peti sejuk pilihan anda. Penilaian Kecekapan Tenaga diperkenalkan oleh Suruhanjaya Tenaga pada 2005, bertujuan memberikan informasi kepada pengguna dengan menggunakan sistem kedudukan melalui bintang berdasarkan kecekapan tenaga sesuatu model peralatan elektrik tersebut. Ianya dinilai dengan satu bintang bagi tidak cekap sehingga lima bintang bagi paling cekap tenaga.

10. Pilih 'Star Energy'
Begitu juga ketika memilih komputer atau peralatan komputer, anda boleh memilih jenama dan model yang memaparkan logo Star Energy. Peralatan ini telah memenuhi garis panduan kecekapan tenaga yang telah ditetapkan oleh Agensi Perlindungan Alam Sekitar dan Jabatan Tenaga Amerika Syarikat.

Sumber: TNB...

Read more...

Karnival Kokurikulum.../ Naik Juga Akhirnya...

Monday, June 6, 2011


Cuti sekolah dah masuk minggu ke-2 tapi aku baru nak menikmatinya. Sepanjang minggu lalu aku berada di Pusat Kokurikulum Sultan Haji Ahmad Shah Kuantan. Mengiringi pelajar untuk menyertai Karnival Kokurikulum Peringkat Negeri 2011. Nah sekarang siapa kata cikgu dapat cuti sepenuhnya sepanjang cuti sekolah...?

Mula-mula menerima surat ke sana, memang aku agak keberatan jugak, yelah dalam cuti tu, 4 hari pulak tu... Puas aku memikirkan buah untuk mengelak tapi tak terfikir aku. Akhirnya nak tak nak, sebagai Penyelaras Kokurikulum terpaksa jugalah aku yang bertanggungjawab membawa budak-budak ke sana. Walaupun hati keberatan, tetapi hasilnya di sana agak memuaskan.

Antara aktiviti out door yang diadakan adalah seperti berkayak, kembara berbasikal, abseiling, wall climbing dan paint ball... Berkayak? erm tak minat... Kembara berbasikal? penatla... Abseiling? dah biasa... Wall climbing? haa ini sesuatu yang belum pernah aku cuba... Paint ball? wow ini aku tak boleh lepaskan! Nak main kat luar? Kena standby beratus RM jawabnya...

Sudah agak lama sebenarnya aku tak melibatkan diri dalam aktiviti lasak-lasak ini. Aku boleh agak lepas ni mesti sakit-sakit dan sengal satu badan ni... Tapi keinginan dalam hati tu masih kuat sebenarnya. Apa lagi, layan ajelah... Merasalah juga aku memanjat tembok wall climbing tu. Bajet bolehlah lepas 3/4 dari tembok tu tapi apakan daya hanya mampu melepasi 1/2 tembok sahaja. Terasa benor dah tuanya...! Hu hu... Tapi yang paling puas hati main paint ball. 3 round direct aku main. Budak-budak dapat main sekali jer, cikgu-cikgu pulak yang lebih-lebih... heh heh... Tapi main memang layan... Habis game, check punya check secara keseluruhannya ada dekat 10 das gak peluru warna tu melekat kat seluruh badan aku ni...! Paling tak tahan boleh kena tang leher tu...! Dah jadi macam kesan 'gigitan cinta' dah...!

Majlis penutup telah disempurnakan oleh Pengarah Pelajaran Pahang, YH Dato' Haji Mazlan bin Mohamad, DIMP. Sebenarnya inilah kali pertama aku bertemu dengan beliau. Walaupun kelihatan agak berumur, namun susuk tubuhnya masih tegap dan suaranya masih kedengaran tegas dan lantang. Satu yang mendatangkan rasa hormat aku padanya adalah cara dia melayan pelajar, lebih-lebih lagi pelajar sekolah rendah... Rupanya masih menebal sikap keguruan pada diri beliau...



************************************************************************

Sekembali aku ke rumah, aku dapat satu 'berita gembira' buat semua rakyat Malaysia. Apa lagi, semua dah maklum kan yang tarif elektrik akhirnya naik jugak... Aku tak nak ulas tentang sebab kenaikan ke, beban subsidi yang kerajaan tanggung ke, rasionalisasi ke apa ke j*d*hnya ke...! Cumanya aku nak kongsi apa yang aku lalui berkaitan dengan tarif elektrik ini.

Aku masih tinggal di rumah mentua aku (Insyallah dalam bulan-bulan terakhir dah). Menghuni di rumah tersebut mak bapak mentua aku, aku anak beranak dan 2 orang adik ipar. Sorang belajar di perak dan seorang lagi amat jarang di rumah (orang bujanglah katakan)...

Peralatan elektrik dalam rumah yang biasa-biasa aje, mesin basuh , peti ais, tv, periuk nasi, seterika etc... Baru-baru ini aku ada pasang aircond dalam bilik, tapi bukan pakai 24 jam... Dengan penggunaan yang biasa-biasa sahaja purata penggunaan elektrik di rumah tu dah menjangkau RM120-150 setiap bulan. Jadi kalau ada sesiapa yang cakap rakyat biasa tidak akan terkesan dengan kenaikan tersebut, aku cuma nak katakan:"bulsit...!"

Kalau betul ada yang tak nak terkesan dengan kenaikan tersebut, nampaknya mulai hari ini kenalah kita kembali ke zaman mak bapak kita dulu... Membasuh guna tangan aje; masak nasik pakai dapur kayu; baju tak payah seterika, lipat letak bawah tilam jer; Uninstall air cond tu, jangan nak mengada-ngadalah; TV pun tak yah tengok dah, kita tengok cerita-cerita penting je terutamanya Buletin Utama jer...

Itu tak cerita lagi tentang kesan rantaian akibat kenaikan tarif elektrik ini... Bagaimana akhirnya pengguna yang berada di hieraki paling bawah akan menerima kesan yang paling besar... Janji kerajaan yang kenaikan ini tidak akan membebankan...? Hem kita sama-samalah tengok...

Read more...

4 Dalam 1

Friday, May 27, 2011

Wooiittt aku masih hidup ok... Masih membara semangat untuk berblogging, walaupun errr, dah hampir 2 minggu tak update blog... Ada sedikit masalah teknikal la... Apa-apa pun, i'm back...! Oleh sebab dah lama tak menulis, hari ini aku nak balas dendam, nak ulas 4 sekali isu-isu hangat kebelakangan ini...

1. Moga roh mereka dicucuri rahmat...


Minggu lepas negara kita digemparkan dengan kejadian tanah runtuh yang mengorbankan 16 anak-anak yatim di Hulu Langat Selangor. Ini merupakan antara kejadian yang paling menyayat hati aku,serius aku sedih... Tapi nak buat macam mana, memang Allah lebih menyayangi mereka. Mungkin ada hikmah disebaliknya yang tidak kita ketahui. Sebagai contoh salah seorang pelajar di situ iaitu adik Muhd Aizad Qusyhairiry Abd Karim, yang telah dapat bertemu kembali dengan ibu kandungnya yang terpisah sejak 11 tahun lalu... Siapa sangka kan...

Namun sesuatu yang harus kita renungkan bersama adalah puncanya kejadian tersebut. Apa lagi puncanya kalau bukan akibat dari tangan-tangan manusia...? Bukankah Allah telah berfirman...? Renung-renungkanlah...

2. Berita gembira sempena Hari Guru...

Sejak isu ini hangat di pasaran, terasa membuak-buak hati aku nak menulis tentang isu ni. Tapi mungkin isu ni dah agak basi sekarang ni kot, jadi taknak lah aku ulas panjang-panjang. Cuma aku kesian mengenangkan nasib guru ni, bayangkan: hakikatnya 'berita gembira' yang diumumkan baru-baru ini hanya membabitkan segelintir kecil guru 'kelas atasan' sahaja... Tapi bila ada guru-guru yang bersuara, mulalah mereka dikatakan tak mengenang budilah, gila pangkat dan ganjaranlah, tamaklah... Sodih botul pakcik dongar...

Ei kamonlah, yang beria-ria sangat maki cikgu tu, korang faham ke kes yang sebenarnya...? Tolong, kalau tak faham pokok pangkal, jangan terus jump to the conclusion ok...! Fahami isu yang sebenar... Bagi aku secara peribadi, takde apa-apa pun yang menggembirakan... Ianya hanyalah ibarat sebuah tong drum yang besar, bunyi berdentum-dentam tetapi isinya...?

3. Syukur ron95 tak naik...

Kalau tak ucap terima kasih pada kerajaan, nanti orang cakap rakyat tak bersyukur pulak. Cuma pendapat aku tak payah nak canang sangatlah pada rakyat akan 'kehebatan' kerajaan kononnya sangat prihatin pada rakyat... Itu kerja anda sebagai pemimpin ok, kalau rasa susah sangat nak menerajui negara, bagi je kat pihak lain. Kita tengok camana... Opsss terlebih sudah...!

Sekali lagi aku jelaskan aku bukanlah fanatik sangat nak 'menumbangkan' kerajaan yang sedia ada hari ini, tetapi pandangan aku: kita sebagai rakyat tak seharusnya menyokong segala tindak-tanduk dan keputusan mereka secara membuta tuli sahaja. Diorang tu bukan maksum, ada juga sesekala tersalah membuat keputusan dan tindakan. Sekurang-kurangnya sekarang ini bila rakyat bersuara, barulah diorang nak memberikan khidmat yang terbaik... Jadi sebenarnya aku sokong juga kita mempunyai pembangkang yang kuat. Biarkan mereka bersaing untuk memenangi hati rakyat... Yang untungnya siapa...? Dok gitu...?

4. Jom bersengkang mata...!


Last but not least, ajakan aku pada semua, jom kita berjaga pagi ahad ni... Kita tengok macamana Man. United nak 'membedal' Barcelona...! Har har mesti ada yang nak tumbuk aku bila baca statement tu kan...? Har har harun salim bachik... Jangan marah ha... tapi ingat game kali ni kat Wembley tau... Stadium keramat tu...

