Sahabat Tanpa Suara

Mari Berhubung

Wednesday, November 24, 2010

Salam blogging,

Brother and sister, rakan-rakan blogger, apa diatas... Heh cuba tengok diatas, eh di bawah header blog ni, sudah ada satu page baru yang aku letak title mari berhubung. Haa sekarang ni sape-sape yang nak kontek aku melalui email boleh isi je borang tersebut tanpa perlu nak buka page email anda. Itu pun kalau ada sesiapa yang nak berhubunglah.. Hua hua.

Page ini mungkin tak asing bagi pengguna tapak wordpress kerana wordpress memang ada menyediakan page tersebut. Tapi bagi blogger agak susah kerana pihak blogspot tidak menyediakannya. Jadi kalau nak kena pasang sendiri. Tapi dont worry be happy, anda bertuah kerana anda terbaca entry ni kerana melalui entry ini aku nak tunjukkan cara nak pasang page tersebut. Sebenarnya terdapat banyak laman yang menyediakan perkhidmatan borang kontek ni, cuma terpulang kepada kita untuk memilih mengikut kesesuaian dan kemahuan kita. Untuk page aku tu aku guna perkhidmatan dari 123contact form. So sekarang just follow aku kita buat sama-sama:


Step 1: Buka laman 123contact form. Anda perlu sign up untuk menggunakan khidmat ini. Setelah mendapat link pengesahan dalam email anda. Boleh terus ke langkah 2 untuk design form.


Step 2: Buat setup form mengikut selera anda. Letak Tajuk dan ubah topik yang diberi seperti nama, email, tajuk dan sebagainya.


Step 3: Setup theme, set gaya dan warna mengikut selera dan citarasa anda sendiri.


Step 4: Get HTML code. Copy kod HTML yang diberi. Done.

Sekarang anda sudah siap seting pada borang tersebut. Apa yang anda perlu buat sekarang adalah buka blog anda dan buat satu page untuk bahagian Mari Berhubung ini. Sonang jo tu bai.


Mula-mula buka new page, pastikan page tersebut dalam format edit HTML. Pastekan kod yang anda dapat tadi dan Publish Page. Done. Sekarang anda juga sudah memiliki sebuah page untuk dihubungi oleh peminat anda. Yeezzzaaa...

2 comments:

Syam November 24, 2010 at 9:27 PM  

Waah..
Makin mantap cikgu sham neh :)

Post a Comment

Ha sekarang korang boley komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

!

!

  © Blogger template On The Road for shamdisini.blogspot.com 2010

Back to TOP