Sahabat Tanpa Suara

Nombor 1

Sunday, September 26, 2010


Fakta Berkenaan Nombor 1:

# Nabi Adam merupakan manusia nombor 1 yang dicipta oleh Allah S.W.T.

# Setiap nombor yang didarab dengan nombor 1 adalah nombor itu sendiri. Dari segi istilah matematik, nombor 1 adalah faktor bagi nombornya sendiri, kuasa duanya sendiri, kuasa tiga dan seterusnya sendiri. Nombor 1 adalah produk sifar bagi apa-apa nombor yang didarab dengannya. Seperti tidak melakukan sebarang proses darab kepada nombor berkenaan.

# Bangunan nombor 1 tertinggi di dunia, Burj Dubai telah dibuka kepada umum mulai 4 Jan 2010. Bangunan kebanggaan Emiriyah Arab Bersatu (UAE) mencatat ketinggian 800 meter dengan lebih 160 tingkat. Terdapat juga beberapa kenyataan yang mengatakan bahawa puncak menaranya boleh dilihat dari sejauh 95 km.


# Penyanyi nombor 1 Malaysia, Dato' Siti Nurhaliza dikatakan sebagai artis yang menerima bayaran paling mahal untuk sesuatu persembahan. Bayaran yang dikenakan untuk penampilan beliau adalah RM40k untuk setengah jam ataupun RM70k untuk satu jam.

# Nombor 1 yang paling mahal diletakkan di nombor plat kereta di Malaysia setakat hari ini adalah TAY 1 yang dibida pada harga RM220,000.

# Masyarakat Cina menganggap nombor 1 sebagai nombor kemakmuran, keutuhan diri, kekuatan, keberanian dan kekuasaan. Rumah bernombor 1 akan sentiasa makmur. Tetamu
suka datang kerana suasana yang tenteram, damai dan tenang.

# SYAITAN ialah musuh nombor 1 bagi seseorang mukmin seperti yang difirman oleh Allah SWT di dalam Surah Faatir ayat ke enam yang bermaksud:"Sesungguhnya syaitan ialah musuh kepada kamu, maka jadikanlah dia musuh. Sebenarnya dia hanyalah mengajak golongannya supaya menjadi penduduk neraka."

# Konsep Gagasan 1Malaysia didakwa oleh sesetengah pihak sebagai mempunyai kaitan dengan konsep 1Israel.(kenyataan politik???)

0 comments:

Post a Comment

Ha sekarang korang boley komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

!

!

  © Blogger template On The Road for shamdisini.blogspot.com 2010

Back to TOP