Sahabat Tanpa Suara

PEROKOK AKTIF, PASIF DAN ASAP KETIGA

Sunday, March 26, 2017

Selama ini mesti korang biasa mendengar istilah PEROKOK AKTIF dan PEROKOK PASIF (2nd hand smoke) kan? Perokok aktif adalah orang yang merokok manakala perokok pasif adalah mereka2 yang tidak merokok tetapi terdedah kepada asap rokok.

Perokok pasif diancam risiko yang lebih tinggi dari perokok aktif kerana:

1. Pada rokok terdapat 'filter' yang menapis toksin2 tertentu dari disedut oleh perokok tetapi asap yang mereka hembus mempunyai toksin2 yang lebih merbahaya dengan jumlah yang lebih tinggi dari apa yang mereka hisap.

2. Asap yang dibebaskan dari mulut dan hidung perokok itu mempunyai kandungan karsinogen yang lebih tinggi. Karsinogen adalah agen penggalak sel2 kanser.

3. Asap yang terbebas dari perokok pasif juga mempunyai partikel2 yang lebih halus dan lebih mudah meresap ke dalam paru2.

Itu adalah antara bahaya2 yang nyata kepada perokok pasif. Lalu perokok2 aktif yang acah2 prihatin ni pun pergilah merokok jauh2, nyorok2 dari anak2 dan isteri. Adakah anda merasa yang anak2 dan isteri anda telah selamat dari bahaya rokok? Sila baca ini 👇👇👇

#ASAP_KETIGA

Tapi tahukah anda apa itu 'asap ketiga' (3rd hand smoke)?

ASAP KETIGA merujuk kepada sisa2 partikel daripada pembakaran rokok seperti tar, nikotin, ammonia, karbon monoksida, arsenik dan pelbagai lagi toksin merbahaya. Sebahagian dari partikel2 ini merupakan bahan mudah lekit dan akan melekat pada sofa, langsir, kain baju, pinggan mangkuk, sudu garfu malah pada rambut, kulit dan pakaian seseorang.

Lebih memburukkan keadaan adalah apabila partikel2 ini bertindak balas dengan bahan2 kimia dikawasan sekeliling, akan menghasilkan toksin yang lain pula dan akan dikembalikan ke persekitaran lalu disedut oleh mereka2 yang berada di persekitaran tersebut.

Terdapat kajian yang menyatakan:

1. Walaupun telah 6 BULAN berhenti merokok, rumah perokok tegar dikesan masih mempunyai partikel2 beracun dari asap rokok.

2. 'Asap ketiga' masih terdapat pada rumah yang pernah didiami oleh perokok walaupun rumah tersebut telah dibiarkan kosong selama 2 BULAN dan telah dibersihkan.

Nah hamikkkk kau..!!

Jadi sekarang, adakah anda merasakan yang anda telah melakukan perkara yang terbaik dengan tidak merokok di hadapan orang2 yang anda sayangi?

TIDAK...!!!

SATU2nya perkara TERBAIK yang boleh anda lakukan demi orang2 yang anda sayangi adalah dengan BERHENTI MEROKOK.

Rujukan: http://rootofscience.com/blog/2017/kesihatan/perubatan/walaupun-anda-tidak-merokok-dihadapan-isteri-dan-anak-anda-masih-meracuni-mereka-2/


3 comments:

Dewi Aja March 27, 2017 at 1:22 AM  

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

HeNRieTTa JoSe March 27, 2017 at 9:37 AM  

terima kasih atas perkongsian...kadang kadang susah nak tegur orang yang merokok...kalau diorang baca ni, mungkin senang sikit nak bagi teguran...

dear anies March 28, 2017 at 1:57 PM  

terima kasih krn berkongsi... plg sy bimbang golongan bayi..

Post a Comment

Ha sekarang korang boley komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

!

!

  © Blogger template On The Road for shamdisini.blogspot.com 2010

Back to TOP