Sahabat Tanpa Suara

Bagaimana Menghadapi Temuduga Pekerjaan

Sunday, September 19, 2010

Temuduga pekerjaan adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan dalam proses mendapat sesuatu pekerjaan (kecualilah syarikat itu ayah kita yang punya..:P). Dalam sesuatu temuduga, first impression selalu memainkan peranan yang amat penting. Hampir semua penemuduga biasanya akan menilai seseorang itu melalui penampilan pertamanya. Maka jika anda sedang atau akan menghadapi sebarang temuduga pekerjaan, disini terdapat beberapa tips untuk anda.

Sebelum Temuduga
1. Buat research anda. Selidik serba sedikit berkenaan syarikat berkenaan, majikannya dan bidang tugas yang anda pohon.
2. Nyatakan dengan jelas matlamat anda. Setelah membuat kaji selidik berkenaan kerja yang dipohon, bersedia untuk membuat penerangan mengapa anda berminat dan mengapa anda layak untuk pekerjaan tersebut.
3. Dapatkan buku atau rujukan berkaitan soalan-soalan yang biasa ditanya ketika temuduga. (berlambak-lambak dipasaran)
4. Tidur awal pada malam sebelum temuduga.
5. Pastikan pakai pakaian yang bersesuaian dengan bidang kerja yang dipohon. Bezakan antara pakaian formal, separuh formal atau kasual.
6. Pastikan membawa bekalan alat tulis. Sekurang-kurangnya sebatang pen bersama buku catatan kocek. Resume jangan LUPA!

Ketika Temuduga
1. Sampai awal di tempat temuduga. Pastikan anda telah tahu jalan ke tempat tersebut bersama dengan jarak dan masa anggaran untuk sampai. Biasanya semak dulu jalan ke tempat tersebut sebelum hari temuduga.
2. Bersedia sebaik sampai. 'Buang' segala yang tidak patut di rumah. Bukan di tempat temuduga baru nak sibuk mencari bilik air.
3. Perkenalkan diri dengan jelas dan berkeyakinan. Jawab segala soalan dengan keyakinan. Pastikan anda mempertahankan jawapan yang diberi. Selalunya penemuduga akan melakukan provokasi terhadap jawapan yang kita beri. Kadangkala saja nak menguji tahap keyakinan kita.
5. Pastikan ada eye contact ketika sessi soal jawab atau perbincangan.
6. Bertanyakan soalan-soalan berkaitan. Soalan-soalan sepatutnya telah disediakan lebih awal. Tunjukkan yang anda sangat-sangat berminat dan mengambil tahu berkenaan kerja yang dipohon.
7. Jujur. Jadi diri anda sendiri. Mohon maaf jika tidak dapat menjawab soalan. Katakan yang anda pasti akan mencari jawapannya jika dibei peluang kali kedua.
8. Ucapkan kata-kata hikmat seperti 'i am a fast learner', 'saya mempunyai kelemahan iaitu tidak boleh duduk diam', 'saya amat bersedia untuk bekerja keras dengan pengawasan yang minima' atau seumpamanya. Walaupun bunyinya klise tapi percayalah, ianya ada memberi kesan.
9. Berterima kasih. Pastikan anda 'menutup' temuduga tersebut dengan kata-kata harapan dan ucapan terima kasih kepada semua penemuduga.

Selepas Temuduga
1. Lakukan tindakan susulan. Anda boleh menulis surat susulan kepada syarikat berkenaan.
2. Recap apa-apa kelebihan yang anda miliki unuk mengingatkan mereka kepada anda.
3. Ulangi jawapan yang anda gagal menjawab ketika temuduga dengan jawapan yang betul.
4. Nyatakan yang anda masih amat berminat dengan kerja tersebut.
5. Pastikan surat anda ringkas, padat dan penuh berhemat.

Selamat berjaya...

2 comments:

sz | m.s.s September 21, 2010 at 7:12 PM  

bagus tips selepas temuduga tu...

Sham September 24, 2010 at 2:02 PM  

sebenarnya saya pun baru tau pasal tips tu...masa saya dulu tak sempat praktikkan pun..hehe..

Post a Comment

Ha sekarang korang boley komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

!

!

  © Blogger template On The Road for shamdisini.blogspot.com 2010

Back to TOP