Sahabat Tanpa Suara

Dah Besar Nak Jadi Apa...?

Wednesday, December 17, 2014

Assalamualaikum...

Entri kali ni takde cerita pasal penyakit... No info pasal kanser... Takdak cerita sedih-sedih... Entri kali ni aku nak share cerita gumbira... Cerita jalan-jalan... Cerita happy dengan anak- anak... Boleh..? Bagi yang betul-betul folow blog aku ni sebenarnya memang dari peringkat awal aku buat blog ni untuk share cerita-cerita gumbira sebegini, kisah jalan-jalan, cerita-cerita pasal parenting bla-bla... Cuma bila start dapat penyakit, banyak plak cerita pasal penyakit ni kan... Harap korang semua mengertilah ye... Kwa kwa kwa...

Ok alkisahnya beberapa hari yang lepas aku baru dapat melunaskan janji pada anak sulung aku, si Shahmin... Janjinya jika dia mendapat keputusan terbaik dalam peperiksaan akhir tahunnya aku akan membawanya ke tempat idamannya selama ini... Kalau sebelum ini dia hanya mendengar cerita dari sepupunya sahaja so kali ini, nah tu dia... Tercapai gak hajat dia untuk ke Kidzania... Aku pun kopaklah rm200 plus2... Huhuhu...

Hermm tak perlulah aku berbicara panjang, aku yakin ramai juga antara korang yang dah membawa anak-anak kesana... So, biarlah gambar berbicara... Layanzzz...

Anak sulung aku Amin dengan Kak Ngah bersama dengan bapak saudara mereka Pak 'One' (yang pakai cap tu)... Orang jauh ni, dari Sarawak tuh... Tengok muka Kak Ngah, kelakor kan... Khee3...

Job Amin yang pertama, photographer...

Amin kat dalam 'studio' Buletin Utama... Dia request nak jadi pemberita sebenarnya tapi gagal... Huhuhu...

Job sebagai doktor gigi...

Yang ini aku paling tak percaya... Dia cakap nak jadi electrician, macam Ayah Teh dia (adik aku)... Tapi aku tak sangka betul dia berani panjat tangga tuh... Setau aku anak aku ni pengecut... Har3, nampaknya di Kidzania dia mampu berubah...


Dan of coz inilah job Amin yang terpaling feveretnya sangat... Amboi apa punya ayat aku pakai ni... Tapi kalau korang nak tau inilah cita-cita Amin selama ini: Mr BOMBA man...

Ok itu kisah si abangnya... Jom tengok si Kak Ngah pulak... 

Pada ketika si abang bertugas sebagai photographer, Kak Ngah diberi peranan sebagai model... Amboi bukan main anak dara aku sorang neh...

Kak Ngah teruja mengikuti kelas modelling...

Dalam kelas mencanting batik... Ooo minat gak melukis, ikut siapalah gamaknya neh... Kalau ikut ayahnya memang takde bakat langsung... Huhuhu...

Sejak mengikuti kelas modelling neh, tiap kali ditanya akak nak jadi apa besar nanti...? Dia jawab:"Akak nak jadi model..." 
Haiii tak payahlah Kak Ngah... Jangan dibuat pasal... Tak terdaya ayah nak 'menjawab' besok-besok...


Haa yang si kenit ni anak aku yang latest edition... Muhammad Syafi Hani diberi nama... Takde menda yang layak dimainnya lagi kali ini... Insha Allah next time ye dik kita datang lagi... 
Jika dipanjangkan umur dimurahkan rezeki...

Oklah itu jelah gambar-gambar yang dapat aku share... Nak share semua memang taklah kan... Internet pun tengah menyiput neh... Rasa nak sumpah-sumpah jer ke TM... Sebenarnya secara peribadi aku suka dengan semua aktiviti-aktiviti yang berada di Kidzania neh... Selain menerapkan minat pelbagai kerjaya kepada anak-anak kita, ianya juga dapat menyerlahkan kekreatifan dan daya imaginasi anak-anak kita... Well done and thumbs up to Kidzania... Cuma kalau boleh tu murah-murahkanlah sikit tiket tu ek... Kwa kwa kwa...







14 comments:

ewanthology December 17, 2014 at 4:55 PM  

kidzania ni menjadikan budak2 happy nak blaja benda baru... education yang fun. memang teringin nak bawa anak ke sana jugak tapi aina baru berumur 1 tahun lebih. so kena tunggu besar skit la klu nak bawa.

tiket mmg mahal tapi sekali sekala apa salahnya kan. facility yg disediakan pun mmg mantap berbaloi dgn harga rasanya.

Sham December 17, 2014 at 5:34 PM  

Betul tu bro...aina dh besar skt bsok jgn lupa request kt ayah tau...ngeh3...

norliza ishak basri December 17, 2014 at 8:58 PM  

Mmg seronok kn tgk ank2 seronok... smg kebahagiaan ini kekal milik sham sekeluarga

insan marhaen December 18, 2014 at 1:16 AM  

masa IM start tulis blog memang dah dalam keadaan sedih. sebab tu blog IM banyaknya tulis kisah sedih.

sesekali jer tulis yang gembira...

Nafisa81 December 18, 2014 at 9:02 AM  

Kalau ada versi org dewasa best juga...nak juge jadi model macam kak ngah...nak jadi model bebetul tak layak...

Kakzakie December 18, 2014 at 12:39 PM  

Kidzania memang tempat anak-anak paling teruja sebab apa yg dicita-citakan seolah-olah dpt diaplikasikan.

Kak Ngah tak payah jadi model, jadi role model utk insan yg berjaya itu pasti papa suka..

Nampak ceria kan anak-anak kalau dpt jenjalan macam tu:)

izzeyda December 18, 2014 at 12:42 PM  

bestnya kedzania.. belum berkesempatan nak bawa anak ke sana.. done follow back #720

Aku Bapak December 18, 2014 at 5:28 PM  

teringin bawa Khalish & Ilhan ke Kidzania tetapi biarlah diorang besar sikit..hihi

hainom OKje December 19, 2014 at 7:03 AM  

Anak anak mmg suka kalau dibawak ke sini Sham tp tulah mahei no.....hihi rasa sayang pulang! Startlah dtg kedekut mak dia hihi....
Tp si bongsu tu dah dtg sini dah ikut rombongan sekolah. Lagi berbaloi sebab ngan kengkawankan....

Ujie December 19, 2014 at 1:21 PM  

saya yg tengok gambo je pun terasa happy, seronok tu jadi mcm2.

jadi model? payah ayah nak 'menjawab' nanti ya..hehee

Najib Ariyan December 22, 2014 at 7:07 PM  

dulu saya bercita2 nak menjejakkan kaki ke bulan... sampai sekarang belum dapat lagi... kat Kidzania ada ke mungkin ke arah tu... hehehe

Khai♥Rin : anies December 26, 2014 at 10:14 AM  

kalu g IKEA, cuma lalu je la dpn kidzania ni... nk msk x lg kot ;-)

zarulfarhana December 30, 2014 at 10:16 AM  

wah syoknya..kalau org dewasa pon nk join boleh ka..dulu kecik2 xda semua ni heheheheh

eMMe January 21, 2015 at 3:08 PM  

kite tgk pun berkenan, leh bawak twin, InshaAllah..tunggu la twin besar skit.. skrg ni tau meragam je, hahaha!

Post a Comment

Ha sekarang korang boley komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

!

!

  © Blogger template On The Road for shamdisini.blogspot.com 2010

Back to TOP