Aku ni nak kata fanatik bola pun tak jugak. Bukan selalu pun aku berjaga malam bersengkang mata semata-mata nak tengok 20 orang berebut bola yang 1...! Tapi kalau game yang besar seperti ini, memang teruja jugaklah aku. Selain UCL ni, biasanya World Cup memang aku layan, Euro pun layan gak... Tapi tak semua game jugak, yang pasti kalau Three Lions lawan memang aku tengok... Apa? England tak bagus...? Aku tau England bukan bagus sangat pun... Tak kisah la apa orang nak cakap pun... Tekak masing-masingkan...

Ok cukup sampai sini dulu... Masa untuk melawat rakan-rakan... Here i come...

Read more...

Cikgu...? Ceh, Apa Kelas...?!!

Sunday, May 15, 2011

Ya ayat di atas memang pernah keluar dari mulut bacul aku ini satu ketika dulu... Weh student dari Fakulti Kejuruteraan UPM ni, Bacelor of Mechanical Engineering beb...! Takkan graduate nak jadi cikgu kan..!? Memang apa kelasss...! (Wah riak giler gitu...)

Tahun 2001 aku graduate... Ingat boleh dapat kerja terus tapi hampes...! Dengan keputusan yang average macam aku ni memang sangat-sangat susah untuk compete dalam dunia private (baru sedar...)!!! Aku masih ingat sekurang-kurang 10 buah syarikat aku pergi interview, termasuk PERODUA di Rawang, DRB dan YAHAMA-HICOM di Shah Alam. Semuanya tak sangkut. Pencapaian terbaik aku adalah di IJM Corporation, dari ujian bertulis sampai ke stage 2nd interview, dimana dari 6 shortlisted candidate mereka nak pakai 3 orang jurutera... Aku amat berkeyakinan pada ketika itu kerana sepanjang sesi temuduga aku dapat menjawab dengan penuh konfiden. Namun tiada jawapan sampai sudah... Akhirnya aku terpaksa menerima hakikat, CGPA yang menjadi penentu...

Hampir 6 bulan aku menjadi penanam anggur, akhirnya aku mendapat tawaran dari sebuah syarikat yang berasal dari Thailand, beroperasi di Port Klang Selangor. Bermula dengan Training Engineer selama 6 bulan akhirnya aku ditugaskan untuk mengepalai keseluruhan line production... Income masa tu, fuh masyuk... Tapi kerja dia, mak ai...

Tahun 2004, aku bertukar kerjaya dan secara tak langsung aku terpaksa menjilat kembali ludah aku dahulu... Perghh ganas punya bahasa...! Kenapa dan bagaimana aku boleh terlibat dalam kancah keguruan ini...? Aku dah pernah cerita serba ringkas dulu... Nak tahu boleh rujuk balik disini>>...

Sedar tak sedar tahun ini dah masuk 7 tahun aku bergelar seorang guru... Aku tak nak cerita lebih-lebih tapi jujur aku katakan: aku CINTA kerjaya ini, aku ingin HIDUP dan MATI dengan gelaran seorang CIKGU...

Besok merupakan Hari Guru, hari untuk meraikan kerjaya aku dan rakan-rakan sejenis... Jadi aku nak mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan SELAMAT, yang pertamanya kepada guru-guru aku dahulu: Cikgu Wong (cikgu paling aku sayang masa sekolah rendah), Cikgu Ahmad Kamal (cikgu yang paling banyak mendenda aku), Cikgu Manaf (cikgu yang paling jeles dengan aku pasal aku kuat lari, har har) dan SEMUA guru-guru yang pernah terlibat dalam mendidik dan membimbing aku, sehingga menjadikan seperti yang ada di hari ini...

Kepada rakan-rakan sejawat aku, dari maktab, sekolah lama dan kini. SELAMAT juga untuk kalian...

Tidak lupa kini aku telah mempunyai rakan-rakan guru di dunia blogging ini seperti cikgu Humairi, Imanshah, Cikgu Nurin, ckLah dan lain-lain (sekadar menyebut beberapa nama, mana yang aku tak mention jangan kecil hati ye)...

Oh ya, last but not least untuk isteri aku yang tercinta (cikgu jugalah orang rumah aku ni)...

Kepada kalian-kalian semua SELAMAT HARI GURU... Mari kita bersama-sama melaksanakan tangungjawab ini... 'Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara'... HIDUP CIKGU...!!! BANZAI...!!!

Read more...

Selamat Beribadat...

Tuesday, May 10, 2011

Hari ini aku ke KLIA, mengucapkan selamat jalan kepada kedua orang tua aku... Sebagaimana yang telah dijadualkan, orang tua aku bakal mengerjakan umrah selama 2 minggu di Tanah Suci Makkah... Mereka mengikut pakej yang disediakan oleh Andalusia Travel...

Aku rasa bagus juga Andalusia ni. Apa yang aku nampak pengurusan diorang kemas, cara diorang handle ahli-ahli rombongan juga nampak mesra dan profesional. Korang taukan Pengerusi Eksekutif Andalusia ni...? Ala Dato' Ustaz Md. Daud Che Ngah tulah, yang selalu keluar TV cerita pasal haji tu... Mutawif wanita rombongan orang tua aku ni adalah Mariamah Tijo... Ha macam familiar je nama dia kan...? Dia ni kalau korang dengar berita radio RTM dulu-dulu memang suara dia jelah yang tukang baca beritanya... "Tut... tut... Berita ini disampaikan oleh Mariamah Tijo..." Ha itu trade mark dia...

Sebenarnya ini kali kedua orang tua aku menunaikan umrah. Kali pertama dalam tahun 2006 (kalau tak silap aku)... Haji...? Hem belum ada rezeki diorang lagi. Kalau ikut giliran Tabung Haji, kedua orang tua aku bakal mengerjakan haji pada tahun 2032...! Betul 2032, bukan salah taip...! Tapi bukan silap Tabung Haji, silap sendiri ler... Diorang ingat bila duit dah cukup dalam akaun baru boleh mendaftar, sebab itu diorang baru mendaftar tahun lepas... Jadinya mendapatlah... Rupa-rupanya syarat untuk mendaftar haji adalah memiliki jumlah dalam akaun sebanyak RM1300 sahaja. La aku pun baru jer tahu...!

Cerita pasal haji ini, aku percaya semua dari kita mempunyai keinginan untuk kesana kan...? Yelah, nak melengkapkan keislaman kita... Fuh aku dah dengar macam-macam dah cerita pasal 'Tanah Haram' ni, memang teruja sangat-sangatlah nak pergi, cuma belum ada rezeki je lagi. Baru-baru ni aku ada berborak dengan Ustaz di sekolah aku, cerita pasal haji ni...

Dia mengajak aku untuk mengerjakan umrah dan haji secara bersendirian, tanpa melalui tabung haji. Selain dapat berjimat, jadual kita juga tidak terikat. Malah nak pergi bila, nak balik bila, semua atas kita sendiri. Aku yakin dengan Ustaz ni kerana dia merupakan bekas pelajar Al-Azhar. Dia berkelana di Mesir dan sekitar negara Arab selama hampir 7 tahun. Ramai di kalangan kawan-kawannya masih berada disana, jadi tidak perlu risau akan penginapan, katanya... Hem menarik jugak tu kan...? Teringin juga aku berkelana di 'bumi Anbiya' ni... Macam dalam cerita Jejak Rasul tu...

Berbalik ke cerita orang tua aku tadi, makanya tadi bersalam-salam, berpeluk-pelukan dan berdrama air matalah kami di KLIA tadi... Aku pun tak paham sebenarnya, mengapa harus ada insiden air mata... Hu hu hu...

Kepada orang tua aku, selamat beribadat... Semoga segala amalan kalian dapat mendekatkan lagi kalian kepada Yang Maha Pencipta... Sampai sana doakan kami pula ye...

P/S: Aku rasa teruja sangat dengan pelawaan yang dibuat oleh Ustaz sekolah aku tu... Ya Allah Ya Tuhanku, berikanlah aku jalan dan kemudahan untuk aku supaya dapat aku menunaikan Rukun Islam yang ke-5 ini... Secepat yang mungkin...

P/S (dari Ustaz): G haji ni, buke nok tunggu hari tuo baru nok g... Maso mudo-mudo ni la kito patut usoho...

Read more...

Dia Mak Aku

Saturday, May 7, 2011

Sehari dua ni pasti meriah dunia blog ni dengan ucapan-ucapan selamat Hari Ibu... Aku nak join jugak. Ini sedikit cerita pasal mak aku (dalam mood rindu, mak abah aku kini berada di rumah Kak Ngah aku di Putrajaya, minggu depan mereka akan pergi mengerjakan umrah)...


Aku cuba mencari gambar-gambar mak aku, nak upload untuk entry ni. Tapi tak jumpa yang dia berseorangan. Baru aku perasan, mak aku memang tak pernah bergambar berseorangan. Mungkin ada tapi aku tak perasan atau tak ingat. Yang ada hanyalah gambar-gambar beramai-ramai dengan anak cucu. Tapi yang banyaknya gambar bersama orang yang paling dia sayangi, siapa lagi, bos akulah... Kebergantungan mak aku kepada abah aku tinggi. Pendek kata kemana saja dia nak pergi pasti dia ingin ditemani abah aku.

Mak aku seorang yang sensitif dan sangat lembut hatinya. Berbeza dengan abah aku yang garang dan kurang bercakap, pada maklah tempat kami adik beradik meluahkan rasa dan masalah. Jarang sangat dia marah apatah lagi naik tangan dengan kami. Satu peristiwa yang aku kesali sehingga hari ini adalah 'perangai setan' aku ketika di belasan tahun dulu. Atas satu sebab yang remeh aku telah menengkingnya. Fuh nasib baik abah aku tiada masa tu, kalau tidak komfem makan penampar jepun aku hari itu. Tetapi mak aku tak marah, sebaliknya dia menangis...! Menyebabkan aku rasa sangat-sangat menyesal...!

