Sahabat Tanpa Suara

Aksi Bermula...

Wednesday, February 23, 2011

Pergh... 2 hari blog aku terbiar sepi tanpa apa-apa update. Mujur ada gak member-member yang online dan tinggalkan komen-komen pada entry lepas. Bila tengok statistik ada lagi pengunjung ke blog ni, Alhamdulillah... Ada ke silent reader untuk shamdisini...? Hu hu... Apa-apa pun thanks bebanyak kepada semua yang sudi drop by kat sini. Insyallah kejap lagi aku jejaki kalian pulak...

Sehari dua ni aku memang sibuk. Balik rumah dekat nak Maghrib. Zohor dan Asar aku di sekolah saja, tak sempat balik rumah pun... Makanya ni aku nak bagitau SATU DUNIA: jangan kata kerja cikgu kat Malaysia ni dari pukul 7:30 pagi sampai 2:30 petang saje ye...! Cewah baran la pulak...

Sebenarnya sehari dua ni aku sibuk dengan sukan sekolah, acara saringan telah bermula dari hari Isnin lepas. Esok akan diadakan raptai penuh dan Kejohanan Olahraga akan berlangsung Jumaat ini. Jadi sejak dari Isnin aku sibuk dengan kerja-kerja kesukanan. Dalam masa yang sama aku juga perlu menyiapkan pasukan unit beruniform yang akan terlibat dalam perbarisan pada hari Kejohanan kelak.

Olahraga merupakan antara jenis sukan yang paling aku minati. Suka aku tengok bakat-bakat muda yang menyerlah di padang. Daripada acara larian, lompatan sehingga ke lontaran semua menarik minat aku. Cuma satu yang aku memang fail dari dulu, larian jarak jauh. Jangan ajaklah aku ni berlari jarak jauh, somput... Sebab itu aku tak pernah hayat menamatkan acara merentas desa semasa sekolah dulu.

Tapi kalau bahagian pecut, haa ini championnya, langkah kecik je tapi berdesup perginya... Ceh up sikit...! Tapi seriously, aku memang antara jaguh pecut yang menyerlah semasa di sekolah dulu. Masalahnya aku hebat di peringkat sekolah sahaja, di peringkat daerah kecundang memanjang... Badi..! Ada je sebab untuk aku kalah, demamlah, spike tertanggallah, terjatuhlah... Dari tahun ke tahun ada je masalahnya.

Pengalaman paling best aku rasa semasa mewakili zon Alor Akar (tak berapa pasti nama zon) di MSSM Daerah Kuantan, ketika aku di tingkatan 4. Aku berpeluang berlari bersebelahan dengan jaguh remaja yang paling menyerlah ketika itu, Azmi Ibrahim di stadium Darul Makmur. Fuh siapa tak kenal Azmi masa tu, idola remaja Malaysia dalam sukan pecut ketika itu..!

Yang kelakarnya, pertandingan tersebut memang tak seimbang langsung. Tak ada sesiapa pun antara pelari peringkat daerah ni yang mampu memberi cabaran kepada Azmi, termasuklah aku. Bayangkanlah, kami yang lain ni berlari bermati-matian, tapi si Azmi ni lari rileks je... Siap pandang-pandang belakang lagi. Jarak dia meninggalkan kami semua hampir 20 meter...! Har har har... Tapi masa tu dia memang down to earth punya budak, selesai berlari dia bersalaman dengan kami semua, maklumlah baru-baru nak naik... Cuma bintang Azmi tak berkelip lama. Namanya tenggelam selepas kemunculan jaguh pecut Sarawak, Watson Nyambek...

Hari ini aku tengok, bakat Malaysia dalam acara pecut makin tiada, kali terakhir atlit pecut yang menonjol adalah Nazmizan dalam Sukan Sea 2003 di Vietnam. Agak-agaknya bilalah kita dapat melahirkan atlit macam 'kilat' kat dalam gambar tu...? Atau pun itu hanyalah impian yang mustahil semata-mata...?

