Sahabat Tanpa Suara

Cuti-cuti Penang...

Saturday, May 9, 2015

Assalamualaikum...

Entri kali ni ala-ala travelling blog... Nak cerita pasal jalan-jalan, coti-coti Malaysia... Rilek ek bro Muhammad Khairuddin Lim, cilok jap niche blog hang, Kaki Travel... Kikiki... Kali ini destinasi yang dipilih adalah nun ke Pulau Mutiara, Pulau Pinang... Tarikhnya 2-4 Mei yang lepas... Moralnya: kalau jiwa tak cukup kental jangan bercuti ke Pulau Pinang dalam hari-hari cuti umum...

Har har har kenapa aku cakap macam tu...? Pasti korang semua dah cukup maklum kan, Penang di musim cuti... Hermmm mesti masak dalam jem punya, sebab tu jiwa kena kental beb, kalau tak kompom percutian jadi hambar...

Percutian kali ini aku dengan keluarga besar, RamSal family... Anak beranak Ramli dan Salmah... Ramli tu bapak aku, mak aku Salmah, singkatan jadi RamSal... Kikiki... Ok straight to the poit jom tengok apa aktiviti kami di Penang... Mai mai mai... Bak hang...


Destinasi pertama, seawal pagi jam 8 kami dah keluar... Tujuannya Bukit Bendera... Walaupun dah beberapa kali ke Penang sebelum ini tapi kalau nak taunya inilah kali pertama aku menjejakkan kaki ke Bukit Bendera ni... 


Umat manusia punyalah ramai... Nak beli tiket dah setengah jam beratur, campur waktu menunggu train aku ingat ada dekat-dekat sejam lebih jugak... Tapi sebab dah beramai-ramai ni, banyaklah ceritanya, kira enjoy jelah... Tak terasalah boring menunggu tu...


Tapi bila sampai ke atas tu barulah aku sedar, hermmm berbaloi juga menunggu lama, beratur bersesak-sesak dan berhimpit-himpit dalam train... Indah pemandangan di atas ni rupanya kan...


Petang tu cadangannya adalah ke Pantai Batu Feringhi, nak bagi bebudak ni main pantai... Malangnya hajat tak kesampaian, apa kes...? Jem tahap gaban la bak hang... Dari terus tersangkut kat dalam jem kami decide untuk berpatah sahaja ke Persiaran Gurney... Takpelah at least dapat gak tengok pantai... Huhuhu... Tapi kat sini pun tak lama, sebabnya jalan nak ditutup sempena perarakan, untuk perayaan hari Wesak la kot...


Malam tu kami pi pekena mee udang di Ida Mee Udang Sungai Dua... Glamer juga kedai mee ni, kalau tengok fb page dia siap ada gambar-gambar retis lagi bak hang... Tapi yang penting makanan dia best... Bagi tekak kami la... Kata wife aku udang dia memang fresh... Aku tak tau sebab aku sebenarnya dah quit makan makanan-makanan laut ni... Setakat jamah-jamah je... Tapi buktinya udang itu betul-betul segar adalah ipar aku yang yang resdung tidak terbersin-bersin keesokkan harinya walaupun dia membedal 2 pinggan mee udang malam tu... Oooo gitu rupanya bak hang...


Hari berikutnya adalah sessi mencari jeruk... Haa ini pun mesti rutin korang jugak kalau pi Penang kan... So kedai mana korang pergi...? Nanti, biar aku jawab, Jeruk Madu Pak Ali...? Huh memang kesitulah tujuan asal kami tapi kerana terdapat sedikit insiden melibatkan keluarga besar kami dengan pekedai di situ so kami beralih arah... Naa tu dia D' Jeruk Kita... Taukeh peramah, pilihan jeruk yang banyak dan paling besh harga boleh berlebih kurang... Camtulah berniaga pakcik kan, janganlah bila kedai dah besaq, banyak cawangan, untung juta-juta; pelanggan diabaikan, layanan pun acuh tak acuh je, siap tinggikan suara pulak... Kami ni datang dari jauh bak hang, tak baik gitu naa.... 


Haa inilah taukeh dia... Pakcik ni memang terbaik bak hang... Tanya camana pun dia layan, baik punya ada... Steadylah pakcik moga bisnes berkembang maju naa...


Ok next apa lagi...? Dah masuk tengahari so masa untuk lunch... Mana lagi, nasi kandaqla bak hang... Mana mana mana...? Line Clear...? Dah try... Kayu...? Dah try... Haa ini belum... Hameediyah... Rupa-rupanya inilah pioneer nasi kandaq kat Malaysia ni... Aku tak tahulah betul ke tak, tapi tagline kedai dia: the oldest nasi kandar in Malaysia...