Masakan mak aku adalah masakan yang PALING BEST dalam dunia (pada tekak akula... semua anak akan cakap macam tu kan...), walaupun masakan tersebut hanyalah ikan bilis goreng dengan kentang, atau sekadar telur goreng dengan kicap, atau sekadar ikan sardin... Aku sebut lauk-lauk 'miskin' tersebut kerana itulah antara makanan ruji aku anak-beranak masa aku kecil-kecil. Orang miskin katakan... Kalau dapat makan gulai ayam tu memang kira meriah jugalah. Satu cerita yang buat aku sangat terharu sehingga ke hari ini adalah soalan yang aku sering tanya padanya ketika aku kecil:

"Mak kenapa gulai ayam ni tulang jer...? Tak jumpa daging dia pun..."

Aku tak tahu rupa-rupanya pada ketika itu abah aku hanya mampu membeli ayam tulang (tulang ayam lebihan buat satay, sekarang ni orang buat goreng tepung di pasar-pasar malam...) Sob sob... Sedih aku bila mengenangkan...

Satu lagi kelebihan mak aku yang sering membuat aku kagum adalah dia pandai menyimpan duit. Walaupun tak banyak tapi sentiasa ada. Bila dalam keadaan terdesak, pasti ada duitnya dimana-mana. Biasanya dalam lipatan-lipatan buku. Dalam keadaan terdesak pasti mak aku menjadi penyelamat. Abah aku mengakui sendiri, memang mak aku pandai menyimpan duit... Dia juga banyak membantu abah aku, yang gajinya pada ketika itu hanya ratusan ringgit sahaja. Dari menjahit baju, menjual nasi lemak, kueh mueh, jual minyak angin, tonik semua dilakukannya untuk membantu keluarga... Ni nak bagitau sikit, karipap mak aku dulu glamer tau... Orang sanggup datang jauh melintasi bandar ke kampung aku semata-mata nak cari karipap makcik Salmah tau...!

Ok cukuplah tu, kalau nak up cerita mak aku berjela-jela lagi aku tulis nanti. Marah pulak korang, macam mak aku sorang je yang best... Mak-mak korang pun best juga kan...? Tapi di hati aku PASTI, MAK AKU ADALAH MAK YANG TERBAYEK DI DUNIA... Sebabnya...? Sebab DIA MAK AKU la...

Pada Puan Salmah Binti Mohd Taher... You are the greatest mom... I still, and will love you until the end of time... Selamat Hari Ibu...

P/S: Tak lupa juga buat semua ibu-ibu di luar sana, Kak Long, Kak Ngah dan Ibu Mertuaku... Oit bini aku pun ibu juga tau, ibu kepada 2 orang anak-anak aku... Selamat Hari Ibu ye Yang...

Read more...

Terperangkap...!

Tuesday, May 3, 2011

Pagi tadi aku menemani seorang rakan menjalani pemeriksaan kesihatan di sebuah klinik kesihatan desa. Oleh kerana tidak ramai orang di situ (atau mungkin kerana MA dia terlalu lapang), dia menawarkan aku sekali untuk membuat pemeriksaan. Aku kata "ok jer, no problem..."

"Apa yang nak diperiksa?" Soal aku...

"Alah bukan ada apa pun cikgu, kita check tekanan darah, kandungan gula dan kolestrol dalam darah sahaja..." Balasnya...

Selesai pemeriksaan tekanan darah (keputusannya normal) aku dihantar ke makmal untuk mengambil sampel darah. Sampai di makmal petugas tersebut mengeluarkan jarum... Ah sudah... Jeng jeng jeng...

"Kak, bukan ambil darah yang hujung jari tu ke...?" Soal aku...

"Itu nak buat apa cikgu, tak accurate pun. Kita kena ambil satu tabung (15ml) la, baru boleh buat ujian penuh..."

Alah mak ai... Terperangkap sudah aku... Bukannya apa, aku ni segan pada jarum... Diulang ye, bukan TAKUT... SEGAN je dengan jarum tu... Kuang kuang kuang...

Sebenarnya pada tahun 2002 ketika bekerja di kilang di Pelabuhan Kelang, aku pernah dijangkiti demam denggi. Mujur dapat dikesan di peringkat awal, jadi aku tidak ditahan di hospital. Namun setiap hari, selama hampir 2 minggu aku perlu berulang alik ke Klinik Kesihatan Pelabuhan Kelang untuk menguji darah. Makanya setiap hari untuk tempoh itu jugalah darah aku diambil sebanyak 15 ml setiap hari. Naik lunyai dah lengan aku kena cucuk hari-hari... Tapi Alhamdulillah aku pulih juga akhirnya, takde apa-apa ubat pun, sekadar ubat demam dengan air 100 plus je setiap hari...

Berbalik kepada pemeriksaan tadi, Alhamdulillah tekanan darah aku stabil, keputusan ujian kolestrol perlu tunggu 1 minggu manakala paras gula dalam darah adalah 6.5 mmol/l.

"Cikgu dah minum pagi cikgu...?" Tanya pemeriksa.

"Belum..."

"Hem kalau belum minum 6.5 mmol/l ni kena hati-hati sikitlah cikgu ye... Kurang-kurangkanlah makan minum yang manis-manis ye cikgu..." Terangnya...

Alamak, dangerous ni... Adakah aku bakal menjejak langkah mak dan kakak-kakak aku... Jeng jeng jeng... Oh tidak, kenalah aku jaga makan lepas ni. Air-air botol dan tin kegemaran aku tu terpaksalah dilupakan... Teh tarik pagi-pagi pun kena tukar teh tarik kurang manislah jawabnya... Hai kuranglah nikmat dunia lepas ni...

Info lanjut berkenaan diabetes boleh klik sini>>...

Read more...

KERJA... KERJA... KERJA...

Sunday, May 1, 2011

Hari ini 1 Mei, semua orang tahu hari apa kan...? Ya, Hari Pekerja, yang disambut oleh semua pekerja-pekerja di Malaysia setiap tahun. Aku kalau nak cerita pasal kerja ni, seawal dari sekolah rendah aku dah mula bekerja. Maklumlah orang susah, pandai-pandailah cari duit poket sendiri. Bermula dari kerja kedi di padang golf, kilang roti, kedai makan, stesen minyak, cuci kereta, kilang sarung tangan hinggalah ke hotel-hotel - semua aku pernah rasa... Sehingga ke hari ini, kerja tetap atau kerjaya aku adalah seorang guru... Dan Insyallah dengan izinNya, aku kepingin untuk pencen dengan gelaran cikgu...

Tapi sudah tentu, beban dan tanggungjawab antara kerja 'cari duit poket' dengan kerjaya sekarang amat jauh bezanya. Jika dulu aku tak fikir pun nak kerja sampai bila, gaji tak kisah banyak mana pun. Waktu kerja pun kadang-kadang ikut mood je. Nak kerja pergi, malas kerja tak payah pergi... Tapi cuba aku buat perangai macam tu sekarang ini, tak pasal-pasal dapat surat tunjuk sebab...! Itu pun kira ok lagi, kalau dapat 'pergerakan gaji statik' kan naya...!

Aku bekerja untuk cari makan anak bini aku. Bagi duit sikit-sikit kat orang tua aku. Melunaskan semua hutang untuk hidup, hutang kereta, hutang peribadi, bil itu, bil ini... Sesekali terfikir gak aku, dengan kerja dan gaji sekarang ini, boleh ke aku nak hidup kaya-raya, rumah besar, kereta menjalar... Hakikatnya: hem dalam mimpi ajer ler... Dalam keadaan dan persekitaran hidup sekarang ini, kehidupan yang aku jalani sekarang ini dah memadai sangat dah... Tapi agak-agaknya sampai bila boleh bertahan sebegini...?

Setiap tahun, sebagai kakitangan awam aku akan mendapat kenaikan gaji tahunan. Namun setiap tahun juga aku tak rasa langsung kenaikan tersebut. Iyalah, jika gaji aku naik RM100, perbelanjaan naik berkali ganda pula. Minyak naik, harga barangan naik, pakai makan semuanya naik... Mulalah aku terfikir, alangkah bagusnya jika tiada ketirisan dalam perbelanjaan kerajaan; alangkah bagusnya jika sumber negara dibelanjakan dengan lebih berhemah; alangkah bagusnya jika benar-benar "rakyat didahulukan"...

Seorang sahabat aku dulu pernah berkata:

"Biarlah gaji tak naik pun tak apa, yang lebih penting kos hidup tak naik..."

Aku agak bersetuju dengan pandangan tersebut. Tapi kan lebih baik jika:

"Gaji naik tapi kos hidup tak naik-naik..." Hee hee... Agak-agak boleh ke...?

Apa-apa pun buat semua yang bergelar PEKERJA di mana saja anda berada, selamat Hari Pekerja aku ucapkan. Besok kita nikmatilah cuti kita ye... Pesan aku pada yang belum bekerja pula, enjoylah korang puas-puas buat masa sekarang ini, besok-besok dah mula kerja nanti... ermmm korang rasa sendiri ler...

Read more...

Saintis Muda...

Friday, April 29, 2011


Fuh baru ada masa nak membelek-belek blog ni. Ya, memang aku agak sibuk sejak entry terakhir beberapa hari lepas. Apa yang aku sibukkan? Sibuklah, dengan kerja-kerja keguruan... Itulah, siapa kata kerja cikgu tak sibuk...? Tapi takpelah, bukan itu yang aku nak ceritakan. Korang pun pasti bosan gak bila aku asyik cerita pasal kesibukkan aku jer kan...? Macamlah orang lain tak sibuk...

