Sahabat Tanpa Suara

From Kelantan With Love

Monday, February 7, 2011


Yeahhh kembali bersiaran setelah 'berehat' dari dunia blog selama beberapa hari. Bagi yang tak tahu, aku ke Kelantan beberapa hari lepas. Cuti-cuti bersama family. Memang dah lama aku teringin nak ke sana, baru sekarang tercapai hajat. Bermacam-macam planing dibuat sebelum pergi, tapi tak semua kesampaian. Kekangan terbesar berlaku akibat: JEM...!

Perghh memang memenatkan bila tersangkut dalam trafik jem. Lebih-lebih lagi di kawasan yang kita serba tak tahu. Mujur ada abang ipar aku yang sememangnya berasal dari Newcastle (Kota Bharu). Dialah yang menjadi tourist guide sepanjang kami disana. Menyesal juga tak dengar nasihatnya dulu supaya tidak ke Kelantan dalam musim perayaan (tak kiralah musim perayaan apa pun), tapi ini keputusan sebulat suara kami sekeluarga. Jadinya, sama-sama tanggunglah. Bayangkanlah, perjalanan balik kami yang sepatutnya memakan masa 6 ke 7 jam berlarutan selama 14 jam...! Naik baran aku kat pemandu yang main potong line kiri...! Burning betul...!

Anyway the whole trip tetap menyeronokkan dan Kelantan tetap memberikan kepuasan. Jom aku share serba sedikit:

1st aku nak share pengalaman di Masjid Kampung Melaka, Subuh bersama Menteri Besar Kelantan... Opps ada banyak aku nak cerita disini. Aku buat di next entry ok...

2. Penginapan


Kami menginap di Pelangi Kondominium. Tuannya seorang guru juga. Buat side income dengan menjadikan kondo tersebut sebagai homestay. Bijok demo... Macam tak percaya aku dengan kondominium 4 bilik (semua bilik termasuk ruang tamu berhawa dingin) di hadapan Sungai Kelantan ni cuma berharga RM350 satu malam. Mana mau cari woo... Kalau ke Kelantan bersama keluarga besar, bolehlah anda cari Pelangi Kondominium. Lokasi? Aku pun tak tau nak bagitau macamana. Hehe...

3. Wakaf Che Yeh & Rantau Panjang:

Aku tak sempat nak snap suasana di Wakaf Che Yeh. Semuanya gara-gara JEM! Nak shoping pun takde mood. Setakat jalan-jalan 1, 2 lorong tengok-tengok baju. Orang rumah aku sempat beli sepasang blaus, itu sahaja. Tapi satu aku nak bagitau: setakat uptown, downtown, danau kota di KL; memang kena pukul dengan Wakaf Che Yeh. Yang boleh lawan mungkin Pasar Malam Jalan TAR pada musim nak menyambut Raya Puasa.

Rantau Panjang, memang heaven of goloks... Dari kasut nike, jersey EPL, La Liga, Serie A, pakaian kanak-kanak, tikar bantal, periuk belanga, mangkuk tingkat mangkuk berayun, segala macam jenis barang ada. Apa perlu kita sediakan? Ya, pitih... Cuma hari tu aku tak pasti kenapa, tawar menawar kurang menjadi, semua kedai bagi harga mati. "tokleh gi doh be..." Namun harga masih murah berbanding di luar, itu yang pasti...


4. Makanan


Patutlah setiap tahun aku tengok berlumba-lumba member-member Kelantan aku mengisi borang pertukaran. Semuanyanya nak balik Kelantan. Satu faktor utama aku rasa adalah kos hidup disana yang masih murah, terutamanya makanan. Harga makanan di sana memang agak memeranjatkan kami sekeluarga, semua di bawah budget kami. Thumbs up untuk Restoran Nasi Ulam Kampung Kraftangan (promote sikit...). Untuk makan tengahari lauk ikan bakar, ikan keli goreng, ayam goreng, gulai ikan patin, sayur campur dan ulam-ulaman bersama sambal belacan dan budu, 2 hidangan untuk makan 14 orang, harganya RM90. Berbaloi? Memang berbaloi...

5. Masjid Beijing


Bukan Beijing China tapi Masjid Beijing Rantau Panjang ataupun nama rasminya Masjid Jubli Perak Sultan Ismail Petra. Sempat solat jamak dan berehat seketika disini. Bersih, indah dan reka bentuk yang unik. Itu yang dapat aku katakan berkenaan masjid ini.



6. Jawi

Bukan masuk jawi tapi menyemarakkan penggunaan jawi di kalangan masyarakat. Baru aku tahu selama ini signboard di seluruh Kota Bharu ada menggunakan tulisan jawi. Bukan setakat premis-premis kerajaan sahaja, malahan kedai-kedai cina pun turut menggunakan tulisan jawi. Banggo kawe... Syabas untuk MPKB...! Agak-agak bila KL boleh ikut nih...?