48 comments:

Nora Shahaira February 23, 2011 at 10:17 PM  

bulan-bulan di awal tahun gini memang bz kan..(cey..mcm pernah jadi guru je, yg pasti pernah menjadi murid..)

ahmad humairi February 23, 2011 at 10:56 PM  

ASSALAMUALAIKUM,

Guru adalah segalanya....(nak cey...gak)

♥ manje ♥ February 24, 2011 at 12:21 AM  

asslamualaikum

kita pon suke gak tgk acara olahraga nih... lari berdesup macam lipas kudung aje hehe... penuh tenaga...

tapi tu la kan, pelapis da takde langsung... mana seronok tgk negara lain aje yg menang... malaysia tak um ~

cemomoi February 24, 2011 at 12:44 AM  

orang pahang hebat belaka, mesti ada lagi bakat terendam tu

delarocha February 24, 2011 at 1:39 AM  

yg lari laju dah kurang..lari rumah yg ramai...

A.s.t.i.n.a February 24, 2011 at 6:52 AM  

Cikgu.. time ni lah cikgu2 sgt popular di mata dan hati pelajar.. herher

Cik SHiNJU February 24, 2011 at 7:25 AM  

As salam...

Memang kije cikgu banyok..
Mase tido jer rehatnye...
dok derumoh pun sibuk nanda buku..
Sib baik koi x jadi cikgu..lalala :S

Harap2 ade la muncul jaguh pecut baru dari Pahang jugok pasni...

Jejaka Desa February 24, 2011 at 11:22 AM  

Kene buat macam ujibakat bintang realiti gamoknye...

gadisBunga February 24, 2011 at 12:27 PM  

tak lama lagi ada la tu....malaysia tgh gilap bakat2 dalam bidang sukan sekarang ni. bagus sangat rasanya!

sahromnasrudin February 24, 2011 at 12:39 PM  

assalamualaikum..

tanpa guru, semua aktiviti yang dirancang takkan menjadi kan

Prince Halilintar February 24, 2011 at 12:40 PM  

pernah gak masuk acara 100m,400m, lampat tinggi dan lompat jauh..tapi tak pernah pun dapat no1..hehe

Kakzakie February 24, 2011 at 2:52 PM  

Assalamu'alaikum sham,

Berkorban demi kejayaan yang hendak diraih. Ada ganjaran yg tidak dapat dilihat sekarang walau penat...

Sham February 24, 2011 at 3:42 PM  

nora;awal tahun ni sibuk dengan sukan,tengah tahun nanti dengan perkhemhan,ujung tahun peperiksaan...

Sham February 24, 2011 at 3:42 PM  

humairi:hidup cikgu...BANZAIII...

Sham February 24, 2011 at 3:43 PM  

manje:masa muda2 dulu larat la...skang payah lari nak bawak perut..huhu...

Sham February 24, 2011 at 3:44 PM  

cemomoi:bakat terendam...?hem besok memang berendamlah budak2 ni...padang lecak,hujan semalam n hari ni...

Sham February 24, 2011 at 3:44 PM  

delarocha:tu la masalahnya...

Sham February 24, 2011 at 3:45 PM  

astina:cikgu pun nak glamor gak sekali sekala...hua hua...

Afzainizam February 24, 2011 at 3:53 PM  

║║╔║║╔╗ ║
╠╣╠║║║║ ║
║║╚╚╚╚╝ O
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
uihhhhh dulu masa sekolah masuk olah raga time lompat jauh dengan lontar peluru asyik batal ...ajerrrr....

Sham February 24, 2011 at 4:12 PM  

masa tido pun kadang2 mimpi skoloh...

Sham February 24, 2011 at 4:13 PM  

JD:waa program baru tu...

Sham February 24, 2011 at 4:14 PM  

bunga:kita tungguuuu...

Sham February 24, 2011 at 4:15 PM  

sahrom:bergantung pd pelajar jugak...ada sesetengah pelajar tu memang advance...