Dalam entry lepas aku menulis tentang Mr Yes Man, baca sini>>... Kisahnya tentang kesanggupan aku untuk menjadi hakim bagi Karnival Sains Peringkat Negeri Pahang 2011. Di bahagian bawah aku ada buat note: "Dok tunggu bala apa pulak yang nak datang besok ni...!" Dan hasilnya, seperti yang aku duga, memang ada bala yang menanti aku keesokkan harinya...! Sangkaan awal aku adalah aku akan menjadi hakim pertandingan Bot Solar. Puasla aku google pasal Karnival Sains dan bot solar... Tiba je waktu taklimat kehakiman (1 hari sebelum Karnival berlangsung), aku ditugaskan untuk menjadi hakim Pertandingan Rumah EUREKA...! Ya EUREKA...! Apa itu EUREKA...? @#%$^...! Mana aku tau...!

Mujur pakcik google sedia membantu. Malam tu aku apa lagi, berjaga sampai lewat malam, mencari apakah ertinya EUREKA itu... Oh rupa-rupanya Rumah Eureka adalah rumah konsep yang menggunakan konsep RE dan EE atau Renewal Energy dan Energy Efficiency. Nak tau lebih lanjut korang google ajelah ye...


Aku tak nak ulas panjang lebar berkenaan konsep rumah tersebut, cuma aku nak kongsi momen aku bersama-sama saintis muda ini. Ops lupa nak bagitau, pertandingan ini hanya terbuka untuk pelajar-pelajar sekolah rendah sahaja. Sebab itu aku panggil diorang saintis muda. Aku tak mengajar di sekolah rendah, tapi aku jadi suka bila melihat gelagat budak-budak ni. Kesungguhan mereka, tekad nak menang... Diorang duduk, bangun, bersila malah sampai tahap meniarap atas lantai, bertekak sesama sendiri; semuanya dengan niat untuk menjadi champion...


Dan hasilnya, inilah model yang diangkat untuk menjadi juara edisi kali ini. Pemenangnya adalah saintis muda dari Daerah Maran... Selain menghasilkan model rumah yang paling stabil dan kukuh, mereka berjaya menerapkan elemen-elemen yang berkaitan dengan Renewal Energy dan Energy Efficiency pada tahap yang paling maksimum...


Ini pula hasil tangan saintis muda dari daerah tuan rumah, daerah aku la tu... Malangnya akibat dari kecetekan pengalaman, daerah Raub gagal mendapat sebarang tempat. Namun syabas juga diucapkan kepada mereka kerana menurut guru mereka, ini merupakan pertama kali mereka menyertai pertandingan tersebut dan masa untuk preparation hanya ada 1 minggu lebih sahaja... Ok sangatlah tu kan...


Apa-apa pun aku berharap sangat supaya karnival seperti ini dapat diteruskan lagi di masa-masa hadapan, memang ianya satu usaha yang sangat bermanfaat. Selain dapat menanam minat anak-anak ini kepada sains dan alam sekitar ianya secara tidak langsung dapat menerapkan ilmu-ilmu yang berkaitan dengan sains dan teknologi masa hadapan. Syabas dan tahniah sekali lagi pada semua bakal-bakal saintis negara. Semoga anda semua dapat membangunkan negara ini ke arah yang lebih baik pada masa-masa hadapan... Majulah sains untuk negara...

Read more...

Mr Yes Man...

Thursday, April 21, 2011


Korang pernah tengok filem ni tak...? Yes Man lakonan Jim Carrey. Kisahnya bagaimana seorang lelaki yang mencabar dirinya sendiri untuk berkata YA kepada semua perkara yang datang dalam hidupnya... Pergh macamana tu...? Semua benda yang datang kita kena kata YA, atau BOLEH, atau BERES...! Agak-agak boleh hidup tak macam tu...?

Dalam kehidupan seharian, aku tidak boleh lakukan begitu, memang ada sesetengah perkara yang perlu aku katakan TIDAK. Mana boleh maa... Kalau ada orang minta yang bukan-bukan macamana? Contohnya tiba-tiba datang seorang awek cun yang kaya raya ajak aku couple, takkan aku nak kata YA pulak. Aku kan dah berumah tangga. Takkan aku nak kecewakan isteri aku pulak... Hua hua hua, perasan...

Tetapi dalam kerjaya aku sebagai guru ini, hampir semua perkara aku kena berkata YA, atau BOLEH, atau BERES. Lebih-lebih lagi kalau arahan itu datangnya dari YB Tuan/ Puan Pengetua, lagi pulak kalau arahan itu datangnya dari YAB Tuan/ Puan Pegawai PPD, lagi tak boleh kata TIDAK bila arahan itu datangnya dari YM Tuan/ Puan Pegawai dari Jabatan Pelajaran Negeri...

Ironinya perkara tersebut memang sedang berlaku kepada aku sekarang ini. Minggu lepas aku diberitahu oleh Ketua Bidang Sains dan Matematik yang daerah tempat aku mengajar ini telah terpilih untuk menganjurkan Karnival Sains peringkat Negeri Pahang 2011. Karnivalnya akan berlangsung dari Jumaat (esok) hingga Ahad ini. Sebagai satu-satunya guru lelaki dalam bidang sains dan matematik, (setelah kematian arwah Halim, dan setelah ditolak dengan seorang lagi guru lelaki yang sudah bergred DG52 yang bakal pencen beberapa tahun lagi) secara automatik aku perlu menyediakan 3 orang pelajar untuk menyertai Pertandingan Bot Solar. Bot Solar...?

YA...! Aku katakan padanya. Walaupun aku satu habuk pun tak tau apa-apa berkenaan bot solar ni...! Mujur ada rakan guru yang sudi menolong. Thanks Lan, thanks Irman... Korang memang TERBAYEK...!

Selasa baru ni aku Cuti Rehat Khas, atas urusan peribadi. Dalam tengahari Ketua Bidang menghubungi aku:

"Sham, penyediaan peserta bot solar tu awak serahkan pada Lan dengan Irman jelah, awak dapat tugas baru ni... Pengetua minta awak masuk AJK pengelola... Sediakan tapak pertandingan, uruskan terus pertandingan tu sampai habis... Bla bla..."

"Eh eh pengelola la pulak... Apa ni...?" Dalam hati jer...

BOLEH...! Aku katakan padanya. Dahla aku baru tahu pasal bot solar ni, sekarang ni kena jadi pengelola pulak... Tak pe Lan dengan Irman ni mesti boleh tolong lagi... Diorang ada pengalaman. Sepanjang sehari dua ni aku sibuk mencari maklumat tentang penganjuran pertandingan bot solar dalam google (sebab tu kurang ada masa nak melawat kawan-kawan ;P)...

Siang tadi aku melawat tapak pertandingan, bahan-bahan sepatutnya sampai petang tadi. Belum sempat pun aku menyediakan tapak, tengahari tadi datang GPK Koko kepada aku:

"Sham, mu tak payah sediakan tempat. Kita bagi tugas tu kat cikgu lain. Suhaimi dengan Rahmat boleh tolong bahagian tu... Aku baru dapat fax dari JPN ni, nama mu naik pulak, kena jadi hakim pertandingan... Bla bla..."

"Hakim...? Apa saya nak hakimkan Cikgu Nan, benda ni pun saya baru tahu 2, 3 hari lepas...!"

"Alaaa, takde apanya. Besok petang ada taklimat akhir dari pihak JPN. Mu ikut je apa yang diorang suruh... Bla bla..."

"BERES...!" Kata aku... Isyh isyh isyh... Memang aku ni MR YES MAN betul la...

P/S: Dok tunggu bala apa pulak yang nak datang besok ni...!

Read more...

Kekasih Lama...

Tuesday, April 19, 2011

Entah mengapakah,
Hatiku bergetaran...
Bila bertemu lagi,
Oh kekasih lama...

Fuh lagu peveret jugak tu masa aku sekolah dulu... Aris Ariwatan tu...

Baru-baru ni aku buka FB (yang dah agak lama aku tak jengah), aku dapat friend request dari satu nama yang buat aku agak terkejut. Aku buka profile tersebut dan... Sah...! Cinta Kenangan Silam... Cewah, memang mengimbau kenangan silam betul...

Alkisahnya si dia ini merupakan first crush aku (bukan first love ok...). Aku ni kategori manusia yang sensitif (ala-ala romantik jugalah ;D) jadi sesetengah perkara tu memang jelas dalam ingatan aku. Antaranya adalah bagaimana aku terserempak dengan si dia ketika pendaftaran tingkatan 4 dan sejak tu memang aku terus set dalam otak:

"aweks ni aku mesti mau kasi ayat...! Aku mesti mau kasi dia jadi aweks aku...! Har har har...(gelak macam orang jahat...)"

Nasib aku baik, walaupun kami berlainan kelas tetapi kami berada dalam satu pasukan unit beruniform. Apa lagi, aku pun masuk jarumlah... Pada mulanya susah juga tapi dari kesungguhan aku menggunakan taktik-taktik Roy (Gila-gila Remaja), dapat jugak aku rapat dengannya... Har har... Tapi at the end, aku sendiri pun tak pasti sebenarnya apakah kami ini boleh diisytiharkan sebagai couple atau pun tidak. Takde declare apa-apa, dan aku hanya rapat dengan dia masa tingkatan 4 sahaja. Naik tingkatan 5, dengan aku yang ada macam-macam kes disiplin dan dia pun agaknya tak suka budak yang bermasalah; akhirnya kami 'break' macam tu ajer...

Berbalik pada FB aku tadi, there is absolutely nothing happen. Kami hanya bermesej dua tiga ayat, bertanya khabar dan bertanya perkembangan terkini masing-masing, itu sahaja... Masing-masing dah berkeluarga dan bahagian dengan keluarga masing-masing... Jangan buat pasal, FB ni dah banyak bikin panas woo...

Baru-baru ini terjadi kepada rakan kerja aku sendiri. Aku bukan dengar cerita orang lain tapi dia sendiri yang buka mulut bercerita. Dari FB dia terjumpa bekas tunangnya. Pada asalnya hanya sekadar chating tetapi akhirnya, apabila terlalu mengimbau Cinta Kenangan Silam akhirnya masing-masing kembali terjebak dengan perasaan masing-masing...!

