Sahabat Tanpa Suara

Latest Edition...

Tuesday, January 6, 2015

Assalamualaikum...


Hari ini aku nak memperkenalkan aku punya latest edition, yang ketiga... Muhammad Syafi Hani, dilahirkan di Pusat Perubatan Islam Kampung Baru KL pada 23/09/2013... Dah setahun lebih pun umurnya... Yelah sebelum ni aku sibuk 'bertarung' dengan penyakit, blog ni pun terabai jer... So kali ini ada kesempatan bolehlah aku nak selit sikit cerita pasal si Syafi...

Menurut orang yang mengandungkannya (orang rumah aku ler) ini merupakan pengalaman yang paling tough... Bermula dari saat mengandungkannya, hinggalah ke proses memberanakkannya, hinggalah ke proses membesarkannya... Si Syafi ini by far the toughest one...


Ramai yang cakap Syafi ada iras muka mamanya... Bulu mata dia lentik, hidungnya terletak, mulutnya comel sahaja... Well i got no problem with that... Tak kisahlah apa orang nak cakap pun, tetapi bagi aku kalau dia hencem tu memang menurun dari bapak dia la tu... Ngeh3...


Syafi memang sangat-sangat gemar makan... Setakat ni kalau disua ke mulutnya apa sahaja, pasti dia tak menolak, tak pernah lagi dia menolak... Dia tak berapa menggemari orang yang tidak dikenalinya, tetapi cara paling mudah untuk 'mengumpan' dia, adalah dengan menghulurkan makanan kepada dia... Selagi ada makanan di tangan korang selagi itu dia akan 'melekat' dengan korang...


Ini antara cabaran terhebat dan terkini dari Syafi... Jika kehendaknya tidak ditunaikan dia akan menangis, menjerit, meniarap dan hikmat tertinggi dia sampai berguling-guling diatas lantai... Kalau dengan mama bolehlah mama pujuk, tetapi dengan aku so sori, bolayan... Ini aksi terbaru dia di IOI Mall Putrajaya...


Aku sangka gaya tidur ini hanya kebetulan dan seketika sahaja... Rupanya gaya tidur ini agak sering dilakukannya... Cer teka gaya siapa yang dia adapt tu...? Haa bapak dia la weh... Herm cute jer kan... Kalau tengok bapak dia tidur lagiii cute... Kwa kwa kwa...


Sungguhpun dia merupakan yang paling lasak dalam 3 beradik setakat ini, ternyata dia juga merupakan yang paling berani setakat ini... Ini aksi Syafi bersama mesin vacum (ceh macamlah korang tak kenal kan)... Apa yang aku nak tunjuk adalah keberanian dia berbanding abang dan kakaknya... Kalau abang dan kakaknya dulu, ketika sebaya ini; bila terdengar sahaja bunyi vacum pasti diorang mencicit lari... Menyorok sampai ke bawah katil... Tapi dia, dengan selamba mencapai vacum dan meniru aksi mamanya mevacum lantai... Har har har thats my boy...

Satu entry memang tak cukup untuk menceritakan perihal si Syafi... Well nampaknya aku save dulu cerita-cerita lain... Kita jumpa di entry akan datang sahaja... Daaa...


7 comments:

zarul farhana January 7, 2015 at 4:44 AM  

mcm2 peragai dia ada hehhehe...
comei..besar nnt ensem hehehe

ewanthology January 7, 2015 at 6:54 AM  

hai syafi :-) boleh kawan dengan baby aina uncle nnt :-)

lia January 7, 2015 at 9:07 AM  

ha3... anak mmg feel lain2... mencabar pon, tetap permata hati yg s sayang tu ;)

Yana Yani January 8, 2015 at 12:06 PM  

salam tuan tanah
bagaimana kesihatan sekarang? harap bertambah sihat ye
gerun dengar perkataan kanser

comelnya anak bujang especially cara tidur tu
biasalah budak usia gitu memang suka memberontak
memang patut buat tak tahu aje
nanti lelama dia paham =)

aizamia3 January 8, 2015 at 4:32 PM  

suka baca entry ni.. santai.. buat macam saya dekat dengan dak Syafi ni.. ;)

eMMe January 21, 2015 at 3:02 PM  

oh anak kecik ini buat ku teringat pada anak ku juga... cara gaya dia tidur, cara dia memberontak, jika karenahnye atau permintaannya tidak dilayan, atau merajuk.. suka baring kat lantai..guling2.. hahaha! malu mak nakkk....

Post a Comment

Ha sekarang korang boley komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

!

!

  © Blogger template On The Road for shamdisini.blogspot.com 2010

Back to TOP