Tak kisah la apa pun yang pasti nasi kandaq dia layannn... Punyalah layan sampai tak sempat nak snap gambar... Sedar-sedar dah licin... Kikiki... Harga pun boleh tahan taklah melampau sangat... Majoriti kami amik nasi beriani, kuah campur, ayam madu dan sayur purata harga masing-masing semua bawah RM10... Oklah tu kan...


Satu lagi tempat wajib pergi di Penang ini mana lagi kalau bukan Padang Kota Lama, betul...? Herm cadangnya nak melawat sekali ke dalam kubu Fort Cornwallis, tapi masing-masing dah penat berjalan... So lepak-lepak jelah, sambil menikmati angin laut...


Di Padang Kota Lama ni sudah pastilah makanan yang wajib dicuba adalah pasemboq... Disini memang femes juga pasemboq dia kan... Sebenarnya ini kali pertama juga aku try pasemboq Penang ni... Pada asasnya rasa dia sama je pun dengan pasembor-pasembor di kedai-kedai mamak kat tempat kita tu pun... Cuma aku rasa di sini kuah kacang dia lain sikit... Memang kaw punya pekat dia bagi... Pedas dia pun semacam... Tapi keseluruhannya: beshhh... Tapi mahal rupanya pasemboq kat sini ek... Sepinggan ni jejak dekat-dekat RM40 woo... Har har har... 


Setiap yang bermula pastinya ada pengakhirannya kan... Begitu jugalah trip kami kali ini berakhir sudah, maka tibalah masanya untuk angkat kaki dan lambung... Terlanjur dah sampai ke Penang memang kami bercadang untuk mencuba kedua-dua buah jambatan... So arah pulang kami mengikuti jambatan kedua Pulau Pinang yang baru dibuka baru-baru ini...


Agak lengang jambatan kedua ni berbanding dengan jambatan pertama, aku tak tahu kenapa... Dari segi jarak memang aku rasa panjang jambatan ini lagi, sempat jugalah mengantuk... Toing toing... Dari segi rekabentuknya juga agak unik kerana jambatan ini melengkok di tengah-tengahnya... Aku tak pasti atas sebab apa team binaannya membinanya sebegitu... Atas sebab estatik kah, atau cantikkah atau ergonomik kah, aku tak pasti... Yang aku pasti kalau ada yang bertanya, memang aku boleh menjawab sebegini: "ye, aku dah lalu jambatan kedua Pulau Pinang... Bak hang..." Ngeh ngeh ngeh...

Oh ye, aku tak cerita pun dimana kami menginap kan... Haa memang aku sengaja tak cerita disini, sebabnya aku nak buat 1 lagi entri khas untuk tempat penginapan kami tu... Puas hati sangat-sangat rumah tu, besar, selesa, bersih... Tuan rumah tak banyak songeh dan tak berkira... So tunggu next entri ok, tunggu naa, bak hang...














29 comments:

ewanthology May 9, 2015 at 10:48 AM  

Selamat bercuti cuti malaysia bro.... saya x pernah jejak penang ...x tau la bila rezeki nak ke sana tiba :-)

Sham May 9, 2015 at 11:09 AM  

Kena g bro...insha Allah 1 ari nnt smpai gak...

Muhammad Khairuddin Lim May 9, 2015 at 12:01 PM  

Gembiranya tengok bro jalan2. Enjoy your life with the loved ones...

Muhammad Khairuddin Lim May 9, 2015 at 12:03 PM  

Saya suka tengok bro gembira.... Ketabahan dan kecekalan hidup bro mjadi insipirasi kami.

paridah May 9, 2015 at 12:10 PM  

BELUM LALU LAGI KAT JAMBATAN KEDUA TU..XPI PUSING BALIK PULAU MAKAN DURIAN KA...SEDAP BAK HANG HEH..HEH..

Sham May 9, 2015 at 2:11 PM  

Waa xtau plak balik pulau ada pot mkn durian...lain kalila bak hang...kikiki

Sham May 9, 2015 at 2:12 PM  
This comment has been removed by the author.
iryanty ahamad May 9, 2015 at 8:18 PM  
This comment has been removed by the author.
iryanty ahamad May 9, 2015 at 8:18 PM  

makan pesemboq tak ajak pun :-))

mahal giler hrga psembor tu

Sham May 9, 2015 at 9:04 PM  

Tula pasal yanty...mahai bak hang...tp kuah dia kaw woo...

insan marhaen May 10, 2015 at 10:18 AM  

1. Hameediyah tu tempat nostalgia saya dating dengan ibu_suri. Dulu, kalau makan kat tingkat 2, mamak tu nanti hantaq order guna bakul tarik dengan tali dari bawah.