Nak dijadikan cerita, suatu hari tu dia 'terkantoi' dengan isterinya... Apa lagi meletuslah perang dunia ketiga...! Agak berat kes tersebut sehingga terpaksa dirujuk ke kaunselor pejabat kadi... Tapi syukur katanya kerana dia masih dapat lagi menyelamatkan rumahtangganya. Ternyata dia sebenarnya masih sayangkan isteri dan keluarganya. Cuma apabila terlalu mengikut perasaan, itulah jadinya...


P/S: Ini pesanan dan peringatan, kepada aku sendiri dan sesiapa yang berkenaan: Hargai apa yang ada pada kita, kerana itulah yang telah ditakdirkan untuk kita. Jangan terlalu mengenang kisah lampau...

Read more...

Tak Serik-serik...

Saturday, April 16, 2011

Sebelum ini aku ada tulis tentang keskemaan aku masa sekolah rendah, baca sini>>. Selepas itu aku menulis pula betapa aku terkena cultural shock di Kuantan, baca sini>>... Bagi yang mengikuti atau terikut cerita-cerita tu, jom aku nak sambung sedikit lagi...

Untuk menginap di asrama aku terpaksa membawa kedua-dua orang tua aku untuk menjadi saksi aku janji yang perlu aku buat di hadapan warden dan pengetua sekolah. Bayangkan betapa susahnya kedua orang tua aku, kami bukan ada kereta ketika itu, terpaksalah menaiki bas. Jauh tu dari Bentong ke Kuantan, masa tu mana ada hiway lagi, makan juga masa 5-6 jam...! Aduyai bila dikenang-kenangkan semula memang terasa sangat aku ni anak yang banyak menyusahkan orang tua...

Selesai 'acara' aku janji, orang tua aku harus segera balik ke Bentong. Di Kuantan bukan ada saudara mara nak tumpang menginap. Nak sewa hotel? Tak mampu, duit budget cukup-cukup untuk tambang je... Sebelum mereka bertolak pulang, macam-macam nasihat yang mak aku bagi; bersama dengan genangan air mata. Memang cair sangat hati aku masa tu. Bapak aku, aku tak ingat sebarang kata-katanya. Besar kemungkinan dia tak berkata apa-apa. Aku dah faham sangat, kalau dalam keadaan marah memang dia tak boleh bercakap. kalau bercakap juga, dia akan bercakap dengan 'tangan' dan 'kaki'...!

Cerita seterusnya yang patut berlaku adalah: aku insaf dan kembali ke landasan yang sebenar. Tiada lagi fly asrama, ponteng kelas, rokok, hu ha hu ha tak tentu pasal... Namun bukan itu yang berlaku, hakikat yang berlaku adalah: pada malam pertama di asrama dalam tingkatan 5, aku bersama rakan-rakan meneruskan tradisi fly seperti biasa. Memanjat pagar yang sama, melompat longkang yang sama dan melepak di kedai Mak Aji yang sama...! Hu hu hu, apa punya @%$&^* daa...!

Di asrama perangai aku semakin menjadi-jadi. Sekarang aku dah jadi senior, dah kira taraf otai dah. Kalau dulu aku tukang angkat makan, basuh baju kasut senior; sekarang aku pulak bertindak sebagai tukang suruh... Seronok jadi senior woo...

Di kelas, 2x5 juga. Pernah aku hampir bergaduh dengan guru lukisan kejuruteraan. Sebabnya, erm tak mau ceritalah... Malu... Tapi memang salah aku, aku mengaku... Akibatnya aku tak masuk ke kelas tersebut, sehingga ke pertengahan tahun...! Itu pun mujur cikgu tersebut bertukar, kalau tidak tak tahulah apa cerita...

Kesedaran tak pernah datang pada aku, pelajaran entah kemana, perasaan ingin enjoy sahaja... Sedar tak sedar dah masuk bulan 8, tiba-tiba baru aku sedar yang SPM hanya tinggal beberapa bulan je lagi...! Kesedaran baru nak sampai, tiba-tiba aku dikejutkan oleh satu berita gempar dari kampung...! Satu peristiwa besar berlaku dalam keluarga aku yang mendatangkan keinsafan SERTA-MERTA kepada aku...!

Peristiwa tersebut merupakan satu turning point yang sangat-sangat kena pada masanya...! Hanya dengan peristiwa sebesar itu yang mampu mengubah aku. Aku sedar aku masih belum terlambat. Walaupun laluan sudah agak terpesong dari landasan yang sebenar, aku harus kembali ke landasan yang betul... Dalam tempoh yang amat singkat aku terpaksa struggle... SPM hanya tinggal beberapa bulan saja lagi...

Sejak itu buku menjadi teman aku kemana-mana. Masa itu juga baru nak terhegeh-hegeh mencari kawan study. Tapi mujur, suasana di sekolah dan asrama banyak membantu. Itulah kelebihan berada di asrama penuh. Menjelang SPM, aku rasa hanya 70% sahaja bersedia. Dengan masa study yang singkat, harus cover untuk pembelajaran dari seawal tingkatan 4...! Maklumlah selama ini bukan belajar betul-betul pun... Tapi nak buat macamana, redah ajelah...

P/S: Agak-agak macamanalah result SPM aku kan...? Er apa pula peristiwa besar yang menjadi turning point dalam kehidupan aku masa itu... Aku cerita lain kali jelah ye...

Read more...

Sukanya Saya...!

Wednesday, April 13, 2011

Aku mula mengenali dunia blog ini hanya pada tahun 2008. Kalau korang tengok profile aku, on blogger since December 2008. tapi masa tu aku buat blog untuk cuba-cuba je. Takde entry pun masa tu. Selain blog ini, aku ada satu lagi blog, tapi bukan melalui blogger, melalui wordpress. Yang ini menggunakan hosting dan domain berbayar. Tak perlulah aku sebutkan nama blog tu, dah berkubur pun...

Pada ketika itu aku lebih menumpukan penulisan di blog wordpress tersebut, tulisan berkisar tentang perniagaan internet. Inpirasi aku masa tu, siapa lagi kalau bukan Irfan Khairi. Internet Marketer yang bergelar jutawan pada usia 25 tahun...! Har har tapinya dengan pengetahuan yang terlalu ciput, ditambah dengan kesungguhan yang sangat minima, aku tak dapat bertahan lama. Walaupun aku melanggan hosting dan domain itu untuk tempoh setahun, tetapi usia blog wordpress itu hanya menjangkau lebih kurang 6 bulan sahaja... Lepas tu lingkup...! Kuang kuang kuang...

Sejak itu aku putus hin seketika. Sementelah lagi aku berpindah tempat kerja (dari Cameron balik ke Bentong) dan di Bentong aku tidak mempunyai sebarang akses kepada internet. Dunia blog hilang dalam diari hidup aku buat seketika...

Sehinggalah pada pertengahan 2010, aku melanggan celcom broadband (sekarang dah stremyx, tak lagi tersengguk-sengguk...), pada asalnya untuk kemudahan pembayaran bil-bil online; aku mula menjengah kembali dunia blog. Hati kembali tertarik untuk menulis. Takde particular issues yang aku nak sampaikan. Hanya kisah-kisah aku yang aku rasa boleh dikongsi bersama, luahan pendapat untuk percambahan fikiran dan paling utama, serba sedikit perkara baik yang boleh disumbang untuk menambah baik kehidupan di muka bumi ini (wah besar harapan tu)...

Dalam berblog, aku mengamalkan konsep 'folow memolow', kerana pada pendapat aku untuk merasa kemeriahan berblog biarlah ramai kawan. Walaupun aku pernah menerima ayat ini:

"Sori ye, u folow i tak semestinya i nak folow u balik... i folow yang mana i nak aje la..."

Hem takpe, aku balas balik:

"Takpelah dik, u taknak folow pun takpe, dalam dunia ni ada berjuta lagi blogger..."

Kini aku aktif dalam bab 'komen mengomen' pulak. Memang aku suka meninggalkan komen-komen di blog yang aku lawati. Sebabnya bila aku tinggalkan komen for sure akan ada komen balasan di entry aku pula. Jujur aku katakan memang aku senang dengan semua komen-komen yang datang. Terasa tulisan dihargai, terasa ada sokongan... untuk itu, THANKS TO U OLLS... Very-very the much... Tidak lupa juga kepada silent readers (kalau ada le)...

Kini aku harus akui, aku suka berblog. Sampai bila pula kali ini...? Biar masa saja yang menentukan... Tapi yang pastinya, aku suka, aku suka berblog... Eeiii SUKANYA SAYA...!


P/S: Gambar di atas adalah gambar hiasan semata-mata. Tiada kena-mengena dengan aku, keluarga aku mahu pun saudara-mara dekat/ jauh/ bau-bau kentut aku... Mahu pun rakan-rakan blog aku...

Read more...

Yang Cantik-cantik...

Monday, April 11, 2011

Aku percaya semua orang suka tengok benda yang cantik-cantik... Ada yang sebaliknya...? Hem there must be something wrong dengan anda... Hee... Aku ada terbaca semasa aku round-round tengok blog member, katanya mata lelaki ni memang suka sangat tengok benda-benda cantik... Lebih-lebih lagi bila tengok PEREMPUAN CANTIK...! Well bagi aku: No komen (ceh ayat artis tu!)...

Bagi aku, ada beberapa benda cantik yang aku suka tengok, antaranya:

1. Pemandangan Cantik:


Huh memang mendamaikan bila melihat pemandangan-pemandangan yang cantik. Lebih-lebih lagi pemandangan alam semulajadi... Terasa kebesaranNya... Agak-agaknya betapa indahlah syurgaNya kelak kan...?