Sham February 24, 2011 at 4:16 PM  

prince:waa bnyaknya acara tu...

Sham February 24, 2011 at 4:17 PM  

kakzakie:moga2 begitulah kak...

Sham February 24, 2011 at 4:22 PM  

afzainizam:ko pijak lebih papan tu bro...

wahida February 24, 2011 at 4:22 PM  

wah..mmg sibuk sakan ni...

dulukan mana yg penting ye!

Abd Razak February 24, 2011 at 5:06 PM  

السلم عليكم ورحمة الله

Cikgulah segala-galanya kan! Kerja kerani kena buat, jurulatih apa-apa sukan pun kena buat, pendek kata semua kena buat...

Abhamz February 24, 2011 at 7:08 PM  

salam, betul tu....bakat2 telah diasah sejak sek rendah lagi tapi setakat ni jagoan pecut kita masih tidak kelihatan...yg hebat spt Rabuan Pit.

Sham February 24, 2011 at 7:32 PM  

wahida:besok kemuncak sibuknya...

Sham February 24, 2011 at 7:33 PM  

abd razak:gitulah nampaknya ustaz...

Sham February 24, 2011 at 7:34 PM  

Miecyber:bilalah agaknya nak sampai ke zaman gemilangnya...

Sham February 24, 2011 at 7:34 PM  

abhamz:bilalah nak muncul pengganti beliau...

shameel Iskandar February 24, 2011 at 9:35 PM  

salam sham.

hanya org yg tak pernah jadi cikgu jer yg kata kerja cikgu ni senang dan rehat memanjang. sy pun mcm awak. dari pagi sampai ke ptg kat sekolah. guru2 di sbp lagilh byk kerjanya.

wah x sangka atlet sekolah yer dlu.

MAPPIAU February 24, 2011 at 9:48 PM  

samelah kite kadang2 belog terbiar jugak sebab komitmen keje yang patut di dahulukan S.Y.M.P la katekan ehehehe

S..U..D..@..I..S February 24, 2011 at 10:15 PM  

ingat zaman sekolah wakili rumah dalam acara lompatan ... mampu naib johan ja..

Sham February 24, 2011 at 10:49 PM  

shameel:betul3x...hehe...atlet tahap sekolah je...tak kemana pun...huhu...

Sham February 24, 2011 at 10:50 PM  

MAPPIAU:huhu...Saya Yang Menurut Perintah...

Sham February 24, 2011 at 10:51 PM  

SUD@IS:lompat ape tu...?ok apa no 2...

Fadzli Amir February 25, 2011 at 8:54 AM  

Sham, ko dapat anak ko mlatih la dari dalam buaian lagi tuk jadi pelari negara...mesti jadik punye...hehhehe

=sz= February 25, 2011 at 3:22 PM  

azmi & watson nyambek ...
memang jaguan yg gemilang..
ntah di mana mereka sekarang ye...

sissyira February 25, 2011 at 4:25 PM  

salam

kena terima hakikat yang kita dah tua..hahha

Cikgu Nurin February 25, 2011 at 6:38 PM  

Akak pun bz....dah seminggu blog berdebu hu hu hu...

KUREKURE COMEL February 25, 2011 at 9:03 PM  

cikgu mmg busy pun...sibuk nk melatih bdk2...hehehe...


dulu minat gak dgn pelumba azmi tu...
mne ek dia skrg...syp je kan....

Afzainizam February 25, 2011 at 10:50 PM  

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

alahaiiii aku kesian para guru kerja lebihh masa untuk acara sukan.... tapiii bila kau fikirkan cekgu ni sebenarnya pengorbanannya tak terbalasss buka sahaja dalam kelas tapi di padang sekolah juga

Insan Marhaen February 27, 2011 at 11:27 AM  

IM - lari jarak dekat pun semput. jarak jauh agaknya...tumbang!

Post a Comment

Ha sekarang korang boley komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

!

!

  © Blogger template On The Road for shamdisini.blogspot.com 2010

Back to TOP