Jaga-jaga, check harga betul-betul bila nak bayaq.

2. lain kali kalau nak melancung jangan pi time perayaan. Elok pi time pertengahan cuti sekolah atau paling baik time bukan cuti. tak jem. naik bukit bendera pun senang.

3. makan pasemboq kat padang kota lama memang well known akan kena sembelih kalau tak hati-hati tanya harga. kami kat pulau pinang pun tak berani makan kat sana.

4. kenapa tak calling calling saya. boleh jugak jumpa kat mana mana sebelum masuk tol jambatan 1 pulau pinang

apapun, gathering bersama famili itu terbaikk...

Sham May 10, 2015 at 10:33 AM  

Haha tmpat nostalgia IM rupanya ek...next IM ada rezeki kita jumpa...

Zaitun May 10, 2015 at 12:27 PM  

Penang salah satu tempat kesukaan kak zai. Memang selalu pergi terutamanya tempat makan2.

Klau pergi ramai2 jangan pergi time cuti sesak.

imm hassan May 10, 2015 at 1:04 PM  

terima kasih datang melawat blog saya.. follow sini jugak ☺

anajingga May 10, 2015 at 6:39 PM  

Sham, bila musim cuti panjang ni ,bukan kata Penang, mana-mana destinasi pelancungan pasti sesak.Apapun sesekali makan angin ke Penang memang best, kak ana suka dengan pantai,dan bukit bendera tu pun sangat indah pemandangannya.

Puan Kutu May 10, 2015 at 11:08 PM  

amboi mentang2 pi Penang..speaker ng back hang setiap reangkap entry,haha..ni org Penang nak habaq..baq hang la.Bukan bak hang.huhu..

PNG klu cuti mmg tak kuasa nak jalan2..tmbh2 PNG hill tu..mmg sesak dengan umat..tp klu dari jauh datang haruslah redah!

kt Padang kota lama tu pasembor ada byk gerai. walau mahal tp berbaloi klu dpt kuah pasembur yg sedap..kuat merah camni cam tak berapa best je.hehe..

jeruk n PNG mmg tak dapat dipisahkan,org PNG je yg tak heran ngan jeruk ni semua.hehe

away tak pi muzium 3d? ohh situ pun Sesak dengan manusia kot

Sham May 11, 2015 at 11:11 AM  

OIC...baq hang ek...kikiki...ada muzium 3d gak ke...?aiseh xtaula plak...xpe2 next time la baq hang...

Z@i Z@mR33 May 11, 2015 at 11:48 AM  

kami klau cuti umum cmtu mmg x terjah pi Penang.Jem dan org ramai sepasai...dok umah la lagutu

aTieYusof Family May 11, 2015 at 1:27 PM  

Memang seronok klu ke Penang walau terpaksa redah jem..haha..
salam kenal, follow sni:)

Khai♥Rin : anies May 11, 2015 at 3:44 PM  

aduhhhh ni yg rs nk g penang skrg jg ;-)

hainom OKje May 12, 2015 at 5:29 PM  

Hihi....RamSal nampak.....dasat bak hang hihi....
Kira puaslah yer berjalan jalan ngan family . Makan makan..... Org cite pasemboq Penang mmg mahal ....takut mak nak makan hihi

alat bantu sex May 15, 2015 at 4:28 PM  

nice post, thanks for sharing...

Khir Khalid May 18, 2015 at 12:38 PM  

Seronok.. penang mmg sgt menarik. Lama juga saya tak ke penang.. istimewa terutama klu bab makanan, klu pasembuq tu mmg tak leh challenge laa.. best!!!

Fidah Shah May 19, 2015 at 9:31 PM  

Kat Penang ada banyak makanan yg sedap2..rugi kalau tak makan...huhu

Kopiolimauice May 22, 2015 at 10:42 AM  

ooo thanks bro entry kn cuti2 di Penang sbb bln 12 planing nk ke sana bwk family so klu bleh story kn pasal pngnapan ek sbb tgh cri2 lgi pngnapan yg sesuai utk family besar kami ;p

SalbiahM May 25, 2015 at 9:40 AM  

penang time public holiday memang macam tu..hahaha. seronok bak hang, cuti ramai-ramai macam ni.

Qaseh Abadi May 25, 2015 at 5:53 PM  

pasemboq padang kota tu mmg mencekik.. ada lagi kedai pasemboq len, tapi saya sendiri pun xtau katna..haha
Cuti2 penang, mmg buang masa atas jln je lebih..:)

Pha Is May 29, 2015 at 10:18 PM  

walkem to penang.. hehehe

Post a Comment

Ha sekarang korang boley komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

!

!

  © Blogger template On The Road for shamdisini.blogspot.com 2010

Back to TOP