2. Rumah Cantik:


Sejak kebelakangan ini hampir setiap petang kerja aku membawa orang rumah aku dan anak-anak menaiki kereta berpusing-pusing ke dalam taman-taman perumahan. Boleh kata dah habis taman perumahan di Bentong ni kitorang jejaki. Saje usha-usha rumah orang, mana yang cantik tu bolehlah diambil idea untuk hiasan rumah sendiri kelak...

3. Kereta Cantik:


Yang ini komfemlah, selagi aku bergelar kakitangan kerajaan kiranya boleh bermimpilah sajelah nak memiliki kereta-kereta tahap ini. Tapi mata aku memang tertarik dengan kereta-kereta cantik... Kiranya berpaling kepalalah kalau terserempak...

4. Perempuan Cantik:


Har har memang betul aku ni lelaki sejati kan... Lelaki mana tak suka tengok perempuan cantik ooi... Tapi ingat kawan, tengok sekali: kira rezeki tu... Tengok kali kedua dah kira... Sendiri mau ingatlah... Psstt, atas tu gambar bini orang ye... jangan usha lama-lama ok...! ;P

P/S: Entry ini dibuat khas untuk mengambil hati orang rumah aku. Aku terlupa lagi b/ day dia baru baru ini...! Arghhh kenapalah aku selalu lupa erk...???!!!

Read more...

I Tak Rela U...

Thursday, April 7, 2011

Antara laman web yang kerap aku lawati adalah laman web youtube. Hem siapa tak biasa ke situkan...? Macam-macam cerita ada kat situ. Hari ini tengah aku usha-usha, terjumpa satu video yang agak gempak bagi aku...! Bagi aku gempaklah, bagi korang aku tak tahu. Nah cuba korang tengok. Layanzzz (ceh macam fafau la plak...!)



Aku tak taulah samada aku nak gelak atau nak nangis tengok video ni. Rasa nak tergelak bila tengok gelagat manusia-manusia yang mengalami kecelaruan gender tahap kronik ni...! Rasa nak nangis pulak bila mengenangkan betapa acara-acara sebegini sudah mula mendapat tempat di negara ini. Bukan sahaja dibuat secara terbuka, malah mendapat sambutan yang agak hangat, siap ada artis jemputan lagi. Artis jemputan tu pulak yang bertudung. Aku tak pasti adakah si artis ni tau akan hukum hakamnya acara sebegini atau tidak (cuba korang dengar komen dia)...!

Semasa aku belajar di peringkat matrix dulu aku pernah bekerja secara sambilan di sebuah Rest House. Secara kebetulan terdapat 4-5 orang nyah bekerja bersama-sama. Tidak aku nafikan yang mereka ini baik-baik orangnya. Best berkawan dengan mereka, peramah, cepat mesra, pandai bergurau... Pernah suatu hari mereka mengajak aku naik ke sebuah pusat peranginan tanah tinggi, saje jalan-jalan, ada event sikit kata mereka. Tapi aku menolak, takut u... Hee hee. Tapi aku tak tunjuklah... Jaga hati member...

Rupa-rupanya mereka mengadakan parti, ala-ala pertunjukkan fesyen. Diorang siap tunjuk gambar-gambar diorang melaram. Siap ada gambar-gambar yang 18SX lagi...! Perghh nasib baik aku tak ikut...

Bicara tentang dunia nyah ni dah kerap atau biasa kita dengar. Tak payahlah aku nak ulas panjang-panjang. Aku pun bukan pakar kajian sosial, tak mampu aku nak menghuraikan semua permasalahan ini... Cuma tujuan aku berkongsi adalah untuk menyatakan yang aku tidak bersetuju dengan perkara ini...! Dan harapan aku semoga perkara ini dapat dibendung dengan segera. Bagaimana...? Jangan tanya aku, tanyalah pihak yang bertanggungjawab. Aku cuma mampu memilih untuk membenci dalam hati, iaitu selemah-lemah iman... Huu huu...

P/S: Aku bukan benci atau anti golongan nyah, tetapi merasa simpati terhadap mereka. Aku yakin ramai yang sependapat dengan aku. Cuma pesan aku kepada golongan ini, itu bukan satu alasan untuk anda terus hidup dalam keadaan ini. Ingatlah firman Allah bahawa: "Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri." Surah Ar-Ra'd (ayat 11).

Read more...

Politik Malaysia...

Tuesday, April 5, 2011

Dalam tempoh beberapa hari ini aku dapat merasakan kehangatan politik tanah air berada pada graf puncaknya. Disana sini sibuk orang memperkatakan tentang sesuatu yang 'meletop' sehari dua ini. Kemuncaknya adalah tersebarnya video 18SX yang dikatakan membabitkan pemimpin pembangkang di negara ini.


Walaupun aku pernah menyatakan yang aku tak nak sentuh tulisan berkaitan politik dalam blog ini, tapi hari ini aku tak boleh tahan. Nak sangat sama-sama tumpang semangkuk. Tapi aku bukan nak menulis tentang politik kepartian. Bukan nak cerita parti ini NGOK atau parti itu HAMPAS, orang ini membunuh model Mongolia atau orang itu kaki liwat dan kaki zina...! Semua itu kalian boleh dapati di blog-blog lain, berlambak-lambak sekarang ini. Ada blog yang menulis dengan berhemah dan berfakta, tak kurang juga yang menulis secara semberono, memaki hamun, sumpah seranah dan penuh dengan kata-kata menghina. Aku...? Cuma menulis dari perspektif aku sendiri, pandangan peribadi. Kalau kalian sudi boleh terus membaca...

Aku mula mengenali politik hanya selepas tahun 1998, apabila TPM (DSAI) ketika itu dipecat dan digugurkan serta merta dari kabinet. Pada ketika itu aku masih menuntut di UPM. Perkara itu merupakan sesuatu yang SANGAT BESAR bagi aku pada ketika itu. Sejak itu bergema laungan keramat 'REFORMASI' di jalan-jalan raya di ibu kota. Aku turut terjebak sebenarnya, nyaris-nyaris juga kena tembakan air kimia...! Darah muda katakan... Padahal apa yang nak direformasikan pun, aku tak tahu... hu hu...

Sebelum daripada itu, pengetahuan politik aku adalah: ZERO...! Malaysia bagi aku, sebuah negara yang super perfect, tiada cacat cela. PM ketika itu (Tun M) adalah Malaysia dan Malaysia ketika itu adalah Tun M. Dialah hero, dialah yang mencorakkan wajah negara ini dan dia jugalah yang menentukan hala tuju negara ini. Bagi aku tiada apa yang perlu dirisaukan berkenaan negara ini apabila seorang yang sehebat dewa mengawal negara ini...!

Selepas peristiwa 1998 itu barulah aku mula mengenal beberapa perkataan seperti kronisme, nepotisme, bailout, ketirisan, carry trade bla bla... Dan semenjak itu aku mula memikirkan tentang subsidi, sumber-sumber negara, salah tadbir, penyelewengan bla bla... Semenjak itu juga aku mula berbicara tentang demokrasi, kebebasan media, peranan pembangkang bla bla... Dan semenjak itu juga aku berharap agar negara ini mempunyai ciri-ciri berikut:

1. Pemimpin nombor 1 negara mestilah seorang MUSLIM yang BERTAQWA.

2. Kepimpinannya mestilah berlandaskan ISLAM dan menjadikan UNDANG-UNDANG ISLAM sebagai UNDANG-UNDANG TERTINGGI dalam negara.

3. Kebajikan rakyat dijaga tanpa mengira agama, bangsa mahupun fahaman politik.

4. Pemimpin yang terpilih sedar yang mereka dilantik adalah untuk BERKHIDMAT kepada rakyat. Maknanya bukan rakyat yang harus berterima kasih atau bersyukur kepada mereka tetapi sebaliknya.

5. Demokrasi yang telus dan media yang benar-benar bebas, padang yang sama rata untuk semua parti-parti bertanding bagi membuktikan yang mereka layak untuk dilantik oleh kita. Barulah kita mempunyai kebebasan yang benar-benar mutlak untuk memilih sesiapa sahaja menjadi pemimpin kita...!

P/S: Wah agak berjela entry aku kali ini, rasa syok pulak menulis... Maybe, and just maybe, aku akan menulis lagi... Insyallah...

Read more...

Cikgu Syaitan...

Sunday, April 3, 2011


Ada baca Metro hari ini...? Kalau tak beli boleh baca online kat sini>>. Ini berkaitan dengan dunia aku, so nak tak nak aku kena ulas sikit isu ni. Pelajar koma kena belasah dengan cikgu...! Boleh baca kat sini>>.

Ini kerja gila namanya...! Budak berusia 7 tahun, maknanya baru darjah satu, dibelasah oleh gurunya kerana dituduh mencuri (belum dibuktikan lagi...!). Tangannya diikat dan dibelasah selama 2 jam, mengikut laporan akhbar tersebut. Baca laporan penuh disini>>.

Aku tak tau kejadian sebenarnya bagaimana, apa yang aku tau adalah berdasarkan apa yang aku baca di akhbar berkenaan. Namun bagi aku, atas alasan apa sekali pun, aku ulangi, tiada sebarang alasan pun yang boleh diterima akal; yang dapat membenarkan tindakan cikgu terbabit...! Aduyai kenapalah boleh sampai ke tahap itu...?

Terus terang aku katakan, aku pun pernah juga naik tangan kaki dengan para pelajar (ops ibarat membuka pekung di dadalah pulak...) tapi dalam keadaan yang waraslah. Tapi kejadian ini ibaratnya guru tersebut berada dalam keadaan yang tidak waras. Kalaulah dia betul waras pada ketika itu, takkanlah pula dibelasahnya budak tu sampai 2 jam. Itupun berhenti hanya setelah budak itu pengsan.

