Sahabat Tanpa Suara

Bagaimana Bumi Terbentuk

Monday, September 6, 2010

Siapa tak tahu planet tempat tinggal kita sekarang adalah planet apa? Ya jawapannya planet bumi. (Apa punya soalan la...) Bumi merupakan salah sebuah daripada planet di dalam sistem solar. Planet bumi merupakan satu-satunya planet yang sesuai untuk dihuni oleh manusia kerana faktor-faktor geologi dan persekitarannya. Planet bumi dianggarkan telah berusia selama 4.6 bilion tahun. Tahukah kita bagaimana bumi terbentuk?

Proses pembentukkan bumi telah bermula sejak puluhan bilion tahun dahulu. Mengikut 'Big Bang Theory' pada asalnya terdapat segumpulan kabut raksasa yang berputar disekeliling paksinya. Putaran yang maha kuat itu menyebabkan bahagian-bahagian kecil dan ringan terlempar ke luar manakala bahagian-bahagian yang besar terkumpul di bahagian pusat putaran tersebut. Pada suatu ketika gumpalan tersebut telah meletup dengan ledakan yang sangat kuat lalu menghasilkan awan bintang yang terdiri daripada gas, debu dan plasma. Awan bintang ini juga dipanggil sebagai 'nebula'. Dalam jangka masa yang berbilion-bilion tahun, 'nebula' tersebut membeku dan membentuk suatu galaksi yang dipanggil sebagai Galaksi Bima Sakti. Dari galaksi ini terbentuklah Sistem Suria di mana matahari bertindak sebagai pusat tenaga bagi sistem tersebut. Sementara itu, bahagian ringan dan kecil yang terlempar ke bahagian luar tadi mengalami kondensasi lalu membentuk gumpalan-gumpalan yang dingin dan memampat. Akhirnya gumpalan-gumpalan tadi akan membentuk planet-planet di sekitar matahari termasuklah planet bumi yang kita diami sekarang ini.

Dalam pada itu, planet bumi terus berkembang dan berevolusi sehingga menjadi seperti yang wujud ke hari ini. Secara umumnya terdapat 3 tahap dalam proses terbentuknya bumi sehingga menjadi tempat yang sesuai untuk didiami manusia.

1. Pada peringkat awal, bumi hanya merupakan planet homogen dan belum mengalami sebarang pelapisan atau kewujudan unsur-unsur bumi.
2. Pembentukkan pelapisan struktur bumi di mana unsur-unsur yang berat seperti besi dan seumpama dengannya akan tenggelam dan unsur-unsur ringan akan timbul menghampiri permukaan.
3. Akhirnya bumi akan membentuk 5 lapisan iaitu teras pepejal, teras cecair, mantel bawah, mantel atas dan kerak bumi.


Manakala perubahan-perubahan yang berlaku kepada bumi sehingga ke hari ini adalah disebabkan oleh-faktor perubahan iklim dan cuaca bumi.

0 comments:

Post a Comment

Ha sekarang korang boley komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

!

!

  © Blogger template On The Road for shamdisini.blogspot.com 2010

Back to TOP