Oklah aku rasa cukup setakat ini dulu kot... Ada masa nanti aku stori mori lagi. Sebenarnya banyak lagi tempat yang tak sempat kami pergi, antaranya PCB, Muzium, Masjid Negeri etc... Mungkin lain kali, kerana Kelantan - we are not done yet...

27 comments:

whitecappuccino February 7, 2011 at 10:17 PM  

ya..kelantan memang selalu jem teruk apatah lagi musim cuti..

Sham February 7, 2011 at 10:39 PM  

WC:tula baru ku rasa betapa peritnya...

Rozali February 7, 2011 at 10:50 PM  

Assalamualaikum Sham

kawan2 yg balik kg semasa perayaan memang dah agak akan makan masa berbelas jam

ramai yg melancung ke kelantan
ada nur Islam disana
Insyaallah

Wassalam

Sham February 7, 2011 at 10:56 PM  

w'salam atuk:

betul atuk..setuju 100%...

IMANSHAH February 7, 2011 at 11:16 PM  

sudah bosang la weih kelatang..haha

Sham February 7, 2011 at 11:24 PM  

shah:mu nok jadi kelate murtad ko...?hehe...

S..U..D..@..I..S February 7, 2011 at 11:28 PM  

macam ni nya best kena p nih...tunggu cuti ...
nak makan nasi kerabu puas2.....

Sham February 7, 2011 at 11:48 PM  

sudais:p jangan tak p...

Zue AnnaLeeya February 8, 2011 at 12:08 AM  

mmg heaven klu soping kt klate... cuma sediakn rm jerlah.. hehe..

lagi satu makanan mmg terbaik... restoran nasi ulam tuh mmg pemes kt klate tuh...

Cikgu Tie February 8, 2011 at 12:38 AM  

Insyaallah,bulan 5 nanti sampai Kelantan.

Kakzakie February 8, 2011 at 8:53 AM  

Salam sham,

kakak percaya org kanan sham mesti shopping sakan hingga penuh bonet kereta. sesekali katakan....

Cik SHiNJU February 8, 2011 at 10:21 AM  

Salam...

Sebut budu, tos air liur koi..huhuh..
Bagusnye MPKB memartabatkan tulisan jawi...Kelantan satu2nye negeri yg koi belum pernah jejaki...

Hanis MY February 8, 2011 at 1:50 PM  

seronoknyaa cuti2 klate...mmg waktu2 begini jem tak boleh lari dr negeri kelantan huhu...

Afzainizam February 8, 2011 at 2:24 PM  

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

aku suka shopping kat sana segalanyer murah makan pun murah cuma terlampau manis..... hotel murah cuma terhad ajer lerrr....

yang pati ramai gewe-gewe cun putih lepung ....ade tak beli budu cap ketereh...

.::sz::. February 8, 2011 at 2:26 PM  

syok jalan2 makan angin beramai2 kan cikgu sham...
kami sekeluarga tak ke mana, dok rumah je...
nak kurangkan statistik kesesakan jalanraya tu..ehehehe

Jejaka Desa February 8, 2011 at 5:37 PM  

Kene bawok roti la lepas ni kala nok jalan tempat2 sesok

munna February 8, 2011 at 6:07 PM  

munna pun dah plan nak turun kelantan cuti sekolah ni... harga makanan kat sana mmg murah

Sham February 8, 2011 at 6:29 PM  

zue:nak sediakan rm berbulan2...nak ngabiskan berjam2 jer...huhu...

Sham February 8, 2011 at 6:30 PM  

cikgu tie:pergi jangan tak pergi...

Sham February 8, 2011 at 6:30 PM  

kakzie:bukan takat bonet..siap makan space dalam keta...!

Sham February 8, 2011 at 6:32 PM  

shnju:aok kena g gak weh...kalu tak g tak sempurna idup...hua hua..

Sham February 8, 2011 at 6:32 PM  

hanis MY:mujur keta auto, kalau manual mau bengkok kaki...

Sham February 8, 2011 at 6:33 PM  

afzainizam:bab makanan memangg standard dia la...manis2...mcm gewe2 dia jugok...ngeh...

Sham February 8, 2011 at 6:34 PM  

sz:haha...betul gak tu ek...

Sham February 8, 2011 at 6:35 PM  

JD:bukan takat roti,patut tapau nasi dan lauk pauk sekali...

Sham February 8, 2011 at 6:36 PM  

munna:pastikan persediaan yang cukup dari segi mental dan fizikal ye...hee

Insan Marhaen February 8, 2011 at 9:58 PM  

rindu nak pi kelantan lagi...

Post a Comment

Ha sekarang korang boley komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

!

!

  © Blogger template On The Road for shamdisini.blogspot.com 2010

Back to TOP