Waras yang aku maksudkan adalah sedar yang budak itu adalah anak orang, bukan anak binatang. Dan kita sebagai guru sebenarnya diberi amanah untuk mendidik, bukan membelasah budak (walaupun terbukti dia bersalah sekali pun...). Seriously, aku @#$%^&* cikgu tersebut, dan mereka-mereka yang seangkatan dengannya...! Kerana mereka-mereka yang seperti inilah yang akan membuat masyarakat memandang serong kepada golongan cikgu. Lebih utama kerana mereka telah mengkhianati amanah dan janji mereka untuk menjadi seorang pendidik...!

Doa aku semoga aku dijauhi dari sikap sebegitu. Pernah juga aku menyirap dengan perangai sesetengah budak tu, tapi Alhamdulillah setakat ini tak pernah lagi aku bertindak melampaui batas, dan semoga aku terus terlindung dari arah itu...! Doa aku juga semoga adik Saiful Syazani Saiful Sopfidee berjaya diselamatkan dan dapat kembali menjalani kehidupannya seperti sedia kala...

Kepada cikgu yang terbabit, pandai-pandailah kau menjawab dengan bapa budak tu, dengan polis, dengan mahkamah... Paling penting, kau menjawablah di Akhirat nanti, bagaimana hari ini kau telah mengkhianati janji-janji dan amanah yang diberikan kepada kau...! Kepada masyarakat di luar sana, jangan hilang kepercayaan anda kepada guru-guru, Insyallah anak-anak anda masih selamat kerana aku yakin dan percaya, di luar sana masih terdapat lebih dari 300,000 guru-guru yang sependapat dengan aku. Kami bukan guru syaitan...!

Read more...

Mati Kutu...!

Friday, April 1, 2011

Hari ini merupakan hari yang agak huru hara bagi aku. Malam semalam aku tidur agak lewat dari biasa kerana melayan movie di astro... Akibatnya aku terlajak bangun dari tidur. Tidaklah terlalu lewat cuma lewat kira-kira 15 minit. Tetapi oleh kerana kebiasaannya jika mengikut waktu yang betul, aku akan sampai ke sekolah ngam-ngam 5-10 minit sebelum loceng; maksudnya jika aku lewat bergerak 15 minit, bermakna aku bakal lewat sampai ke sekolah. Puch card merahlah beb...!

Makanya segala-gala yang aku buat harus dipercepatkan. Mandi, berdandan (apa ingat lelaki tak berdandan ke...? Metroseksual maa!)... Ayat lazim dan Qunut dalam Subuh pun baca yang pendek-pendek je... Hu hu... Dan akhirnya, yes, yes, yes...! Aku berjaya keluar dan sampai sekolah seperti hari-hari biasa.

Sesampai di sekolah aku ditegur seorang rakan guru:

RAKAN:"Kenapa aku call kau tak angkat... Nak bagitau Lan mc hari ini. Minta kau tolong buat relief..."

AKU:"Aku tak bertugas hari ini, takpe aku bagitahu AJK yang bertugas hari ini..."

Aku raba-raba ke dalam poket seluar... Kosong... Arghhh aku tertinggal hand phone aku kat rumah daa... Tiba-tiba aku dapat bayangkan hari suram yang bakal aku lalui hari ini...! Ceh iya ke sampai tahap tu teruknya...? Mungkin tidak bagi sesetengah orang kan, tapi bagi aku ia merupakan sesuatu yang agak berat. Buktinya seawal-awal pagi lagi aku sudah harus bergegas ke pejabat untuk memaklumkan kepada AJK relief yang bertugas berkaitan ketidak hadiran member aku tadi. Kalau ada HP, kan dail dan cakap sahaja.

Aku tau memang tak mati kalau tak bawa HP kemana-mana tapi bagi aku...erm camana nak cakap ek...? Kira tak bolehlah takde HP ni... Yang sebenarnya HP wajib berada bersama-sama aku untuk beberapa perkara berikut:

1. Aku paling takut kereta rosak ditengah jalan atau berlaku sesuatu kemalangan. Masa tu HP bagi aku SANGAT penting...!

2. Takut ada panggilan-panggilan emergency dari keluarga...

3. Untuk mengetahui kedudukan rakan-rakan... Hee, member-member aku kat sekolah ni suka berteraburan. Supaya tak keseorangan di bengkel, aku harus mengetahui lokasi dimana mereka berada... Heee...

Banyak lagilah alasan aku untuk merasa sedikit phobia jika tiada HP disisi. Yang banyaknya adalah alasan berkaitan kerjalah. Apa-apa pun ketiadaan HP betul-betul membuatkan aku MATI KUTU...!


P/S: Adik aku bekerja sendiri dengan membuat kerja-kerja wiring dan pembekalan barang-barang elektrik. Telefonnya berdering selang 10-15 minit... Hairan jugak aku kadang-kadang tu... Tu baru bisnes kecil-kecil... Bisnes juta-juta macamanalah agaknya kan...

Read more...

Bos Aku Garang Woo...!

Tuesday, March 29, 2011

Semalam aku layan Bos (baca bapak) aku ke kedai mamak, pekena mi goreng mamak. Kesnya dia tinggal berseorangan kerana Mem (baca mak) aku mengikut Kak Long aku ke Kuantan atas urusan sambung belajarnya. Selepas membuat pesanan kami berdua bersembang kosong. Agak lama juga kami menunggu 2 pingan mi goreng walau pun pelanggan tidak seramai mana dalam kedai mamak tersebut. Sesampai pelayan membawa 2 pinggan mi goreng, tak semena-mena Bos aku bersuara:

"Korang ni nak berniaga ke apa? Lama pakcik perhatikan korang, mi goreng ni dah siap masak lama dah sebenarnya. Yang korang duk melepak kat tepi kedai berborak-borak... Mentang-mentanglah bos korang takde ye...!"

Agak keras juga suaranya. Terkedu aku tengok muka budak tu. Aku pun terkedu sebenarnya, tak sangka gak aku Bos aku boleh sound budak tu...

"Bukan apa, pakcik nak pesan je, kalau nak berniaga buat betul-betullah. Kedai ni pun baru je bukaknya kan, tak eloklah buat pelanggan macam ni... erm oklah, pergilah buat kerja kamu balik..."

Kendur sikit suara Bos aku kali ini, tak segarang mula-mula tadi. Budak pelayan tu tersenyum kelat sambil berlalu... Aku malas nak menambah, malas nak komen apa-apa. Mi dah sampai, aku pun sodok aje...

Bos aku memang garang sebenarnya, dalam membesarkan kami adik beradik, begitulah kaedahnya. Garang dan tegas. Terutama dengan anak-anak lelaki. Jujur aku katakan ni, antara aku dengan Bos aku, kami hanya berbual secara dua hala semenjak aku masuk belajar di universiti. Sebelum dari itu hampir tiada perbualan dua hala. Yang ada hanya berbentuk satu hala, atau lebih kepada arahan...!

"Uda, pergi mandi, lepas tu sembahyang, mengaji...!"

"Uda, sudah-sudah main tu, pergi buka buku...!"

"Uda, tutup tv tu, pergi masuk tidur...!"

"Uda, nasi dah siap, pergi makan...!"

Eh yang bab makan tu sebenarnya, tak perlu tunggu arahan dah... Pandai-pandai sendiri je...hee... Begitulah tatacara hidup aku sekeluarga. Mujur sifat bengis dan garang Bos aku diimbangi dengan sifat Mem aku yang lembut dan penyabar. Pada Memlah tempat kami adik beradik mengadu apa-apa ataupun nak bergurau senda.

Sehingga kini, kebengisan Bos aku semakin berkurang bersama meningkatnya usia. Kini selalu dia ucapkan betapa itulah caranya dia dibesarkan oleh ibu bapanya dulu. Malah lebih teruk lagi. Penampar penerajang memang hampir lali. Bos aku pernah bercerita berkenaan cara dia dibesarkan, agak tragis kisah dia sebenarnya. nantilah aku peluang aku ceritakan...

Apa-apa pun kami adik beradik tidak pernah menyalahkan dia di atas kaedahnya mendidik kami dulu. Malah bersyukur kerana melalui kaedahnya itulah kami adik-beradik menjadi 'orang' seperti hari ini. Steady Bos, we all still loving you...


P/S: Bos aku dulu garang woo. Masa kecik-kecik dulu, sepupu-sepupu baya aku paling takutkan dia. Dengar je suara Pak Long semua menyorok bawah meja... Har har har...

Read more...

Alalalala Long...!

Sunday, March 27, 2011

Malam tadi aku sempat menonton sebuah drama melayu dalam Astro Oasis, Janji Yang Satu. Dilakonkan oleh Zamarul dengan Jue Aziz (kalau tak silap aku). Kisahnya si Zamarul dengan Jue ni sepasang suami isteri yang terlalu mengejar kekayaan sehingga menjebakkan diri mereka ke kancah keALONGan (wah apa punya bahasa tu)... Bapa si Zamarul yang dilakonkan oleh Anjang Aki (kenal tak..?) merupakan seorang bapa yang mengambil berat namun merasa sangat kecewa berikutan sikap anaknya itu yang telah hilang pedoman hidup dek kerana terlalu mengejar kemewahan dunia...

Aku agak jarang sebenarnya menonton drama melayu ni. Bukan tak menonton langsung tetapi berdasarkan occation. Biasanya aku menonton drama melayu ni bila kami berkumpul adik beradik bersama-sama orang tua kami. Sebenarnya selain di meja makan, kaca tv juga merupakan antara medium tempat kami sekeluarga bergelemak (spend time together-gether...). Kalau dulu masa aku kecil-kecil, ingat lagi aku bila ada tayangan filem hindustan pasti penuh adik-beradik aku dengan orang tua kami depan tv melayan cerita hindustan. Sebab tu aku kenal sangat hero heroin zaman-zaman itu seperti Amitha Bachan (masa muda remaja, sekarang dah otai giler!), Shashi Kapoor, Vinod Khana, Dhramendra, Hema Malini dan lain-lainnya...

Berbalik kepada cerita melayu tadi, si Zamarul yang terlalu mengejar kekayaan telah menceburi skim cepat kaya dengan meminjam daripada Along. Akhirnya kerana tidak mampu membayar hutang Along tersebut, dia telah ditangkap bersama-sama isterinya, diikat kaki dan tangan lalu dibakar hidup-hidup oleh geng-geng Along itu. Namun atas kekuasaan Allah, Zamarul terselamat juga setelah membaca beberapa potong doa yang pernah diajar oleh bapanya...

Klise kan cerita tersebut, tapi real. Memang benda-benda yang diceritakan itu sinonim dengan Melayu. Skim Cepat Kaya, MLM (bukan semua), Along dah seperti nak menjadi budaya dengan masyarakat kita dah hari ini. Bukan aku nak mengata orang, aku nak mengata aku sendirilah ni... Semasa bekerja di Port Klang dulu aku pernah juga terjebak dengan benda-benda mengong ni, sebabnya aku sendiri jugalah yang mengongnya..! Tapi aku bersyukur juga kerana aku tidak terjebak jauh, masih ada ruang untuk aku berpatah balik... Kerugian yang dialami pun tidaklah sebesar mana kerana pelaburannya pun kecil-kecilan je. Cuma bila difikir-fikir balik sekarang ini aku merasa: "kenapalah aku sampai ke tahap itu dulu ek...?"

Tapi biasalah, kuasa duit. Memang membuatkan orang buta. Buta hati, buta akal, buta pertimbangan. Tak mampu dah nak berfikir dengan waras. Kalau difikirkan logiknya, macamanalah duit yang kita sendiri tak tahu dilaburkan macamana, boleh beranak pinak sehingga menjadi berpuluh-puluh kali ganda dari pelaburan asal. Kalau difikir-fikir dengan akal yang rasional memang nonsence! Bulsit (bak kata Husin HMLBK)...!

Yang bulat takkan datang bergolek, yang pipih takkan datang melayang... Bagi aku moral of the story sangat jelas:

1. Tiada jalan singkat untuk berjaya.

2. Jangan lupakan bekalan akhirat dalam kita mengejar hal-hal duniawi.

3. Jauhi MEREKA... Mereka itu BUKAN NAK TOLONG, mereka itu ALONG...!

Read more...

Salahkan PPSMI...!

Friday, March 25, 2011

Masih nak bercerita pasal SPM, aku percaya antara topik bualan yang masih hangat di sekolah-sekolah. Hari ini semua guru mendapat salinan keputusan penuh setiap subjek. Perbezaan antara keputusan 2009 dengan 2010. Kembang juga hidung aku sepanjang hari ini. Menerima ucapan tahniah dari rakan-rakan hasil keputusan cemerlang subjek aku. Laa korang tak tahu lagi ke...? Nah baca kat sini, boleh kembang lagi hidung aku ini...!

Pagi tadi aku sempat bersarapan bersama rakan-rakan guru, kali ini special sikit sebab disertai dengan GPK 1. Bila masuk cerita tentang keputusan SPM yang keluar kelmarin, har har aku lah yang menjadi tumpuan... Apa lagi kasi up lah sikit... har har... Namun dalam seronok-seronok tu ada juga cerita yang kurang sedap didengar. Antaranya adalah masih ramai pelajar aliran sains yang lemah atau gagal dalam mata pelajaran math dan sains tulen (Fizik, Kimia, Biologi), lebih-lebih lagi pelajar Melayu...

Selain mengajar MPV (yang mendapat keputusan cemerlang... ceh up lagi...!), aku turut mengajar subjek Fizik. Secara keseluruhannya peratus kelulusan meningkat tahun ini, tetapi bila aku perhatikan analisis secara terperinci, memang ramai students aku yang tak dapat score subjek tersebut. Dalam erti kata yang mudah, kuantiti naik tetapi kualiti turun. Lebih menyedihkan aku, ada students aku yang mendapat A's dalam BM, Sejarah, Agama tetapi hanya mendapat D, atau E malah ada yang gagal terus, G dalam subjek math dan sains tulen...!

Mungkin akan ada yang tak bersetuju dengan pendapat aku ini, atau mungkin kalian akan berkata aku sengaja mencari alasan; tetapi bagi aku yang berada di lapangan ini, sebab utamanya tak lain tak bukan: KEGAGALAN DASAR PPSMI (Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris)...! Sejak dasar ini dilaksanakan dari awal lagi, aku antara yang tidak bersetuju. Malaslah aku nak ulas isu ini secara panjang lebar kerana isu ini pun sudah nak basi dah, lagipun dasarnya pun nak ditamatkan tahun hadapan, bagus sangatlah tu... Dan jangan ada pula yang nak ajak aku berdebat isu PPSMI ini, kerana aku dah puas berdebat... Isu ini bukan semata-mata isu pendidikan malah boleh menjebakkan debat ke arah politik... Ops tak mahu... Bukan di blog ini ok...

Bagi mereka yang menyokong dasar tersebut dan merasakan satu kerugian jika dasar tersebut ditamatkan: jangan risau, kita bukan nak jadikan anak-anak kita ini bodoh Bahasa Inggeris, kita cuma nak memperbetulkan strateginya. Kerana strategi dari PPSMI ternyata gagal dan silap...! Apa yang perlu kita buat adalah memantapkan penguasaan anak-anak ini dalam subjek Bahasa Inggeris itu sendiri, bukan dengan menganiaya mereka dengan memaksa mereka menguasai 2 subjek/ kemahiran dalam 1 masa.


P/S: Tak suka dan tak setuju sama sekali dengan anggapan: mereka-mereka yang menguasai Bahasa Inggeris lebih bijak/ hebat dari mereka-mereka yang kurang bagus dalam bahasa tersebut...!

Read more...

SPM... Ei Betul Ke...?!!!

Wednesday, March 23, 2011

Malam tadi aku tidur dalam debaran. Debaran aku terbawa-bawa sehingga ke dalam mimpi. Mimpinya aku membelasah 3 orang student aku yang bakal mendapat keputusan SPM 2010 mereka hari ini. Aku jarang mengingati mimpi-mimpi, tapi mimpi malam tadi agak jelas. Bagaimana aku bertemu dengan mereka bertiga dalam keadaan yang mencurigakan, seolah-olah sedang membuat satu kesilapan besar...! Aku tangkap mereka, ikat kaki tangan mereka dan mula membelasah mereka, seorang demi seorang. Yang anehnya seorang pun tidak melawan, malah tidak bersuara langsung untuk merayu atau memohon simpati...! Apa yang mereka lakukan hanyalah memandang aku dengan pandangan sayu memohon belas...

Pagi tadi aku ke sekolah seperti biasa. Lepas minum aku masuk ke kelas, menjalankan P&P seperti biasa. Keputusan rasmi SPM dijangka keluar sekitar jam 10 ke atas. Eh aku pulak yang semakin berdebar. Maklumlah ini keputusan SPM yang pertama bagi aku untuk subjek MPV di sekolah ini...

Jam 1020 pagi kelas aku tamat, masih tiada tanda-tanda keputusan rasmi telah dikeluarkan. Aku terus menuju bengkel. Dalam perjalanan ke bengkel telefon aku berbunyi, tertera nama Lan, seorang lagi guru MPV:

"Sham, rekod Sham MPV...! Tak pernah dapat GPMP serendah ini (GPMP = Gred Purata Mata Pelajaran. Lagi rendah lagi baik tau!). Ada sorang budak dapat A+ tu...! Sejarah...!"

"Ei biar betul Lan... Ko jangan main-main..."

"Baliklah bengkel, result ada depan aku ni...!"

Dalam tak sedar aku berlari menuju ke bengkel. Di bengkel sudah ada beberapa orang guru, termasuk Din, guru ICT. Nama pun guru ICT, awal-awal dia dah 'cilok' keputusan penuh dari GPK kami, sedut ke dalam pendrivenya. Jadi kami antara manusia terawal mengetahui keputusan penuh di sekolah kami...

Terus aku semak keputusan penuh mata pelajaran MPV, Menservis Motosikal:

Jumlah calon = 18 orang, A+ = 1, A = 3, A- = 8, B+ = 5, E = 1...

Peratus kelulusan = 100%. GPMP = 2.2

Alamak ada jugak yang dapat E, kesian budak ni. Puas dah aku cuba adjust dia dari dulu lagi tapi tak berjaya aku. Tapi kira oklah tu, ada juga subjek yang lulus, MPV dengan Sains. Subjek lain semua lingkup...! Naya betul...

Tapi secara keseluruhan, keputusan ini memang agak mengejutkan. Ini merupakan keputusan terbaik sejak mata pelajaran MPV diperkenalkan di sekolah ini. Nah sekarang, siapa kata budak-budak MPV tak boleh pakai? Budak-budak ini telah membuktikan. Yang lebih membanggakan majoriti mereka lulus hampir semua mata pelajaran. Kalau yang gagal pun kebanyakkannya dalam mata pelajaran ENGLISH dan MATH... Erm klise kan... Apa-apa pun syabas dan tahniah korang semua... Cikgu banggo dengan korang...!(walaupun aku komfem budak-budak ni tak pernah pun terbaca blog aku ni... hu hu...)

Berbalik kepada mimpi aku tadi. Kesemua 3 budak yang aku belasah dalam mimpi aku tu mendapat A's. Dan salah seorang dari mereka adalah satu-satunya pelajar yang mendapat A+ tersebut, sekaligus mencipta rekod dalam sejarah mata pelajaran MPV di sekolah ini...!

KENAPE...? TAK PERCAYE KE...?!!!


P.S: Syabas dan tahniah juga kepada semua yang mendapat keputusan SPM mereka hari ini. Samada yang berjaya atau pun tidak... Bagi yang berjaya: This is just the beginning... Bagi yang kurang berjaya@gagal: This is not the end of the world...

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

!

!

  © Blogger template On The Road for shamdisini.blogspot.com 2010

Back to TOP